Teraz jest Pt lis 17, 2017 10:15 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 40 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Cz lip 21, 2011 11:34 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 3:42 pm
Posty: 790
Lokalizacja: Wawa
Simon_Kingquad napisał(a):
Czyli, że jak ? Wgrywam sobie ślad do urządzenia i jak sobie włączę na nim nawigację to mi nie pokazuje odległości do celu ??

dokładnie, nie pokazuje odległości do celu


Simon_Kingquad napisał(a):
Nie interesują mnie komunikaty drogowe ale inforamcje na mapie.

jest wyświetlona mapa i ślad - trzeba go pilnować i tyle


Simon_Kingquad napisał(a):
No i zejście z kursu czy po zjechaniu z tracka jest linia naprowadzająca na track znowu czy muszę sam szukać drogi aby wrócić na track ?

nie ma linii naprowadzającej na ślad niestety... wystarczy oddalić zoom i kierować się na ślad, w ten sposób na niego wrócić


liczę, że w aktualizacji softu dodadzą taką opcję... ale to raczej wątpliwy temat...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pt lip 22, 2011 12:08 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lip 18, 2009 10:30 am
Posty: 2149
Lokalizacja: Gdańsk
Moim skromnym zdaniem, ślad nie może być "route'owalny" i żaden update softu tego nie zmieni.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pt lip 22, 2011 6:44 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So sie 02, 2008 9:12 pm
Posty: 1524
Lokalizacja: Polska
irokez napisał(a):

liczę, że w aktualizacji softu dodadzą taką opcję... ale to raczej wątpliwy temat...


... albo w kolejnym modelu. To jest dopiero czwarte urządzenie z nazwą zaczerpniętą z nazewnictwa stanów w USA - troszkę ich jeszcze zostało to i funkcjonalności musi na nie troszkę zostać :D - przewiduję pełną offową funkcjonalność jak pojawi się model Alaska :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pt lip 22, 2011 7:12 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
irokez napisał(a):
nie ma linii naprowadzającej na ślad niestety... wystarczy oddalić zoom i kierować się na ślad, w ten sposób na niego wrócić
To trochę małokomfortowe rozwiązanie, szczególnie w trudniejszym terenie gdzie trzeba sie bardziej skupić na jeździe. Ciągłe śledzenie trasy na wyświetlaczu bywa niebezpieczne. Widok kompasu jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Podobnie jest przy samym nawigowaniu po śladzie. Ślad to nic innego jak zbiór punktów. Jadąc "na kompas" GPS wskazuje kierunek do najbliższego punktu, to też bardzo wygodne i czytelne nawet na 60csx.

marekm napisał(a):
Moim skromnym zdaniem, ślad nie może być "route'owalny" i żaden update softu tego nie zmieni.
Ślad poniekąd
jest routowalny, bo przy nagłej zmianie kierunku śladu, w momencie zbliżania się do tego punktu pojawia się komunikat wizualny i dźwiękowy, co bardzo pomaga właśnie przy jeździe "na kompas", bo tu ostry manewr może kierownika zaskoczyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: So lip 23, 2011 11:21 am 
Aktywny

Dołączył(a): N paź 31, 2010 9:24 am
Posty: 111
Lokalizacja: Dywity
cytat z advrider.com

With any map:
- Does it show an "Arrival" announcement when passing a waypoint/viapoint/trackpoint when following a track or offroad-route?
No "Announcements" unless you ask for them and PROXIMITY ALERTS actually work on the Montana. You can also setup Alerts for "approaching" and "leaving" points.

Wiec teoretycznie powinno dzialac ze mozna nawigowac po sladzie. Ktos to moze sprawdzic ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: So lip 30, 2011 3:56 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Chciałem się podzielić krótko swoją opinią użytkowania montany 650 przez dwa dni.
Może to i dobre na ryby, nie wiem bo się nie znam. Może do czegoś jeszcze na czym też się nie znam. Ale do tego czego używam nawigacje jest to straszne przebajerowane ....
Nie ma tego jak porównywać do 276 które je przebija pod każdym użytkowym względem.
To jak nowa navara do starego hiluxa. 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: So lip 30, 2011 6:45 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
rambo napisał(a):
Chciałem się podzielić krótko swoją opinią użytkowania montany 650 przez dwa dni.
Może to i dobre na ryby, nie wiem bo się nie znam. Może do czegoś jeszcze na czym też się nie znam. Ale do tego czego używam nawigacje jest to straszne przebajerowane ....
Nie ma tego jak porównywać do 276 które je przebija pod każdym użytkowym względem.
To jak nowa navara do starego hiluxa. 8)

to może trochę więcej? na czym polega różnica, co na + co na - w stosunku do GPSMap serii 27*/37*/47*?


Ostatnio edytowano Wt sie 02, 2011 7:52 am przez dopra, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: So lip 30, 2011 7:19 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
Rambo, bardzo sobie cenię Twoje zdanie co do GPSów. Z przyjemnością bym poczytał Twoje argumenty przeciw względem 276. Tym bardziej, że wspomniany przeze mnie etatowy tester GPSów z globebusters.com zdecydowanie polecał Montanę właśnie jako alternatywę dla plotterów.

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn sie 01, 2011 11:04 pm 
Aktywny

Dołączył(a): N paź 31, 2010 9:24 am
Posty: 111
Lokalizacja: Dywity
Dzisiejszy telefon do garmina definitywnie skreslil montane z mojej listy must have. Niestety nawigacja po sladzie nie jest i nie bedzie w tym modelu mozliwa wraz z jakakolwiek aktualizacja. Ja zostaje przy swoim GPSMAP 620 ktory pozwala na nawigowanie po sladzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Wt sie 02, 2011 7:54 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
Simon_Kingquad napisał(a):
Dzisiejszy telefon do garmina definitywnie skreslil montane z mojej listy must have. Niestety nawigacja po sladzie nie jest i nie bedzie w tym modelu mozliwa wraz z jakakolwiek aktualizacja. Ja zostaje przy swoim GPSMAP 620 ktory pozwala na nawigowanie po sladzie.

no właśnie, nie ma się co podpalać na nowe urządzenia bez dokładnych testów, czasem wydaje się, że TA właśnie nowość to jest to czym zawsze marzyłem, niestety rozczarowuje po dokładnym sprawdzeniu. Ja mam pewne opory przed kupowaniem nawigacji z dotykowym ekranem, szybko bym go porysował rękawicą z piaskiem :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Wt sie 02, 2011 8:09 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lip 18, 2009 10:30 am
Posty: 2149
Lokalizacja: Gdańsk
dopra napisał(a):
...czasem wydaje się, że TA właśnie nowość to jest to czym zawsze marzyłem, niestety rozczarowuje po dokładnym sprawdzeniu...
Co drugi żonaty facet, ma to za sobą. :lol:

dopra napisał(a):
...Ja mam pewne opory przed kupowaniem nawigacji z dotykowym ekranem, szybko bym go porysował rękawicą z piaskiem :)
Ekran w większym stopniu drapie się od przesuwania "brudnego palca", niż od punktowego dotykania, więc specjalnie bym się nie obawiał. Zawsze można nakleić folię ochronną. Na sezon powinna wystarczyć. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Wt sie 02, 2011 8:15 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
marekm napisał(a):
Ekran w większym stopniu drapie się od przesuwania "brudnego palca", niż od punktowego dotykania, więc specjalnie bym się nie obawiał. Zawsze można nakleić folię ochronną. Na sezon powinna wystarczyć. :D

właśnie o tym piszę, niestety folia wpływa na widoczność mapy, nakleiłem 3M do mojego 478, niestety szybko zdjąłem bo było gorzej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Wt sie 02, 2011 10:16 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Sorry Dopra,
Mam chyba za duże uprawnienia i mi się przyciski pomieszały :D
Miały być tak:
Siedzę nad relacją z wypadu na Kaukaz ale postaram się w 3 słowach.
Dla mnie najważniejsza rzecz od czasu zumo i innych navi garmina, dobrych dla panienek.
BRAK WŁASNYCH USTAWIEŃ UNIKANIA.
Mamy do wyboru szybko albo krótko. Mam nadzieje że wiemy o co chodzi. Jak chcemy się dostać w Wawy np do Poznania i nie wjeżdżać na drogi o 1ej 2ej kategorii odśnieżania. Nie wspominając o A2 i innych takich. To takie 276 czy 26xx/27xx/28xx daje nam pełną kontrole nad drogami po których mam ochotę się przemieszczać by pokonać dystans dzięlący te dwa miasta. W Montanie nie znalazłem nic co może pozwolić na coś wiecej niż krótko szybko i azymut. Kumam że nie każdy ma motocykl dualowy i opony choćby typu tkc. Ale brak tych funkcji w takim kombajnie to dla mnie nie porozumienie.

Przyznam się bez bicia ze nie jestem targetem dla urządzeń typu ifon i te inne. Za delikatne to dla mnie.

sorry to tak na szybko 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: N sie 07, 2011 9:31 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 3:42 pm
Posty: 790
Lokalizacja: Wawa
rambo napisał(a):
Sorry Dopra,
Mam chyba za duże uprawnienia i mi się przyciski pomieszały :D
Miały być tak:
Siedzę nad relacją z wypadu na Kaukaz ale postaram się w 3 słowach.
Dla mnie najważniejsza rzecz od czasu zumo i innych navi garmina, dobrych dla panienek.
BRAK WŁASNYCH USTAWIEŃ UNIKANIA.
Mamy do wyboru szybko albo krótko. Mam nadzieje że wiemy o co chodzi. Jak chcemy się dostać w Wawy np do Poznania i nie wjeżdżać na drogi o 1ej 2ej kategorii odśnieżania. Nie wspominając o A2 i innych takich. To takie 276 czy 26xx/27xx/28xx daje nam pełną kontrole nad drogami po których mam ochotę się przemieszczać by pokonać dystans dzięlący te dwa miasta. W Montanie nie znalazłem nic co może pozwolić na coś wiecej niż krótko szybko i azymut. Kumam że nie każdy ma motocykl dualowy i opony choćby typu tkc. Ale brak tych funkcji w takim kombajnie to dla mnie nie porozumienie.

Przyznam się bez bicia ze nie jestem targetem dla urządzeń typu ifon i te inne. Za delikatne to dla mnie.

sorry to tak na szybko 8)


to nieprawda
bez problemu w Turcji ustawilem unikanie drog platnych
przez Ushguli wlaczylem zeby prowadzil przez sciezki i navi wytyczyla petle

nakleilem folie antyrefleksyjna bez problemu obsluguje w rekawicy

jestesmy teraz w Gruzji, od tygodnia w trasie, nie mialem chwili, zebym nie mogl odczytac wskazowek navi, w roznych porach dnia, moze to odpowiednio dobrane nachylenie navi wzgledem kierownika...

navi spadla pare razy, w 100 proc. dziala

minusy:
- czasem sie zawiesza, przy 60tce tez to mialem
- brak navigacji po sladach

swoja droga Rambo napisz prosze jak sie nazywa to miasteczko co robia zielone wino, co to pod Azymutem mowiles? :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: N sie 07, 2011 11:28 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Drogi płatne czy promy, włącz wyłącz to ma chyba każda nawi z biedronki za 200zł.
Chyba nie do końca zrozumiałeś. Pokaże Ci następnym razem na mojej nawi jak to wyglądą. Dziś jechałem z Muranowa nad jeziorko za Łowiczem i ani na chwile nie wjechałem na trase numer 2 ani inną dwucyfrową. Nie przepadam za niedzielnymi zawalidrogami, wole jechać asflatem tam gdzie w ogóle nie ma ruchu. Nadłożyłem może z 5 do 10km.
Co do wina zielonego w Gruzji to było to Manavi :)
Na zdrowie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 40 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL