Teraz jest Śr lis 22, 2017 8:15 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 18 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Wt wrz 06, 2011 11:42 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt mar 09, 2007 10:13 pm
Posty: 316
Lokalizacja: Podkarpacie
Nabyłem drogą zamiany (miałem zumo 550) navi GPS 60cx. Jak dotąd wykorzystuję toto urzadzenie jedynie do określenia swojego położenia w terenie :( Ma wgranych kilka map w tym TOPO pl z 2008 ale jakośc tej mapy ma sie nijak do papierowej z której korzystam na codzień. Po ostatniej niedzieli (http://www.etmp.pl/index.php?p=Galleries&id=320)
sz.....g mnie trafił zupełnie, to jakieś p.... nieporozumienie wozić ze sobą porządną nawigacje a ciągle grzebać sie w papierach!

Wiem że jestem beznadziejny w tych sprawach i teksty o rastrach i wektorach mówią mi tyle samo co arabskie pismo robaczkowe. I dlatego prosze o pomoc: Chciałbym żeby w tym sprytnym urzadzeniu zamiast kilku warstwic i nazwy co drugiej miejscowości na ekranie pojawiły sie TE mapy
http://compass.krakow.pl/katalog-produk ... kid-Niski/
http://compass.krakow.pl/katalog-produk ... rczanskie/
Jak to zrobić? Może ktoś ma już przygotowane te mapy do tego urzadzenia? Wysłał bym czystą karte pamięci prosząc o wgranie i ...
i byłbym szczęsliwym człowiekiem :)

prosze.... :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Wt wrz 06, 2011 12:31 pm 
Aktywny

Dołączył(a): So paź 02, 2010 6:41 pm
Posty: 185
Lokalizacja: Kraków
60cx csx itp nie obsłużą Ci tych map. Z ręczniaka to dopiero model GPSMAP 62xx.
Powód to właśnie te nieszczęsne rastry (pliki graficzne). te modele ich nie obsługują. 60tki to tylko wektory (GPMAPA Topo, UMP, Topo Polska, Open Street Map itd itp.).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Wt wrz 06, 2011 3:03 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N gru 21, 2008 3:24 pm
Posty: 440
Lokalizacja: Kraków
Jesli jestes z podkarpacia i latasz w okolicach Bieszczad - zaladuj do 60-tki mape gpsmaniaka GPS_50_Walker - doskonala mapka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Wt wrz 06, 2011 7:39 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Ta dokładność map topo to przydatna jest tylko w godzinie W. I o mapach papierowych piszę. Wektorówki z założenia są bardziej "poglądowe" i generalnie pozwalają się "odnaleźć" w środku d..y.
Niestety traskę trzeba przygotować pracowicie przed wyjazdem (nienawidzę tej roboty), lub poświecić na wyjazd 3x więcej czasu (no dobra, uzględniając planowanie 2x więcej). Na teraz nie ma i pewnie nie będzie (popyt) map topo na GPSy z pełnym routingiem (z miła lektorką włącznie) I to chyba bardzo dobrze,,,

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Wt wrz 06, 2011 10:16 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt mar 09, 2007 10:13 pm
Posty: 316
Lokalizacja: Podkarpacie
Piękne dzieki za podpowiedzi. W tej chwili mam już zainstalowane na PC MapScoure, a w GPSie Walker _50 i Topo 100. Czyli sukces! :D no nie do końca :) Sam Beskid Niski jeszcze nie taki jakbym chciał, ale pierwsze kroki zrobione to najważniejsze. Zaczynam z grubsza łapać o co chodzi, ale chętnie jeszcze przyjmę każdą pomoc :D Jeszcze raz dzieki !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Śr wrz 07, 2011 8:55 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Marek, wrzuć foto z papieru okolicy na której Ci najbardziej zależy. Może być jakiś przykład. I dla porównania to co masz w tym samej okolicy na Mapsource. Spróbuje Ci coś znaleść


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Śr wrz 07, 2011 10:19 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt mar 09, 2007 10:13 pm
Posty: 316
Lokalizacja: Podkarpacie
Super! dzieki! może zaprezentuje to tak:
Mapscure:

https://picasaweb.google.com/1091736119 ... 8Wrz201102
Zwróć uwagę że na dole ekranu mam zaznaczone również i "polne " drogi a na górze tylko te "asfaltowe" Co akurat nie doskwiera tak bolesnie bo interesujące mnie tereny są własnie na "dole" :)

A tutaj mapa wzorcowa :)

https://picasaweb.google.com/1091736119 ... 8/8Wrz2011

Tak naprawdę to właśnie sciezki, polne drogi i punkty odniesienia byłyby najwazniejsze. Obszar to jak wczesniej pisałem Beskid Niski i Pogórze Przemyskie a wg map to mniej wiecej:
m-34-092a
m-34-092b
m-34-092c
m-34-092d

m-34-93a
m-34-81-c
m-34-81-d

i "okolice" powyższych :)

bedę wdzieczny za jakąkolwiek pomoc.


Ostatnio edytowano Cz wrz 08, 2011 8:58 am przez marek_spectra, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Cz wrz 08, 2011 8:00 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Linki do picassy sie nię otwierają... :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Cz wrz 08, 2011 9:22 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt mar 09, 2007 10:13 pm
Posty: 316
Lokalizacja: Podkarpacie
Przepraszam, juz poprawione...

Przyznaję sie że dopiero teraz zacząłem systematycznie krok po kroku szukać rozwiązania :co zrobić żeby naprawdę korzystac z GPSa

Szperając po GPS Maniak, Garniak ze zdziwieniem odkryłem ze mozliwe jest wgranie do 60cx map tzw sztabówek. Ja mam takie mapy! kupiłem kilka lat temu w formie 2xCD i drukowałem sobie odp fragment jeżdząc 4x4 po okolicznych bezdrozach. Mają one swoje ograniczenia bo od momentu ich odtajnienia mineło pare lat, wiele dróg (polnych) juz nie istnieje, nie ma zaznaczonych anten telefonii kom. (bo wtedy jeszcze nie istniała:) Ale ciągle dzieki ich szczegółowosci są bardzo pomocne.


Niestety nie jestem jakimś guru komputerowym, a dokładniej to bym sie pozycjonował na przeciwległym koncu :lol: Stąd pomoc w przebrnieciu przez temat wgrania interesujacych mnie map na GPS była by dla mnie bezczenna.

Nie mam wgranych żadnego Oziego (cokolwiek to jest) Custom Map i innych skąd je pobrać? Jak krok po kroku prawidłowo przeprowdzic instalacje? Szczerze to nie za bardzo czuje sie na siłach, ale nie mam wyjscia...
byłbym wdzieczny za pomoc...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Cz wrz 08, 2011 9:26 am 
Aktywny

Dołączył(a): So paź 02, 2010 6:41 pm
Posty: 185
Lokalizacja: Kraków
Powiem szczerze, że nie wiem gdzie wyczytałeś, że GPSMAP 60 obsługuje sztabówki (inaczej pliki graficzne - rastry). Moim zdaniem nie mam takiej możliwości.
Edit:
A do sztabówkek to właśnie OzzieExplorerCE jet dobry. Działa na telefonach/palmach z windows CE i Windows Mobile.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Pt wrz 09, 2011 9:04 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt mar 09, 2007 10:13 pm
Posty: 316
Lokalizacja: Podkarpacie
.... Za mną dwa bardzo długie wieczory przy kompie. Teraz dopiero widzę że do tematu zabrałem sie całkiem od d... strony. Nie ma drogi na skróty, trzeba krok za krokiem... bo w przeciwnym razie pisze jakieś niedorzecznosci jak wyżej. Na razie dzieki za podpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Pt wrz 09, 2011 11:17 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Może nie jest tak źle :) choć nie mam narazie porównania bo mapa na linku ze skanem jest nieczytelna. Wrzuć to jakoś jeszcze raz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: Pt wrz 09, 2011 3:54 pm 
Aktywny

Dołączył(a): So paź 02, 2010 6:41 pm
Posty: 185
Lokalizacja: Kraków
Mogę jeszcze powiedzieć, co mam wgrane u siebie w GPS. Są to: CNE (w miarę nowe), Topo Polska 2011 (lub wymienie GPMAPA Topo) i UMP.
Właściwie nie znalazłem jeszcze fragmentu terenu, gdzie (na którejś z tych map) nie byłoby pozaznaczanych ścieżek leśnych/polnych i to dość dobrze zgranych z terenem. Oczywiście nie wykluczam, że takie miejsca da się znaleźć ;)
Na Twoim miejscu (mając już garmina 60) wgrałbym interesujące mnie wycinki map (z mapsource da się wybrać fragmenty map do wgrania). Natomiast do ratrów (sztabówek graficznych) zaprzągłbym OziexplorerCE na palmie lub telefonie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: So wrz 10, 2011 10:01 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt mar 09, 2007 10:13 pm
Posty: 316
Lokalizacja: Podkarpacie
znalazłem te mapy, nie moge ich otworzyć ale podejrzewam że były by przydatne:
http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist.php?author=1895
Za to obszar jaki obejmują to jest dokładnie to! o to mi chodzi ! :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GPS 60cx i mapy z compass krakow
PostNapisane: So wrz 10, 2011 3:00 pm 
Aktywny

Dołączył(a): So paź 02, 2010 6:41 pm
Posty: 185
Lokalizacja: Kraków
marek_spectra napisał(a):
znalazłem te mapy, nie moge ich otworzyć ale podejrzewam że były by przydatne:
http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist.php?author=1895
Za to obszar jaki obejmują to jest dokładnie to! o to mi chodzi ! :)

Pobierz plik BIN (pierwszy link). Zapisz na dysku. Rozpakuj. Zmień nazwę pliku na gmapsupp.img
Wgraj ten plik na kartę do Garmina w katalog Garmin (lub podłącz Garmina przez USB i wgraj to jak na dysk zewnętrzny).
W ten sposób będziesz mieć TYLKO tą mapę.
Jak chcesz ją dołączyć do innych to już trochę zabawy. Wiedza na temat łączenia map jest na Garniaku. Ja oobiście się w to nigdy nie bawiłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 18 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL