Teraz jest Wt lis 21, 2017 12:48 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Wt maja 17, 2011 8:10 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lip 18, 2009 10:30 am
Posty: 2149
Lokalizacja: Gdańsk
Przemek_XL napisał(a):
super łopatologicznie wyjaśnione... ale
Zrobiłem po kolei co trzeba, w MS jest niby dobrze, ale nie mogę importować śladu do garmina. Z importem trasy nie ma problemu ale śladu nie mogę przenieść.
W jaki sposób mogę przenieść slad do garmina lub zamienić ślad na trasę.
Zacznij od sprawdzenia czy Twój Garmin czyta ślady. Jeżeli to ten model, co swego czasu miałeś w aucie, to nie czyta. :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Wt maja 17, 2011 8:25 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn sie 10, 2009 5:20 pm
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
marekm napisał(a):
Zacznij od sprawdzenia czy Twój Garmin czyta ślady. Jeżeli to ten model, co swego czasu miałeś w aucie, to nie czyta. :cry:

tępy jestem w te klocki, ale z tego co wyczytałem zumo220 (takiego używam) czyta ślady
po zrobieniu śladu klikam "prześlij do urządzenia" komunikat jest "ok" a wredne urządzenie nie widzi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 1:39 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
Jaqb z Kaszub napisał(a):
dopra napisał(a):
to zainstaluj darmową UMP-pcPL: http://ump.waw.pl/update/ump-pcpl-setup.exe
Dopra, co powinienem kliknąć??
[ img ]

pomoże mi ktoś z tym??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 5:06 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
hej Przemek_XL,

przepraszam, ze nie odpowiadalem, ale jestem juz na krypie, w robocie - a internet tutaj kuleje strasznie, wiec to wielkie wyzwanie przegladac forum :)

anyway, jesli masz w MS informacje, ze trasa zostala przeslana, to raczej masz ja juz w u siebie w garminie; jednak sama trasa sama z siebie sie tam nie pojawi - musisz ja tam 'zaimportowac'; niestety nie mam przy sobie zumo i nie pamietam dokladnie co i jak sie 'klikalo'; ja uzywam 660 ale mysle ze menu sa takie same mniej wiecej; u mnie w ustawieniach chyba igdzies w menu znajdowalem cos jak 'moje dane' badz 'slady'; gdzies tam tez moglem znalezc przerzucony slad i pojawiala sie tam funkcja: importuj; dopiero po imporcie slad pojawi ci sie w twoim zumo; mozna tam bylo przy okazji wybrac sobie np. kolor sladu taki by byl dla ciebie najlepiej widoczny; niestety tyle moge tylko pomoc bez garmina w reku;

co do przerobienia sladu na na trase to chyba najlepiej to zrobic recznie, masz w MS narzedzie do malowania trasy - zwyczajnie namaluj sobie trase po istniejacym sladzie; jednak z tym uwarzaj, bo w terenie chyba duzo lepsza opcja to jest jednak slad, po ktorym jedziesz badz wokol ktorego bladzisz; wedlug mnie to duzo wygodniejsze niz routing poprzez krzaki :)

over!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:33 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
Jaqb z Kaszub napisał(a):
dopra napisał(a):
to zainstaluj darmową UMP-pcPL: http://ump.waw.pl/update/ump-pcpl-setup.exe
Dopra, co powinienem kliknąć??
[ img ]

wersja: samochodowa albo topo, różnią się trochę grafiką, ale obydwie są routowalne, możesz ją później oczywiście wysłać do urządzenia,
skórka: samochodowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:34 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lip 18, 2009 10:30 am
Posty: 2149
Lokalizacja: Gdańsk
Wedle mojej wiedzy (skromnej) do Zumo 220 NIE wgrasz śladu z Mapsource.

Spróbuj dokonać konwersji śladu na trasę, np. programem WinGDB3

Nie mam dostępu do swojego Zumo, więc robiłem jedynie konwersję na kompie. Wygląda na to, że działa, ale czy da się wyeksportować do Zumo 220 nie sprawdzałem.

Należy ponadto pamiętać, że tak utworzona trasa nie koniecznie musi pokrywać się ze śladem. Trasa musi przebiegać po drodze, choćby małej, ale takiej, która jest ujęta na mapie. Ślad może mieć dowolny przebieg.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 10:36 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn sie 10, 2009 5:20 pm
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
Dzieki Lorsol i Marek
Po wysłaniu śladu do urządzenia, zumo nie widzi go w zakładce moje dane więc nie mogę go zaimportować. Zumo 220 widzi jedynie przesłane trasy, więc Marek ma chyba rację że ten model nie łyknie śladu. Popróbuję więc zamienić ślad na trasę i zobaczymy co wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:49 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Czy zumo 220 ma wejscie na pamiec zewnetrzna.??
Jesli tak ..To mozna tam slady wladowac ..Leczgdy bedziesz chciual z nich nawigowac..... automatycznie przekonwertuje slad do trasy ..
Zadne z seri zumo nie nawiguje po sladach ani tez nie osluguje sladow


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:59 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So sie 02, 2008 9:12 pm
Posty: 1524
Lokalizacja: Polska
beemer napisał(a):
Zadne z seri zumo nie nawiguje po sladach ani tez nie osluguje sladow


By jeszcze uściślić wypowiedź beemera: zumo jedynie rejestruje ślad i wyświetla ślad i to tylko swój


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 9:53 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn sie 10, 2009 5:20 pm
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
Dzięki ludziska. WinGDB3 rulez :)

Spozo ma rację co do tych śladów ale, w opisach reklamowych produktu ZUMO 220 tu i ówdzie natknąłem się na optymistyczne informacje, że użytkownicy tych wspaniałych urządzeń mogą zapisywać slady swoich podróży i dzielić się tymi śladami z innymi urzytkownikami. Brednie.
Wgranie śladu na kartę pamięci zewnętrznej nie działa. Natomiast winGDB3 bardzo łatwo zamienia ślad na trasę, trzeba tylko zaznaczyć konwersję bez punktów pośrednich, bo jesli będzie ich za dużo to garmin tego nie przyjmie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 9:57 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
Przemek_XL napisał(a):
trzeba tylko zaznaczyć konwersję bez punktów pośrednich, bo jesli będzie ich za dużo to garmin tego nie przyjmie.

uścislając, maks. 50 punktów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 10:06 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So sie 02, 2008 9:12 pm
Posty: 1524
Lokalizacja: Polska
Przemek_XL napisał(a):
Dzięki ludziska. WinGDB3 rulez :)

Spozo ma rację co do tych śladów ale, w opisach reklamowych produktu ZUMO 220 tu i ówdzie natknąłem się na optymistyczne informacje, że użytkownicy tych wspaniałych urządzeń mogą zapisywać slady swoich podróży i dzielić się tymi śladami z innymi urzytkownikami. Brednie.


Uściślając :): (ale pisze to na podstawie 550 a nie 220) chwyt reklamowy mówiący prawdę, ale do końca nie wyjaśniający sedna sprawy. Bo ślad możesz zapisać i podzielić się z innym użytkownikiem Zumo 550 ale to urządzenie przekonwertuje już ślad na trasę. Ot mała drobnostka, a jakże dyskwalifikuje to urządzenie do offu. Gdyby w zumo w pełni funkcjonowało saportowanie do śladu, to było by to super urządzenie do motocykla zarówno na asfalt jak i do lasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 11:18 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
beemer napisał(a):
Zadne z seri zumo nie nawiguje po sladach ani tez nie osluguje sladow


w zumo nie ma nawigacji po sladach, jednak w zumo 660 mozna slady wrzucac na urzadzenie i jak najbardziej z nich korzystac jako 'kreski' na mapie; 660 loguje takze przejechany slad i mozna go sciagnac na komputer; takze w wypadku tego urzadzenia oblsuga jak najbardziej jest z wylaczneiem nawigacji;

to, ze skastrowane jest to w malym bracie, 220 - to jakas glupota; to jedna z wazniejszych fukcji ! ale nic, jest jak jest, zrozumialem, ze jakims magicznym programem Przemek cos tam uzyskal;


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 1:14 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Przemek_XL napisał(a):
Dzięki ludziska. WinGDB3 rulez :)

w opisach reklamowych produktu ZUMO 220 tu i ówdzie natknąłem się na optymistyczne informacje, że użytkownicy tych wspaniałych urządzeń mogą zapisywać slady swoich podróży i dzielić się tymi śladami z innymi urzytkownikami. Brednie.


Zadne brednie ..
Jedyna roznica to pisze sie o trasach a nie o sladach .:-)
Sprawdz sobie Gramin Connect
Z tego co widze (czego nie mial zumo550) to 220 ma TrackBack
Czyli jednak nawiguje po sladzie(track) ale jedynie po swoim wlasnym -ktory zapisuje ..
Nieststey nie ma mozlowisci takiej jak 550 .Gdzie mozna bylo wgrac na SD (pamiec zewnetrzna)
Slady a pozniej przekonwertowac ja do tras ..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 8:06 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn sie 10, 2009 5:20 pm
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
beemer napisał(a):
[Zadne brednie ..
Jedyna roznica to pisze sie o trasach a nie o sladach .:-)
Sprawdz sobie Gramin Connect
Z tego co widze (czego nie mial zumo550) to 220 ma TrackBack
Czyli jednak nawiguje po sladzie(track) ale jedynie po swoim wlasnym -ktory zapisuje ..
Nieststey nie ma mozlowisci takiej jak 550 .Gdzie mozna bylo wgrac na SD (pamiec zewnetrzna)
Slady a pozniej przekonwertowac ja do tras ..

Zgoda, na oficjalnych stronach Garmina rzeczywiście opis jest klarowny, jednak w niektórych tzw. testach na stronach branzowych piszą o śladach (mając zapewne na mysli trasy).
Apropo's funkcji TrackBack, która zapisuje własny ślad. Być może jest tak że ślad wygenerowany przez urządzenie (a nie MS), będzie banglał po przekazaniu go do innego urządzenia, i w tym kontekście wymienianie się sladami jest mozliwe. Sprawdzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL