Teraz jest So lis 18, 2017 8:47 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 6 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt cze 29, 2012 11:14 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Thorin_XL napisał(a):
Próbuję ściągnąć mapy topo i mam taki komunikat
[ img ]
Louis! Help!
Trudno mi zgadnąć przyczynę. Napisz coś więcej. Jaką mapę sciagałes jedną czy więcej? Czy byłes zalogowany? Jaki masz system na kompie? Windows? Mac? Linux?

Ja nigdy wcześniej nie instalowałem za pomocą instalatora ale specjlanie dla Ciebie to zrobiłem, bo my ludzie starzy lubimy byc potrzebni. :wink:
No i wszystko poszło bez problemów, powiem więcej, bardzo mi się spodobał ten sposób instalacji jest dużo szybszy.

[ img ]

Zastanawia mnie jednak czy nie będzie to pewien problem dla "wspólników" do licencji. Chyba wszyscy będą musieli korzystać z jednego adresu email. Jeśli tak to warto sobie założyć specjalne, wspólne konto pocztowe do tego celu.

Spróbuj może zainstalować mapy z innego kompa, może zawęzi się nam krąg podejrzanych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt cze 29, 2012 7:40 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 8:20 pm
Posty: 273
Lokalizacja: Przeworsk
Hej Louis
Generalnie to postępowałem wg Twoich wcześniejszych wskazówek tzn: zarejestrowałem się i aktywowałem konto, kupiłem za 0 zł mapy (kilka kafelków), byłem zalogowany, zainstalowałem downloadera no i kupa. Mam windę XP.
Na początku myślałem, że to jakiś błąd serwera, ale próbowałem już kilkakrotnie i ten sam efekt.
Jak inaczej mogę ściągnąć te mapy?
Z góry dzięki! Co "starych ludzi" to chyba (mniej więcej) jesteśmy rówieśnikami :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt cze 29, 2012 10:04 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Cz paź 20, 2011 10:55 am
Posty: 98
Lokalizacja: O! Pole...
Krok 1
Zamiast install klikasz na ikonkę 'i'
[ img ]

Krok 2
[ img ]

Krok 3
Instrukcja manualnej instalacji i link do pobrania mapy
[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 8:35 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N maja 10, 2009 6:56 pm
Posty: 405
Lokalizacja: Piaseczno
Przy zakupie nowego sprzętu. Warto położyć ok. 500PLN więcej za TwoNav w stosunku do ZUMO 660?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 8:38 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Ale dlaczego więcej? Twonav "chodzi" równiez np. na Larku za 250zł.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 8:46 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N maja 10, 2009 6:56 pm
Posty: 405
Lokalizacja: Piaseczno
OK, nie dokładnie się wyraziłem chodziło mi o TwoNav Delta czyli zestaw, w porównaniu do Zumo 660 albo Garmina 620 (gdzie ekran jest większy więc teoretycznie więcej widać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: N lip 22, 2012 3:20 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Slepy napisał(a):
OK, nie dokładnie się wyraziłem chodziło mi o TwoNav Delta czyli zestaw, w porównaniu do Zumo 660 albo Garmina 620 (gdzie ekran jest większy więc teoretycznie więcej widać.

Zumo 660 i Delta maja ekran tej samej wielkosci. Garmin 620 ma najwiekszy. Moim zdaniem powinieneś raczej zastanowic do jakiego rodzaju nawigowania bedziesz sprzetu używał bo Garmin i "Twonav" to dwie rózne filozofie nawigacji. Garmin to system głównie na mapy wektorowe i tu ekran może być mniejszy, bo to aż tak bardzo nie przeszkadza. Twonav to nawigacja oparta głownie na mapach rastowych i tu wiekszy ekran ma sens.
Jeśli nawigacji uzywasz częsciej do jazdy po czarnym, niż offem weź Garmina, a może nawet Automapę. Deltą tez da się nawigowac po czarnym ale w zestawie z nowym urządzeniem jest (i to od niedawna) tylko wektorowa mapa Europy Wschodniej, za Zachód trzeba dopłacic, ewentualnie mozna na Delcie dodatkowo zainstalowac Automapę.

TwoNav jest bardzo dobra do nawigowania po bezdrożach z tym że wcześniej, najlepiej w domu, trzeba sobie taką trasę na kompie wyznaczyć, wtedy będzie miód malina.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: N lip 22, 2012 6:07 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Louis napisał(a):
TwoNav jest bardzo dobra do nawigowania po bezdrożach z tym że wcześniej, najlepiej w domu, trzeba sobie taką trasę na kompie wyznaczyć, wtedy będzie miód malina.

Taka sama filozofia dotyczy jazdy w offie z Garminem. Jest dużo wektorowych map topo. Te dają przewagę nad rastrem jedynie gdy są routowalne. Tyle, że ich dokładność jest przy rastrach na których obrazuje trasę TwoNaw, powiedzmy, do d...y.
Nadto do pracy na rastrach podczas planowania tras pod Garmina trzeba korzystać bynajmniej z nie-Garminowskiego softu i formatów. Można z tym żyć choć bez komfortu TwoNav-a. W sumie w terenie najważniejsze są oczy, rozsądek i informacje od tubylców.
Testuję triala Land 7. Ciekawy ale bez rewelacji. Uważam, że jednak Ozi czy TTQV są funkcjonalniejsze. Niewątpliwie bez dedykowanego urządzenia z TwoNav, Land 7 dużo traci choć ma szereg bardzo przydatnych funkcji których nie umiem jeszcze właściwie wykorzystać. Pożyczę gdzieś jakiś odbiornik pod WinCE i wtedy popróbuję.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pn lip 23, 2012 8:53 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N maja 10, 2009 6:56 pm
Posty: 405
Lokalizacja: Piaseczno
Super, dzięki. Potrzebuje czegoś co zastąpi mi mapę na zbiorniku. Podróżuję z założenia bocznymi drogami i lubię widzieć alternatywne drogi w pobliżu :-). 620 ze względu na ekran mnie pociąga. :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz lut 28, 2013 3:14 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Cytuj:
Topograficzna mapa Online Polski w oprogamowaniu LAND oraz TwoNav

Od dziś możliwe jest korzystanie z topograficznej mapy Online Polski 50k oraz 10 k z poziomu oprogramownia Land. Wiąże się to z dużym ułatwieniem przy tworzeniu mniejszych fragmentów map na podstawie mapy Topograficznej Polski z geoportalu. W rozwinięciu Newsa, przygotowaliśmy dla Państwa krótki Tutorial "Jak zapisać dowolny fragment mapy Online na dysku?"
http://twonav.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=223:mapy-online-polska-topo-10k-oraz-50k-w-land&catid=1:twonav--compegps&Itemid=100010


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 01, 2013 9:36 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt sie 02, 2011 11:15 am
Posty: 1332
No i to jest piękna wiadomość :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr maja 22, 2013 7:55 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Kupiłem sobie telewizorek Holuxa z wiadomym systemem, nowy, z polskiej dystrybucji lecz nie bezpośrednio. Tak jak się spodziewałem mapy wgrane przez importera żałosne, ale co tam, dam radę pomyślałem sobie.
A tu zonk. Okazuje się, że dołączony na płycie Land 7 to taki sam trial jak mogę sobie ściągnąć ze strony producenta. Tu ciekawostka: nasz kochany importer w reklamach i materiałach nie wspomina nawet że to trail, pisze pokrętnie, że zestaw zawiera oprogramowanie dla PC (sterowniki to też oprogramowanie).
Potem taka stara pierdoła jak ja wbija jakieś numerki umieszczone na naklejkach zupełnie nic wspólnego jak się okazuje z kodem nie mających. Jedynie w QuickGuide jest jasno napisane, że to trial.
I tu pytanie: ma kto na zbyciu 1 sztukę licencji ?

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr maja 22, 2013 9:25 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Śr lis 18, 2009 11:34 am
Posty: 374
Lokalizacja: Zielona Góra
Rrolek, mam to samo. Też spodziewałem się pełnej licencji Land'a a tu niespodzianka :( Póki co korzystam z wersji niepełnej, ściągniętej z netu. Chyba trzeba sięgnąć jeszcze raz do portfela i kupić pełną licencję. Możesz poczekać na obniżki. Co jakiś czas mają akcje rabatowe na soft.
Powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr maja 22, 2013 9:41 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

To już nas tu dwu nabitych w butelkę.
OK poczekajmy na "promocje".
Jak się 3-ci naiwny nie zajdzie to mogę wziąć 2 licencje.

pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr maja 22, 2013 10:30 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Śr lis 18, 2009 11:34 am
Posty: 374
Lokalizacja: Zielona Góra
rrolek napisał(a):
Witam
Jak się 3-ci naiwny nie zajdzie to mogę wziąć 2 licencje.
pozdr
rr


Myślę, że każdy powinien mieć własną licencję. W zakresie jednej licencji można instalować soft na 3 urządzeniach ale jak to będą urządzenia 3 różnych właścicieli, to będzie problem z aktualizacją, jednym słowem piractwo.
Zauważ też, że na stronie producenta cena za Land'a jest przyjemniejsza dla klienta.
W oczekiwaniu na promocję :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 6 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL