Teraz jest N lis 19, 2017 11:25 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Wt lut 14, 2012 11:41 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Z okazji Walentynek dzisiaj jest promocja na soft TwoNav -40%

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Wt lut 14, 2012 1:06 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): N lis 29, 2009 5:54 pm
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
Dopiero zauważyłem ten wątek.. jak pisał MTBiker, jestem fanem tego softu od samych początków jego pojawienia sie na rynku, pisałem i zachwalałem program na kilku forach a ostatnio też w moim blogu - tam są moje doświadczenia z korzystania z TwoNav w Maroko, z dostępnych map itd.

Soft jest identyczny we wszystkich urządzeniach producenta, jest również dostępny na Iphone, Symbian, Windows Mobile, nie jestem pewien co do Androida, można to sprawdzić.

Odnośnie samego urządzenia sprzedawanego jako TwoNav Delta niewiele się moge wypowiedzieć, poza tym, że jest produkowane przez firmę Holux, ma fajny duży wyświetlacz dotykowy, dobre parametry i jeden minus w postaci ceny.

Niestety wszystkie urządzenia, które mogłyby posłużyć jako alternatywny hardware mają dla mnie pewne wady:
- PDA - rozwiązanie tanie, ale wrażliwe na wodę, a przy stosowaniu w pudełku ochronnym mało czytelny wyświetlacz w słońcu i utrudnione nawigowanie na ekranie
- Lark 35AT - mały wyświetlacz ograniczający czytelność map rastrowych na minus, na plus uchwyt z ładowaniem urządzenia
- NavRoad BM...Moto - jakościowo prezentuje się solidniej niż Lark, niestety równie mały wyświetlacz, solidny uchwyt, ale ładowanie z kabelka USB (rozwiązanie raczej wrażliwe na wodę), cenowo rozsądnie, choć drożej niż Lark. Dużym plusem będzie elektroniczny kompas, który pokaże właściwy kierunek na mapie również, gdy stolimy w miejscu.
- Becker Crocodile - na plus większy wyświetlacz, na minus brak rozsądnego uchwytu (jest dostępny drogi zamykany uchwyt Touratecha), ładowanie jeszcze bezsensowniej - przy otwartej zaślepce usb odsłonięte również gniazdo SD (do potwierdzenia).

Na chwilę obecną nie znalazłem urządzenia, które mogłoby zastąpić Deltę zachowując jej funkcjonalność, będąc jednocześnie rozwiązaniem tańszym.

Ja korzystam z TwoNav wyłącznie na mapach rastrowych i jeśli ktoś z Was również ma takie plany, warto pomyśleć o większym wyświetlaczu niż 3,5 oferowanym przez Lark i NavRoad. Niemniej, z braku laku i na tym da się nawigować.

Co do obsługi map rastrowych - ja jestem zachwycony. Na potrzeby wyjazdu do Maroka, jedną mapę kupiłem, 2 pobrałem z netu, więcej o tym przeczytacie na moim blogu tu: http://www.marokoenduro2011.blogspot.com/2011/05/jak-do-tego-doszo.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Wt lut 14, 2012 6:32 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Ja mam TwoNav na Navroad BM. Przymierzam sie jednak do Aventury. Wielkosc ekranu ta sama ale posiada guziki co bardzo doceniam w moim Garminie 60csx. Delta jest fajna, duza, jasna ale brakuje mi tej obsługi guzikami i w Aventurze mozemy miec 32GB danych na karcie (co ciekawe NavRoad również) i tu tez Delta wypada blado mimo tak jasnego ekranu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Śr lut 15, 2012 8:36 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): N lis 29, 2009 5:54 pm
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
Osobiście wolałbym Deltę, ale idealnie byłoby, gdyby miała min 2 programowalne przyciski.
Zaprogramowałbym je na przewijanie do następnego i poprzedniego waypointu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt lut 24, 2012 6:19 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Śr sty 07, 2009 6:26 pm
Posty: 351
Lokalizacja: Poznań
Witam, człowiek z forum TA wrzucił info, że wynegocjował w TwoNav rabat.
Przeklejam posta:

Cytuj:
Urządzenie nawigacyjne GPS Delta EU wschód TOP TWONAV DELTA cena 2200 zł +wysyłka
Urządzenie nawigacyjne GPS Sportiva i mapy TOPO PTWONAV SPORTIVA cena 1120 zł +wysyłka
Urządzenie nawigacyjne GPS Aventura i mapy TOPO TWONAV AVENTURA cena 2200 + wysylka
Urządzenie nawi Sportiva+ mapy TOPO PL light TWONAV SPORTIVA+ P cena 1250 + wysyłka
Urządzenie nawigacyjne Sportiva+ i mapy TOPO PL TWONAV SPORTIVA+ cena 1500 zl +wysyłka
Pozostałe akcesoria w stylu ładowarka,bateria mocowania itd mogę mieć ale to raczej bardziej kupujcie gdzieś na miejscu bo wysyłka więcej wyjdzie od rabatu.

oczywiście paragon lub FV jak najbardziej


Kontakt: hubert@malyszek.pl
Jest ze stolicy.

Pozdrawiam,

Wolo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: So lut 25, 2012 9:34 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): N lis 29, 2009 5:54 pm
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie takiego ustrojstwa i odpalenie na tym softu, ale tego typu tablety kosztują majątek:
http://www.winmate.com.tw/TabletPC/TabletPCSpec.asp?Prod=13_0085&Typeid=B01041206&Typeid=B01041206

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 7:59 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witka

Jako że moja 60tka po 8 latach zaczyna się rozpadać to mam takie pytanka do użytkowników TwoNav-a
1. jakie max pliki map rastrowych to akceptuje
2. jak szybko "przewija" takie pliki i na ile zależy to od wielkości pliku.
3. czy można mieć otwarte dwie lub wiecej map jak w Garminach - chodzi o to czy na plikach graficznych można otworzyć wektorówke i manipulując szczegółowością wektorówki wyświetlić np same drogi.
4. jeżeli powyższe działa to czy można tak ustawić wyświetlanie map rastrowych by przy powiększeniu na poziomie np. Level=2 wektorówki znikała napa rastrowa.
5. jak jest z nawigacją zrobioną na wektorówce jak mamy włączoną jedynie mapę rastrową. generalnie czy działa routing i nawigacja po roucie z mapy innej niż wyświetlana (załadowana)
6. jak jest z routingiem po wektorówkach garmina i innych - w znaczeniu czy działa i jak działa.
7. czy można w tym oprogramowaniu przypisać sobie średnie prędkości na poszczególnych rodzajach dróg do kalkulacji czasu dojazdu przy użyciu routingu.
8. jak jest z czułością anteny - gęste lasy, głębokie doliny górskie ect, ect.
9. czy jest akceptowalna logika w menu "ekranowodotykowym" Sportive vs guziczków Aventury - w znaczeniu intuicyjna czy wyuczona.
10. Czy można ustawić sobie kolejność wyświetlanych ekranów w menu Aventury" i zdefiniować pola danych w różnych oknach dialogowych.
11. Jak jest ze sterownikami do PC do tego sprzętu, tzn czy są dostępne do różnych systemów w tym i 64 bitowych

Jak wam się ni chce pisać to oddzwonię, dajcie tylko jakiś nr na PW.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 9:20 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
rrolek napisał(a):
Witka

Jako że moja 60tka po 8 latach zaczyna się rozpadać to mam takie pytanka do użytkowników TwoNav-a
1. jakie max pliki map rastrowych to akceptuje
2. jak szybko "przewija" takie pliki i na ile zależy to od wielkości pliku.
3. czy można mieć otwarte dwie lub wiecej map jak w Garminach - chodzi o to czy na plikach graficznych można otworzyć wektorówke i manipulując szczegółowością wektorówki wyświetlić np same drogi.
4. jeżeli powyższe działa to czy można tak ustawić wyświetlanie map rastrowych by przy powiększeniu na poziomie np. Level=2 wektorówki znikała napa rastrowa.
5. jak jest z nawigacją zrobioną na wektorówce jak mamy włączoną jedynie mapę rastrową. generalnie czy działa routing i nawigacja po roucie z mapy innej niż wyświetlana (załadowana)
6. jak jest z routingiem po wektorówkach garmina i innych - w znaczeniu czy działa i jak działa.
7. czy można w tym oprogramowaniu przypisać sobie średnie prędkości na poszczególnych rodzajach dróg do kalkulacji czasu dojazdu przy użyciu routingu.
8. jak jest z czułością anteny - gęste lasy, głębokie doliny górskie ect, ect.
9. czy jest akceptowalna logika w menu "ekranowodotykowym" Sportive vs guziczków Aventury - w znaczeniu intuicyjna czy wyuczona.
10. Czy można ustawić sobie kolejność wyświetlanych ekranów w menu Aventury" i zdefiniować pola danych w różnych oknach dialogowych.
11. Jak jest ze sterownikami do PC do tego sprzętu, tzn czy są dostępne do różnych systemów w tym i 64 bitowych

Jak wam się ni chce pisać to oddzwonię, dajcie tylko jakiś nr na PW.

Pozdr
rr


ad. 1 Nigdzie w instrukcji nie doczytałem się info o ograniczeniu rozmiaru pliku. Dużą mapę można pociąc na części. Np. Topo polski to ok 100 kwadratów po 250 MB każdy

ad.2 To jest raczej subiektywne i najbardzie uzaleznione od Hardware.
ad. 3-7 Mapa wektorowa V-mapa Europy wschodniej dopiero od miesiąca jest dostępna z urządzeniami TwoNav. Ja jej jeszcze nie używałem. Wiem że może być nałożona na mapę rastową. Konfigurowalność jej ustawien jest bardzo duża, tu masz link do szczegółowej instrukcji: http://rikaline-gps.pl/ftp/aventura/Manual_TwoNav_Aventura_21_pl.pdf.

8. Na razie żadnych problemów nawet w gęstym lesie.
9. Ja używam softu na Navroad320BM, jestem przyzwyczajony do 60-tki Garmina więc guzików mi bardzo brakuje.
10. Pola danych definiowalne jak z kolejnością nie pamietam ale raczej też
11. Używam na systemach 32 i 64 bitowych. Zero problemów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 10:07 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Louis napisał(a):
ad.2 To jest raczej subiektywne i najbardzie uzaleznione od Hardware.
ad. 3-7 Mapa wektorowa V-mapa Europy wschodniej dopiero od miesiąca jest dostępna z urządzeniami TwoNav. Ja jej jeszcze nie używałem. Wiem że może być nałożona na mapę rastową. Konfigurowalność jej ustawien jest bardzo duża, tu masz link do szczegółowej instrukcji: http://rikaline-gps.pl/ftp/aventura/Manual_TwoNav_Aventura_21_pl.pdf.....


Ad 2 Chodzi mi o to czy przewijanie mapy nadąża za przesuwaniem kyrsora, czy są zatrzymania i pusty ekran jak w garminacg.

Ad 3. Czy ma rozumiec że z tych X obsługiwanych formatów garminowskie .img jest obsługiwane tylko w nowszych produktach? Jak jest z plikami .img amatorskimi (z mapcenter, własnej produkcji itp). To "może być nałożona" mam rozumieć jako działa czy powinna działać?

Jakieś własne doświadczenia w temacie pytań 4 - 7 ?

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 10:12 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): N lis 29, 2009 5:54 pm
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
rrolek napisał(a):
Witka

Jako że moja 60tka po 8 latach zaczyna się rozpadać to mam takie pytanka do użytkowników TwoNav-a
1. jakie max pliki map rastrowych to akceptuje
2. jak szybko "przewija" takie pliki i na ile zależy to od wielkości pliku.
3. czy można mieć otwarte dwie lub wiecej map jak w Garminach - chodzi o to czy na plikach graficznych można otworzyć wektorówke i manipulując szczegółowością wektorówki wyświetlić np same drogi.
4. jeżeli powyższe działa to czy można tak ustawić wyświetlanie map rastrowych by przy powiększeniu na poziomie np. Level=2 wektorówki znikała napa rastrowa.
5. jak jest z nawigacją zrobioną na wektorówce jak mamy włączoną jedynie mapę rastrową. generalnie czy działa routing i nawigacja po roucie z mapy innej niż wyświetlana (załadowana)
6. jak jest z routingiem po wektorówkach garmina i innych - w znaczeniu czy działa i jak działa.
7. czy można w tym oprogramowaniu przypisać sobie średnie prędkości na poszczególnych rodzajach dróg do kalkulacji czasu dojazdu przy użyciu routingu.
8. jak jest z czułością anteny - gęste lasy, głębokie doliny górskie ect, ect.
9. czy jest akceptowalna logika w menu "ekranowodotykowym" Sportive vs guziczków Aventury - w znaczeniu intuicyjna czy wyuczona.
10. Czy można ustawić sobie kolejność wyświetlanych ekranów w menu Aventury" i zdefiniować pola danych w różnych oknach dialogowych.
11. Jak jest ze sterownikami do PC do tego sprzętu, tzn czy są dostępne do różnych systemów w tym i 64 bitowych

Jak wam się ni chce pisać to oddzwonię, dajcie tylko jakiś nr na PW.

Pozdr
rr


Moje przemyślenia:

1. Największy pojedynczy plik jaki obsługiwałem miał ok. 2 Gb i działał
2. Spodziewałem się, że będzie dramat, ale było OK.
3. nie wiem, działam tylko na rastrach
4. nie wiem, j.w.
5. j.w.
6. j.w.
7. nie próbowałem, nie było mi to potrzebne
8. ja mam soft w PDA HTC i zgłupiał mi tylko raz. Nie sądzę, żeby dedykowane użądzenie mogło mieć z anteną jakikolwiek problemy
9. menu jest bardzo logiczne i przejrzyste
10. menu jest nieedytowalne, okienka z poszczególnymi danymi na wyświetlaczu są edytowane, może decydowaćjakie parametry mają być widzoczne i w którym okienku
11. u mnie śmiga na 32


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 10:30 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
rrolek napisał(a):
Louis napisał(a):
ad.2 To jest raczej subiektywne i najbardzie uzaleznione od Hardware.
ad. 3-7 Mapa wektorowa V-mapa Europy wschodniej dopiero od miesiąca jest dostępna z urządzeniami TwoNav. Ja jej jeszcze nie używałem. Wiem że może być nałożona na mapę rastową. Konfigurowalność jej ustawien jest bardzo duża, tu masz link do szczegółowej instrukcji: http://rikaline-gps.pl/ftp/aventura/Manual_TwoNav_Aventura_21_pl.pdf.....


Ad 2 Chodzi mi o to czy przewijanie mapy nadąża za przesuwaniem kyrsora, czy są zatrzymania i pusty ekran jak w garminacg.

Ad 3. Czy ma rozumiec że z tych X obsługiwanych formatów garminowskie .img jest obsługiwane tylko w nowszych produktach? Jak jest z plikami .img amatorskimi (z mapcenter, własnej produkcji itp). To "może być nałożona" mam rozumieć jako działa czy powinna działać?

Jakieś własne doświadczenia w temacie pytań 4 - 7 ?

Pozdr
rr


ad. 2 W moim Nr320BM nadąża.
ad. 3 Wszystkie urządzenia a napewno Aventura i Delta Twonav obsługują format .img. Można importować ślady, trasy . Jest program Land 7 (odpowiednik Map Souruce, Campbase) w ktorym mozna samemu planować trasy, ślady itd. Nałożona mapa działa ale wiem to z relacji innych bo jak pisałem wcześniej:
ad. 4-7 Nie mam żadnych doświadczeń z mapami wektorowymi na TwoNav, soft instalowałem głównie pod kątem wykorzystywania map rastowych. Z pewnością jednak rozpoznam temat w najbliższej przyszlości.

Zainstaluj sobie RRolek triala i potestuj pod katem wlasnych potrzeb. W pakiecie jest od razu program Land 7.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 1:05 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
Czy Land może wgrywać mapy do Garmina zamiast Base Campa ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 1:09 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
mario33 napisał(a):
Czy Land może wgrywać mapy do Garmina zamiast Base Campa ?
Nie wydawa mi się, żeby to było mozliwe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 1:19 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
Louis napisał(a):
Nie wydawa mi się, żeby to było mozliwe.

Szkoda. Land wydaje się znacznie przyjaźniejszy od base campa... Automapa chodzi na tym ? z kierowaniem głosem ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: TwoNav
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 1:33 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
mario33 napisał(a):
Louis napisał(a):
Nie wydawa mi się, żeby to było mozliwe.

Szkoda. Land wydaje się znacznie przyjaźniejszy od base campa... Automapa chodzi na tym ? z kierowaniem głosem ?

Mario późno już (a może wcześnie) i slabo łapię o co Ci pytasz ale może trafię ;). Automapa podobnie jak Twonav to oprogramowanie na te same platformy (Windows CE, Windows XP, Windows Vista, Windows 7) więc mogą funkcjonować na tym samym urządzeniu ale nie jednocześnie jako wspóldziałające.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 8   [ Posty: 108 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL