Teraz jest Wt lis 21, 2017 9:19 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 40 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 12:17 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 3:42 pm
Posty: 790
Lokalizacja: Wawa
używałem przez 1 rok 60 csx
właściwie "używałem" to za duże słowo...
strasznie denerwowała mnie w nim obsługa i nie chciało mi się po prostu przy nim kombinować
najchętniej korzystałem z map rutowalnych...

pomyślałem żadnych więcej nawigacji z guzikami...

Sprzedałem 60tkę i teram mam Montanę 600 - nie ma sensu dopłacać 500 PLN do aparatu...
tuż po zakupie sporo przy niej kombinowałem i... skasowałem jakieś pliki niechcący, no i klops...
podjechałem do firmy Azymut przy Placu Bankowym, gdzie kupiłem sprzęta
Panowie skopiowali mi zawartość innego urządzenia na dysk i ponownie mogłem się uczyć tej nawiacji



czy to urządzenie do offu?
- zrobiłem ślad w MapSource, bez problemu wrzuciłem do navi i obleciałem traskę - działa!
- ślad można odwrócić
- trackback tylko na śladzie aktywnym
- samo urządzenie jest pancerne, normalnie gniotsa niełamiotsa
- ma tryb morski, można ustawić alarm przy zejściu z kursu (śladu?) - jeszcze nie rozkminiłem

jedyny problem to zasilanie
Garmin ma swój uchwyt... nie da się ładować i nawigować jednocześnie garminowskim kablem USB wpiętym we wtyczkę 12V
a gdy podłączę navi do kompa przez USB - działa i ładuje, nie qmam tego...
więc zostało: kupić kabel dedykowany, albo uchwyt... do przemyślenia

kabel Garmina ma coś pokombinowane... gdy podłączyłem navi do kompa zwykłym kablem - rwało się połączenie z urządzeniem, przy oryginalnym kablu Garmina nic takiego nie miało miejsca

poza tym:
- Built-in memory: 3.0 GB
- Accepts data cards: microSD™ card (not included)
- Waypoints/favorites/locations: 4000
- Routes: 200
- Track log: 10,000 points, 200 saved tracks

200 śladów !!!


obsługa w rękawicach:
- nie ma najmniejszego problemu
- podczas jazdy zmniejszyłem prędkość i też można coś pozmieniać



wyświetlacz:
- duży 4''
- dla mnie bomba, wreszcie szybko i intuicyjnie mogę cokolwiek zrobić
- widoczność całkiem niezła, nakleiłem folię przeciwodbłyskową
- wszystkie poniższe zdjęcia zrobione na priorytecie przesłony 4,5


[ img ]
100% podświetlenie ekranu

[ img ]
50% podświetlenie ekranu

[ img ]
0% podświetlenie ekranu


[ img ]
oczywiście fizyki Panie nie przeskoczysz - czasami słońce może utrudnić widoczność, lekarstwo - lekko przesunąć głowę i już wszystko ładnie widać
na fotce widać też mojej produkcji stelaż pod navi - jeszcze nie ma fabrycznych uchwytów w Polsce...


i jeszcze kilka fotek navi
[ img ]

[ img ]
stelaż umożliwia korzystanie z navi poziomo i pionowo - urządzenie automatycznie zmienia orientację
pozostało wykombinować jakiś "daszek" coby jeszcze widoczność polepszyć
no i dać folię polaryzacyjną

[ img ]



jak są pytania to proszę śmiało
tylko piszcie pytania zrozumiałe dla laika :? 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 8:52 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): Śr maja 19, 2010 7:21 am
Posty: 202
Lokalizacja: Międzychód (Wlkp.)
Gratulację zakupu, ja wrócisz z Gruzji daj znać jak się sprawował.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 10:05 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sty 19, 2009 8:45 pm
Posty: 2127
Lokalizacja: Warszawa
Na jebaju taniej niż w PL (ok 1.500 PLN):
http://cgi.ebay.pl/GARMIN-MONTANA-600-G ... 45fb405096


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 10:25 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Irokez dobra robota :) Jednak czegoś nie kleję. Może zapamiętać 200 śladów ale wracać można tylko po aktywnym? To pewna informacja? Przecież reklamują to jako nawigację terenową.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 11:03 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 3:42 pm
Posty: 790
Lokalizacja: Wawa
Louis napisał(a):
Może zapamiętać 200 śladów ale wracać można tylko po aktywnym? To pewna informacja


może robię coś nie tak...
w menu zarządzania śladami mogę wybrać dowolny ślad - są tam znaczniki początku i końca śladu, można odwrócić ślad,
ale opcja trackback dostępna jest tylko gdy włączę ślad aktywny...

można jechać po dowolnym śladzie i dla mnie problemu nie ma

czym się różni jazda po śladzie od trackback? tego jeszcze nie próbowałem... :?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 12:16 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
track back zawsze dotyczy śladu nie zapisanego - aktywnego, natomiast po zapisaniu można wybierać nawigowanie wg oryginalnego śladu albo odwróconego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 1:05 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
pytanie, czy po sladzie nawiguje czy tylko pokazuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 1:14 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 3:42 pm
Posty: 790
Lokalizacja: Wawa
dopra napisał(a):
track back zawsze dotyczy śladu nie zapisanego - aktywnego, natomiast po zapisaniu można wybierać nawigowanie wg oryginalnego śladu albo odwróconego.


jak włączyć nawigację po śladzie?


mario33 napisał(a):
pytanie, czy po sladzie nawiguje czy tylko pokazuje.

ślad pokazuje

jak wyżej - nie wiem jak włączyć nawigację po zapisanym śladzie...

jakieś sugestie?



swoją drogą czy nawigacja po śladzie jest taka konieczna?
bez problemu można jechać po zapisanym śladzie, dla mnie to wystarcza


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 1:32 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
nawigacja wg śladu, nawiguj -> wg śladu -> wybierasz czy oryginalny czy odwrócony.

oczywiście, że można nawigować po śladzie widocznym na ekranie, natomiast przy włączonej opcji nawigowania wg śladu mamy dystans do celu, jak zboczymy to mamy też kierunek gdzie jest ślad (czasem coś objeżdżamy i ginie nam zaznaczony kolorem ślad na mapie)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 1:37 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
dopra napisał(a):
nawigacja wg śladu, nawiguj -> wg śladu -> wybierasz czy oryginalny czy odwrócony.
oczywiście, że można nawigować po śladzie widocznym na ekranie, natomiast przy włączonej opcji nawigowania wg śladu mamy dystans do celu, jak zboczymy to mamy też kierunek gdzie jest ślad (czasem coś objeżdżamy i ginie nam zaznaczony kolorem ślad na mapie)

i mamy alarm zejścia z kursu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Cz lip 21, 2011 6:19 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So sie 02, 2008 9:12 pm
Posty: 1524
Lokalizacja: Polska
irokez napisał(a):

czy to urządzenie do offu?
- zrobiłem ślad w MapSource, bez problemu wrzuciłem do navi i obleciałem traskę - działa!


Czyli wniosek, że z MapSourcem w pełni funkcjonuje, bo wiem, ze w sieci pojawiły się wątpliwości co do współpracy Montany z MS ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Cz lip 21, 2011 8:53 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 13, 2010 3:42 pm
Posty: 790
Lokalizacja: Wawa
spozo napisał(a):
irokez napisał(a):

czy to urządzenie do offu?
- zrobiłem ślad w MapSource, bez problemu wrzuciłem do navi i obleciałem traskę - działa!


Czyli wniosek, że z MapSourcem w pełni funkcjonuje, bo wiem, ze w sieci pojawiły się wątpliwości co do współpracy Montany z MS ?


na oryginalnym kablu Garmina (w zestawie) komunikacja MS-Montana jest bezproblemowa


nie wiem jeszcze jak włączyć nawigację po śladzie i alarm zejścia z kursu w trybie morskim...


dopra napisał(a):
nawigacja wg śladu, nawiguj -> wg śladu -> wybierasz czy oryginalny czy odwrócony.

oczywiście, że można nawigować po śladzie widocznym na ekranie, natomiast przy włączonej opcji nawigowania wg śladu mamy dystans do celu, jak zboczymy to mamy też kierunek gdzie jest ślad (czasem coś objeżdżamy i ginie nam zaznaczony kolorem ślad na mapie)


dzięki Dopra za info
w Montanie chyba tak nie ma, chociaż gdy włączę nawigację po śladzie i równocześnie mam włączone komunikaty - odbiornik wyświetla, że jest w trakcie nawigacji
...ale nie podaje zmniejszającej się odległości do celu (w miejscu to tego przeznaczonym są kropki...)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Cz lip 21, 2011 9:10 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
irokez napisał(a):
nie wiem jeszcze jak włączyć nawigację po śladzie i alarm zejścia z kursu w trybie morskim...
Alarm zejścia z kursu nie musi być wyłacznie w trybie morskim. W 60csx jest nawet w "trybie" pieszym :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Cz lip 21, 2011 9:20 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
Na advrider.com już mielą dośc dokładnie montanę, w szczególności Dan z Globebusters.com, który ma chyba hotline z Garminem :mrgreen:

Podstawowa informacja brzmi: w Montanie nie ma nawigowania po śladzie (w rozumieniu: jedź w lewo, w prawo etc), ani tym bardziej komend głosowych. Jest tylko wyświetlanie śladu. To poważny minus. Nikt nie wspomniał o 'trybie morskim' czyli odchyleniu od kursu.

Jakby ktoś pdoważyłby lub potwierdził te ustalenia to byłaby cenna informacja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Montana 600
PostNapisane: Cz lip 21, 2011 10:19 pm 
Aktywny

Dołączył(a): N paź 31, 2010 9:24 am
Posty: 111
Lokalizacja: Dywity
Czyli, że jak ? Wgrywam sobie ślad do urządzenia i jak sobie włączę na nim nawigację to mi nie pokazuje odległości do celu ?? Nie interesują mnie komunikaty drogowe ale inforamcje na mapie. No i zejście z kursu czy po zjechaniu z tracka jest linia naprowadzająca na track znowu czy muszę sam szukać drogi aby wrócić na track ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 40 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL