Teraz jest Cz lis 23, 2017 3:53 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 16 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Pn maja 04, 2015 9:02 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 03, 2011 7:02 pm
Posty: 428
Lokalizacja: Karpacz/Gniezno
Jak w temacie szybkie pytanie:

Czy uchwyt touratecha od garmina 60 będzie pasował do 62? Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Wiem, że wtyk na zasilanie nie będzie pasował, ale co jeżeli nie korzystaćby z zasilania? Podejdzie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Pn maja 04, 2015 10:08 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 25, 2007 7:07 pm
Posty: 2149
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Nie podejdzie. Próbowałem. Poza tym 60-tka ma ten wkręcany korek z tyłu który wchodzi w oczko uchwytu tt. 62 tego nie ma.
Ale do 62 Ram-owski uchwyt jest bardzo dobry i tani. I tu odwrotnie 60 idzie wsadzić w ten uchwyt.


Góra
 Online Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Wt maja 05, 2015 12:03 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 03, 2011 7:02 pm
Posty: 428
Lokalizacja: Karpacz/Gniezno
danek-dr napisał(a):
Nie podejdzie. Próbowałem. Poza tym 60-tka ma ten wkręcany korek z tyłu który wchodzi w oczko uchwytu tt. 62 tego nie ma.
Ale do 62 Ram-owski uchwyt jest bardzo dobry i tani. I tu odwrotnie 60 idzie wsadzić w ten uchwyt.

Dzięki za odpowiedź i utwierdzenie mnie w decyzji o zakupie RAMa:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 05, 2015 9:37 am 
Aktywny

Dołączył(a): Cz kwi 09, 2015 11:30 am
Posty: 170
Lokalizacja: Ząbki
Ja mam ram-a do 60 i daje radę. Tylko jako że jest zamontowany w ktm lc4 to musiałem go troszkę stiuningować - wkleiłem podładkę gąbkową żeby zniwelować drgania bo baterie się rozłączały (pod pokrywkę bateri też dałem gąbkę).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Wt maja 05, 2015 6:32 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 25, 2007 7:07 pm
Posty: 2149
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Też daję gąbkę na spód. Uchwyt do kierownicy mam zrobiony z blaszki-obejmy bezpośrednio do uchwytu.
Wyłączanie się 60-tek od drgań to znana przypadłość. Można rozkręcić obudowę i delikatnie podgiąć te blaszki co stykają płytkę. Lub przylutować je na stałe i mieć święty spokój do końca świata. Ja tak mam.


Góra
 Online Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Wt maja 05, 2015 7:04 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Wt sie 10, 2010 10:09 am
Posty: 521
A czy w 62ce to ta sama przypadłość?
Jeździłem dłuższy czas z uchwytem rowerowym montowanym na kierownicę, ale gdzieś po roku, od drgań, zaczął "gubić zasilanie". Obecnie mam go w uchwycie RAM, ale nadal się rozłącza i jest to dla mnie na tyle irytujące, że chyba opchnę tą 62-kę, chyba że da się to naprawić :roll: doradźcie coś :|


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Wt maja 05, 2015 7:50 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 25, 2007 7:07 pm
Posty: 2149
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Luzik. 62 ma identycznie to zrobione. Znaczy te blaszki.
Bierzesz malutkiego troxa i rozkręcasz te 6 czy 7 śrubek. Rozpoławiasz urządzenie, zaglądasz do środka i masz tam te blaszki. W miejscu styku mają one ostre zakończenie, czyli małą powierzchnią stykają płytę główną. Mały śrubokręcik i lekko podginasz. Robiłem to w kilku urządzeniach. Trudność zabiegu 2(w skali 1 do 10). 10 min. roboty.
W końcu przesadziłem i pękła mi jedna blaszka w moim 62. Chyba straciłem czucie tego dnia bo ciężko to zepsuć. Zaniosłem do serwisu elektronicznego i chłopak na miejscu mi to zlutował na stałe. Lutowanie tego jest popularne wśród użytkujących ekstremalnie ale samo pogięcie blaszek też wystarcza.


Góra
 Online Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Śr maja 06, 2015 7:16 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 6:52 pm
Posty: 1970
Lokalizacja: Kraków-Warszawa
Wracając do uchwytów RAM , to straszne ... ... pękły mi cztery od drgań , wstrząsów itd. żaden nie miał dzwona ... najlepszy jest ten "rowerowy"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Śr maja 06, 2015 10:20 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Wt sie 10, 2010 10:09 am
Posty: 521
danek-dr napisał(a):
Luzik. 62 ma identycznie to zrobione. Znaczy te blaszki.
Bierzesz malutkiego troxa i rozkręcasz te 6 czy 7 śrubek. Rozpoławiasz urządzenie, zaglądasz do środka i masz tam te blaszki. W miejscu styku mają one ostre zakończenie, czyli małą powierzchnią stykają płytę główną. Mały śrubokręcik i lekko podginasz. Robiłem to w kilku urządzeniach. Trudność zabiegu 2(w skali 1 do 10). 10 min. roboty.
W końcu przesadziłem i pękła mi jedna blaszka w moim 62. Chyba straciłem czucie tego dnia bo ciężko to zepsuć. Zaniosłem do serwisu elektronicznego i chłopak na miejscu mi to zlutował na stałe. Lutowanie tego jest popularne wśród użytkujących ekstremalnie ale samo pogięcie blaszek też wystarcza.

Wielkie dzięki za instrukcję, dzisiaj go rozbiorę, w zasadzie nie wiem dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej, nie myślałem że to tak prozaiczny problem.

A co do uchwytu RAM, czy "rowerowy"
Rowerowy zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, jest zdecydowanie wygodniejszy - nie sterczy jak RAM, nawet w ostrej jeździe w rowerowym Garmin nigdy nie odpadł, poza tym że zaczął się notorycznie wyłączać. Jak uda się zreanimować te blaszki - to przerzucę się spowrotem na rowerowy, bo co prawda nie miałem jeszcze okazji lecieć przez kierę, ale nie chciałbym zabrać tego uchwytu RAM przy okazji ze sobą :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Śr maja 06, 2015 11:04 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
PIOTHRUS napisał(a):
Wracając do uchwytów RAM , to straszne ... ... pękły mi cztery od drgań , wstrząsów itd. żaden nie miał dzwona ... najlepszy jest ten "rowerowy"


Mam dokladnie te same doswiadczenia.
Tylko rowerowy po tylu latach juz mi sie wyrobil (a pomogl w znaczocym stopniu kolega co mial pozyczone) i sie wysuwa sam. Ale uwazam,ze to najlepsze rozwiazanie jakie do tej pory mialem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Śr maja 06, 2015 11:20 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 25, 2007 7:07 pm
Posty: 2149
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Ja też używam rowerowy. Ale zamiast oryginalnego mocowania zrobiłem wyprofilowany płaskownik obejmujący kiere. GPS jest jeszcze niżej. Jeden rowerowy już zdemolowałem ale nie tak żeby nie móc wrócić na nim. Tt jak zdemolujesz to kaplica.


Góra
 Online Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Śr maja 06, 2015 3:22 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 25, 2007 7:07 pm
Posty: 2149
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
danek-dr napisał(a):
Ja też używam rowerowy. Ale zamiast oryginalnego mocowania zrobiłem wyprofilowany płaskownik obejmujący kiere. GPS jest jeszcze niżej. Jeden rowerowy już zdemolowałem ale nie tak żeby nie móc wrócić na nim. Tt jak zdemolujesz to kaplica.


Chyba nie do końca wyraziłem się zrozumiale.
Mam uchwyt rowerowy do 62 ale RAM-owski. A w zasadzie została z niego sama "kieszeń" na odbiornik, która jest zresztą uniwersalna do różnych mocowań 62. Wyciąłem w niej trochę plastiku żeby dobrze leżała na kierownicy a od spodu właśnie wyprofilowany płaskownik z blaszki. To skręcam na te dwie śrubki do kierownicy. Zrobię jakieś foty niebawem. Wcześniej na kiere nawijam trochę taśmy izolacyjnej. Na gołym alu dobrze nie trzyma.
Nie ma prawa nic pęknąć od wstrząsów. Uchwyt jest taki że jak mocno zahaczę odbiornikiem o gałąź to zdejmie odbiornik. Wolę to niż mocno na sztywno. Kiedyś mi zdjęło ale całą gumę z anteny w 60csx. Rzadko są takie akcje ale się zdarza.
Gdyby 62 nie miał odstającej anteny tak jak np. Oregon byłoby idealnie.


Góra
 Online Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Śr maja 06, 2015 4:38 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 03, 2011 7:02 pm
Posty: 428
Lokalizacja: Karpacz/Gniezno
Ja na razie używam rowerowego garminowskiego, w exc jest ok, ale w adv potrzebowałbym czegoś innego, troszkę wyższego. Widziałem 3 sposoby mocowania rama na kierownicę, na trytytki podobny do garminowskiego, na gumce i na ramowskim pałąku, które najlepsze?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 11:08 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 03, 2011 7:02 pm
Posty: 428
Lokalizacja: Karpacz/Gniezno
danek-dr napisał(a):
Luzik. 62 ma identycznie to zrobione. Znaczy te blaszki.
Bierzesz malutkiego troxa i rozkręcasz te 6 czy 7 śrubek. Rozpoławiasz urządzenie, zaglądasz do środka i masz tam te blaszki. W miejscu styku mają one ostre zakończenie, czyli małą powierzchnią stykają płytę główną. Mały śrubokręcik i lekko podginasz. Robiłem to w kilku urządzeniach. Trudność zabiegu 2(w skali 1 do 10). 10 min. roboty.
W końcu przesadziłem i pękła mi jedna blaszka w moim 62. Chyba straciłem czucie tego dnia bo ciężko to zepsuć. Zaniosłem do serwisu elektronicznego i chłopak na miejscu mi to zlutował na stałe. Lutowanie tego jest popularne wśród użytkujących ekstremalnie ale samo pogięcie blaszek też wystarcza.


Wielkie dzięki za tutorial! W samą porę, bo wczoraj moja 62 zaczęła się wyłączać co 3 minuty, po stuknięciu w ekran też rozłączona. Właśnie zastosowałem w/w operację i pacjent ma się dobrze, bo stukanie w ekran nie robi na nim wrażenia. Dla sprecyzowania, potrzeba torxa 6 i nasadki 1/4 cala w rozmiarze 6. Najpierw należy odkręcić nakrętkę na złączu antenowym pod gumową zaślepką, potem odkręcić 6 śrubek i podzielić obudowę, 15 minut roboty.

Jeszcze raz dziękówka!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy uchwyt od 60 pasuje do 62
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 4:39 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Wt sie 10, 2010 10:09 am
Posty: 521
Potwierdzam! U mnie tez zadziałało, co prawda nie odkręcałem nakrętki od anteny, tylko 6 śrubek głównych i się udało, po 250km tłuczenia po dziurawych leśnych dróżkach, ani razu się nie wyłączył, równiez dzięki! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 16 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL