Teraz jest Pn lis 20, 2017 3:00 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 4 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 7:36 am 
Aktywny

Dołączył(a): Wt lut 28, 2012 6:15 pm
Posty: 179
Koledzy,
kupiłem Larka, wgrałem TwoNav i mnóstwo innych programów i zaczęły się schody :)

Czy możecie mi wyjaśnić różnicę pomiędzy śladem (gpx), trasą (trk) i punktami trasy (rte)?
Kiedy chcę nawigować to co powinienem wybrać?
Kiedy wybieram nawigowanie według punktów trasy to nawigacja prowadzi mnie do pierwszego punktu. Czy poprowadzi mnie do kolejnego kiedy go minę?
Kiedy wybieram nawigację według śladu lub trasy to w sumie nic się nie dzieje... (jestem w odległej lokalizacji od zaplanowanej trasy). Czy kiedy dojadę do początku trasy to nawi zacznie mnie prowadzić??

z góry dzięki za pomoc!

pozdrawiam, Janusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 8:36 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Przy trasie musisz punkty zaliczać po kolei. W TwoNav możesz pominac jednak wybrane punkty trasy klikajac w odpowiednia ikonę. Możesz też w ustawieniach ustalić odleglość przejazdu od punktu, która "zalicza punkt", np promień 500m.
Jeśli zjedziesz z trasy nawigacja bedzie Cię prowadziła do zawsze do pierwszego pominiętego punktu trasy.

Przy śladzie ważny jest tylko kierunek. Możesz zboczyć ze sladu i wrócić w dowolnym miejscu. Możesz ustawić alarm zejścia ze sladu, zarówno odległość jak i rodzaj sygnału (plik dźwiękowy, muzyke, zdjęcie (np. teściowej), a nawet plik video.
Ja polecam nawigowanie po trasie, bo możesz ustawić punkty tylko w istotnych miejscach (np. skrzyzowania), więc nie musisz ciagle gapić sie na ekran jak w przypadku sladu.

Najlepiej przeczytaj instrukcję, bo program jest wyjątkowo rozbudowany i ma porażającą ilość opcji.
http://www.compegps.com/manual/Manual_TwoNav_Aventura_25_pl.pdf


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 8:43 am 
Aktywny

Dołączył(a): Wt lut 28, 2012 6:15 pm
Posty: 179
Super, wielkie dzięki Louis.
Jak tylko znajdę chwilkę to przeczytam instrukcję, jednak teraz jestem w pracy, walczę z prezentacją przed spotkaniem, wracam w piątek i zaraz wyjeżdżam na 5-dniowy wypad...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 9:07 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 11:29 am
Posty: 381
Lokalizacja: Gdańsk
Można jeszcze ustawić przy nawigacji po trasie taką opcję, że jak się zjedzie z kursu to będzie nawigował do najblizszego w twoim zasięgu następnego puktu.

P.S. mam taki kupon zniżkowy 50% na oprogramowanie Land, tylko nie wiem czy można też to kupic z licencją na trzy komputery. Jeżeli tak by było to możemy się wspólnie złożyć i zakupić pełną wersję( a zależy mi na niej bo wolę robić ślad i póżniej przekonewrtowywać na trasę i jeszcze jest tam kilka opcji które mnie interesują, a ich w wersji podstawowej brak).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 9:15 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N wrz 16, 2007 8:29 pm
Posty: 7798
Lokalizacja: Szczecin
ygrek napisał(a):
Można jeszcze ustawić przy nawigacji po trasie taką opcję, że jak się zjedzie z kursu to będzie nawigował do najblizszego w twoim zasięgu następnego puktu.

P.S. mam taki kupon zniżkowy 50% na oprogramowanie Land, tylko nie wiem czy można też to kupic z licencją na trzy komputery. Jeżeli tak by było to możemy się wspólnie złożyć i zakupić pełną wersję( a zależy mi na niej bo wolę robić ślad i póżniej przekonewrtowywać na trasę i jeszcze jest tam kilka opcji które mnie interesują, a ich w wersji podstawowej brak).



jak by była opcja na 3 kompy to ja bym byl zainteserowany :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 9:24 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
To jest licencja na 3 komputery.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 9:45 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 11:29 am
Posty: 381
Lokalizacja: Gdańsk
ex1 napisał(a):
ygrek napisał(a):
Można jeszcze ustawić przy nawigacji po trasie taką opcję, że jak się zjedzie z kursu to będzie nawigował do najblizszego w twoim zasięgu następnego puktu.

P.S. mam taki kupon zniżkowy 50% na oprogramowanie Land, tylko nie wiem czy można też to kupic z licencją na trzy komputery. Jeżeli tak by było to możemy się wspólnie złożyć i zakupić pełną wersję( a zależy mi na niej bo wolę robić ślad i póżniej przekonewrtowywać na trasę i jeszcze jest tam kilka opcji które mnie interesują, a ich w wersji podstawowej brak).



jak by była opcja na 3 kompy to ja bym byl zainteserowany :)



To super, że jest to licencja na trzy kompy w takim razie ex1 dla ciebie jest jedna licencja zarezerwowana poszukajmy jeszcze jednego chętnego i dokonamy zakupu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 10:48 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Śr sty 07, 2009 6:26 pm
Posty: 351
Lokalizacja: Poznań
ygrek, czy dobrze liczę, że z Twoim kuponem pełna wersja będzie kosztowała 15E?

Czy to oprogramowanie chodzi na urządzeniach z win ce 5?


Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 10:53 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 11:29 am
Posty: 381
Lokalizacja: Gdańsk
Wolo napisał(a):
ygrek, czy dobrze liczę, że z Twoim kuponem pełna wersja będzie kosztowała 15E?

Czy to oprogramowanie chodzi na urządzeniach z win ce 5?


Pozdrawiam


Tak dokładnie wyjdzie na nas trzech po 15 Euro. Mam kupn z rabatem 50% na Land-a,
Land to oporogramowanie na kompa coś w stylu Mapsource. Dosępny w wersji na Windowsa i Mac-a, ale ja jestem zainteresowany kupnem na Windowsa.


Ostatnio edytowano Śr cze 27, 2012 11:00 am przez ygrek, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 10:56 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Wolo napisał(a):
ygrek, czy dobrze liczę, że z Twoim kuponem pełna wersja będzie kosztowała 15E?
Czy to oprogramowanie chodzi na urządzeniach z win ce 5?
Pozdrawiam

W ostatnich postach nie piszemy o programie TwoNav, a o Land7 działającym jedynie na PC, który służy do wygodnego tworzenia sladów, tras i kalibracji map wykorzystywanych potem w TwoNav. Land7 nie służy do navigacji i nie działa na Win CE.
Sam program TwoNav jest od kilku dni darmowy w wersji nieco okrojonej. Wersja pełna TwoNav teraz kosztuje 30 euro na 3 urządzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 11:01 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N wrz 16, 2007 8:29 pm
Posty: 7798
Lokalizacja: Szczecin
Ygrek - ja oczywiście poproszę wersję na mac-ka :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 11:05 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 11:29 am
Posty: 381
Lokalizacja: Gdańsk
ex1 napisał(a):
Ygrek - ja oczywiście poproszę wersję na mac-ka :D


Ale ja potrzebuje na windowsa, można takie opcje wybrac podczas dokonywania zlecenia zakupu czy jak to się ustala?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 11:07 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Śr sty 07, 2009 6:26 pm
Posty: 351
Lokalizacja: Poznań
Po 15E czy po 5 na osobę?
Jedna licencja kosztuje aktualnie 29.99 i jest na 3 kompy ergo na jednego kompa kosztuje 10E.

Byłbym chętny, ale ustalmy powyższe :)


Dzięki Louis za uściślenie, zajrzałem do instrukcji, rzeczywiście rozbudowany soft... jak dotąd AM mi starczała, ale np. na UA ze szczegółowością mapy było biednie.
Ile czasu zajęło Ci zapoznanie się z TwoNav aby w miarę sprawnie jej używać a boju?
Na jakim urządzeniu go używasz?

I jeszcze pytanie- jakie mapy można podegrać w Land7 przy planowaniu tras? WMSy chodzą? UMP?

Pozdro,

Wolo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 11:09 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
ygrek napisał(a):
ex1 napisał(a):
Ygrek - ja oczywiście poproszę wersję na mac-ka :D


Ale ja potrzebuje na windowsa, można takie opcje wybrac podczas dokonywania zlecenia zakupu czy jak to się ustala?

Mozna.Wygrywasz program obojętnie na co, a potem podajesz kod.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 11:18 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Wolo napisał(a):
Po 15E czy po 5 na osobę?
Jedna licencja kosztuje aktualnie 29.99 i jest na 3 kompy ergo na jednego kompa kosztuje 10E.

Byłbym chętny, ale ustalmy powyższe :)


Dzięki Louis za uściślenie, zajrzałem do instrukcji, rzeczywiście rozbudowany soft... jak dotąd AM mi starczała, ale np. na UA ze szczegółowością mapy było biednie.
Ile czasu zajęło Ci zapoznanie się z TwoNav aby w miarę sprawnie jej używać a boju?
Na jakim urządzeniu go używasz?

I jeszcze pytanie- jakie mapy można podegrać w Land7 przy planowaniu tras? WMSy chodzą? UMP?

Pozdro,

Wolo


Przede wszystkim musisz rozróżnić te programy i ich wersje.
TwoNav w wersji podstawowej + Land7 w wersji podstawowej = free|
TwoNav w wersi pełnej + Land7 w wersji podstawowej = 29,90 euro
Land7 w wersji pełnej 89,90 euro. Przy zakupie oryginalnego urządzenia 50% znizki, tak ma Yrek.
Każda licencja uprawnia do instalacji na 3 urządzeniach, dlatego mozna sie podzielic kosztami aczkolwiek licencja bedzie zawsze przypisana do jednej osoby.

Zainstaluj na razie sobie wersje free, moze się okazac, że niczego wiecej nie potrzebujesz.

Teoretycznie mapy UMP powinny działać (ale wiem że z wielowarstwowymi bywają problemy). Generalnie wszystkie mapy pod Garmina powinno się przekonwertować ale różnie z tym bywa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 4 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL