Teraz jest N lis 19, 2017 7:30 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:13 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Zapytam jeszcze: przy mapie rastrowej, powiedzmy "50" jaki wycinek terenu można mieć na ekranie by dało go się jeszcze "czytać" tzn by był ostry.
Przyjmując rozdzielczość skanu na poziomie 72 dpi (jest dużo takich dostępnych) i biorąc pod uwagę rozdzielczość ekranu mi wychodzi teren gdzieś tak 5 x 7 km. Czy tak jest w istocie? Potem ostrość powinna lecieć w dół. Czy to nie za duży obszar. Ja, używając garminowskiej nomenklatury, jeżdżę na zbliżeniu 200-300 m co daje pole ekranu jakieś 2 x 3 km. Dobre mapy wektorowe są wystarczająca bogate w szczegóły na takim obszarze.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:27 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
rrolek napisał(a):
Witam

Zapytam jeszcze: przy mapie rastrowej, powiedzmy "50" jaki wycinek terenu można mieć na ekranie by dało go się jeszcze "czytać" tzn by był ostry.
Przyjmując rozdzielczość skanu na poziomie 72 dpi (jest dużo takich dostępnych) i biorąc pod uwagę rozdzielczość ekranu mi wychodzi teren gdzieś tak 5 x 7 km. Czy tak jest w istocie? Potem ostrość powinna lecieć w dół. Czy to nie za duży obszar. Ja, używając garminowskiej nomenklatury, jeżdżę na zbliżeniu 200-300 m co daje pole ekranu jakieś 2 x 3 km. Dobre mapy wektorowe są wystarczająca bogate w szczegóły na takim obszarze.

Pozdr
rr

Wiesz rrolek to trochę zależy od samej mapy rastowej, jej czytelności i szczegółowości. W TwoNav używam jedynie map Geoportalu 1:10000 i są one tak szczegółowe, ze trudno je czytać podczas jazdy. Mi to specjalnie nie przeszkadza bo i tak jadę po sladzie czy wg trasy.
Używam natomiast mapy turystycznej 1:45000 na sofcie KaMap i tu czyteność jest do przyjęcia ale jest to mapa turystyczna, uproszczona topograficznie. Gdyby to byla sztabówka 1:50000 to mógłby być problem z czytaniem podczas jazdy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: So mar 24, 2012 6:29 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Też w nieznane jeżdżę po wyklikanych trasach.
Czasem jednak w jeżdżę "na punkt" z ekranem kompasu przydaje się w momentach wątpliwości podejżeć mapę. To się zwykle robi nie w czasie jazdy (szczególnie, że wzrok mi się stale pogarsza).
W detalu (np jak objechać to zakole rzeki przydała by się dokładna mapa rastrowa.
Czasami jak człowiek staje w czar..j d...pie by zakumać w którą stromę te bardziej oddalone punktu na które się kierujemy. Tu lepsza jest wielopoziomowa wektorówka. Tyle, że rastrowy podkład powinien wtedy zniknąć bo przeszkadza. To mnie właśnie ciekawi, czy przy zmianie "powiększenia" można ustawić to automatycznie, czy trzeba manipulować w menu map.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: do Louisa
PostNapisane: Pn kwi 02, 2012 1:44 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn sie 30, 2010 4:09 pm
Posty: 70
Lokalizacja: Nova Moskva
Robie coraz mocniesze przymiarki do softu TwoNav. Louis, jak rozumiem u Ciebie to chodzi na Windows CE 6.0? Jakie wrazenia?

Niestety obecnie nie mam kompa z Windowsem coby wersje testowa zainstalowac, a jakos copy/paste nie dziala.

Korzysta ktos z wektorowek? Jakie wrazenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: do Louisa
PostNapisane: Pn kwi 02, 2012 2:09 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
jacek_kotwica napisał(a):
Robie coraz mocniesze przymiarki do softu TwoNav. Louis, jak rozumiem u Ciebie to chodzi na Windows CE 6.0? Jakie wrazenia?
Niestety obecnie nie mam kompa z Windowsem coby wersje testowa zainstalowac, a jakos copy/paste nie dziala.
Korzysta ktos z wektorowek? Jakie wrazenia?

U mnie chodzi pod WinCe 5.0 ale to to samo. Mam to jeszcze na Androidzie. Bez zastrzeżeń. Wektorówki drogowe na Europę są identyczne jak w TomTomie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pn kwi 02, 2012 2:14 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
rrolek napisał(a):
Witam
Też w nieznane jeżdżę po wyklikanych trasach.
Czasem jednak w jeżdżę "na punkt" z ekranem kompasu przydaje się w momentach wątpliwości podejżeć mapę. To się zwykle robi nie w czasie jazdy (szczególnie, że wzrok mi się stale pogarsza).
W detalu (np jak objechać to zakole rzeki przydała by się dokładna mapa rastrowa.
Czasami jak człowiek staje w czar..j d...pie by zakumać w którą stromę te bardziej oddalone punktu na które się kierujemy. Tu lepsza jest wielopoziomowa wektorówka. Tyle, że rastrowy podkład powinien wtedy zniknąć bo przeszkadza. To mnie właśnie ciekawi, czy przy zmianie "powiększenia" można ustawić to automatycznie, czy trzeba manipulować w menu map.
Pozdr
rr

Nie mam wektorówki ale bardzo dobrze się do tego celu o ktorym piszesz mapa rastowa ogólna o mniejszej rozdzielczości, przy pewnym oddaleniu szczegółowa mapa znika (można ustawic kiedy) i pojawia się mapa ogólna (również za free) o mnijeszej szczególowości. Jak jesteś w skali blisko tej granicy to wystarczy czasem przełączyć widok z 2D na 3D i rownież widzisz "okolicę". Generalnie soft TwoNav jest megakonfigurowalny. Manual ma 134 strony A4. Oczywiście mozna korzystać tylko z podstawowych funkcji ale ich wielość powala.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt maja 18, 2012 10:53 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt sie 02, 2011 11:15 am
Posty: 1332
Ja pitolę - ściągnąłem trial wersję twonav i nie mogę zassać map :/
Albo za gupi jestem abo Win 7 i ASUS z win mobile 6 razem się nie potrafią zgrać.
Downloader nie wykrywa urządzenia i co teraz ??
Może da się jakoś normalnie ściągnąć te mapy ??
Louis pomożecie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt maja 18, 2012 11:13 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz mar 12, 2009 4:16 pm
Posty: 1237
Lokalizacja: Małopolska
PawelS napisał(a):
Ja pitolę - ściągnąłem trial wersję twonav i nie mogę zassać map :/
Albo za gupi jestem abo Win 7 i ASUS z win mobile 6 razem się nie potrafią zgrać.
Downloader nie wykrywa urządzenia i co teraz ??
Może da się jakoś normalnie ściągnąć te mapy ??
Louis pomożecie ?

O ktorych mowisz o Topo?
Jesli tak to nie ma problemu zakladasz usera na stronie two nav i wrzucasz do kosztyka tak jakbys kupowal tylko kosztuje Cie to 0.00EUR przychodzi Ci link na poczte i scigasz juz normalnie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt maja 18, 2012 11:30 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
PawelS napisał(a):
Może da się jakoś normalnie ściągnąć te mapy ??
Louis pomożecie ?


Mapy pobiera się dosyć specyficznie. Trzeba je kupić za 0 euro.

1. Wchodzisz na stronę http://www.twonav.pl
2. Klikasz w zakładkę mapy.
3. Klikasz Kup Teraz przy mapie Topo Mosaic Poland
4. Wyskakuje Ci mapa Polski poszatkowana na wiele małych kwadratów, zaznaczasz te które Cie intersują (na poczatek zaznacz jeden, aby przejść szybciej przez cały proces i załapać o co chodzi)
5. Pod mapą Polski wyskakuje Ci lista wybranych przez Ciebie kwadratów mapy do zakupu.
6. Klikasz "Dodaj do listy zakupów"
7. Standardowo jak to w sklepie netowym, klikasz "przejdź do koszyka"
8. Na stronie koszyka klikasz "Idź do kasy"
9. Teraz musisz się zarejestrować.
10. Następnie ptaszkujesz że przeczytałeś i akceptujesz warunki zakupu i klikasz "Zapłać"
11. Koniec. Za chwilę dostajesz maila z linkami do wybranych kwadratów. Przerzucasz je do katalogu w urzadzeniu przenosnym wskazanego w mailu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt maja 18, 2012 4:07 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr kwi 15, 2009 5:39 pm
Posty: 1069
Lokalizacja: Podkarpacie
Kto mi łopatologicznie wytłumaczy jak zainstalować pliki map w Samsungu S II jeżeli ich GPS loader nie jest zgodny z moim tel(taki mam komunikat)
Nie widzi telefonu pomimo,że jest połączony z KIES :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Odp: TwoNav
PostNapisane: Pt maja 18, 2012 7:50 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz mar 12, 2009 4:16 pm
Posty: 1237
Lokalizacja: Małopolska
Zadzwoń do mnie to co powiem

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odp: TwoNav
PostNapisane: So maja 19, 2012 8:28 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr kwi 15, 2009 5:39 pm
Posty: 1069
Lokalizacja: Podkarpacie
koziarz napisał(a):
Zadzwoń do mnie to co powiem

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Dałem radę.W końcu zdolny jestem :) ale i tak musze do ciebie zadzwonić w sprawie istrukcji postepowania z zimnym piwem :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Wt maja 22, 2012 2:51 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt sie 02, 2011 11:15 am
Posty: 1332
OK. ściągłem miliard Gb map i teraz jak to przerzucić na kartę SD - przecież te mapy nie mogą tyle zajmować na urządzeniu ???
W OziExplorerze da się to wszystko złożyć do kupy w jedną mapę o dużo mniejszej objętości - da się i tu tak podziałać ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Wt maja 22, 2012 3:19 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz mar 12, 2009 4:16 pm
Posty: 1237
Lokalizacja: Małopolska
Nie kojarze zeby byl taki konwerter te mapy sa takie duze (to sa mapy geoportalu) i one tyle waza niestety duzy minus tego.


P.S. Acent wyzuc KIES. Kies to samo zło :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pn cze 25, 2012 7:15 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Cena softu TwoNav została obniżona z 50 euro do 30 euro (licencja na 3 urządzenia).
Dodatkowo wprowadzono wersję darmową, która zawiera wiekszosc użytecznych funkcji. Wersja ta jest nieograniczona czasowo, zawiera natomiast pasek reklam.



[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL