Teraz jest Pn lis 20, 2017 1:03 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 3   [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 8:24 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lip 18, 2009 10:30 am
Posty: 2149
Lokalizacja: Gdańsk
Moim skromnym zdaniem, ze śladami w Zumo 220 jest tak: owszem zapisuje swój ślad, ale jest to ślad biegnący wyłącznie po drogach ujętych na mapie, natomiast odrzuca wszystkie ślady, które wykraczają poza drogi (czyli biegną off'em).

Programy konwertujące ślady na trasy, wyznaczają trasę po drodze najbliższej śladowi - tylko taką trasę "zrozumie" Zumo 220. Stąd, często, dla jednego śladu, powstaje kilka tras składowych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 8:36 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
marekm napisał(a):
Moim skromnym zdaniem, ze śladami w Zumo 220 jest tak: owszem zapisuje swój ślad, ale jest to ślad biegnący wyłącznie po drogach ujętych na mapie, natomiast odrzuca wszystkie ślady, które wykraczają poza drogi (czyli biegną off'em).

sprawdźcie czy w ustawieniach nie macie "klej do drogi"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 12:51 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Przemek_XL napisał(a):
beemer napisał(a):
[Zadne brednie ..
Jedyna roznica to pisze sie o trasach a nie o sladach .:-)
Sprawdz sobie Gramin Connect
Z tego co widze (czego nie mial zumo550) to 220 ma TrackBack
Czyli jednak nawiguje po sladzie(track) ale jedynie po swoim wlasnym -ktory zapisuje ..
Nieststey nie ma mozlowisci takiej jak 550 .Gdzie mozna bylo wgrac na SD (pamiec zewnetrzna)
Slady a pozniej przekonwertowac ja do tras ..

Zgoda, na oficjalnych stronach Garmina rzeczywiście opis jest klarowny, jednak w niektórych tzw. testach na stronach branzowych piszą o śladach (mając zapewne na mysli trasy).
Apropo's funkcji TrackBack, która zapisuje własny ślad. Być może jest tak że ślad wygenerowany przez urządzenie (a nie MS), będzie banglał po przekazaniu go do innego urządzenia, i w tym kontekście wymienianie się sladami jest mozliwe. Sprawdzę.


Garmin connect tylko i wylacznie obsluguje trasy a nie slady (chodzi o wymiane )
Co do sladu ..
Ciekawe gdybys wsladzil slad do archive foldera..W kotrym jest zapisywany orginalny slad od 220..i zmienil tylko numeracje pliku
Czy widziany bylby przez 220.??
Sprawdz to


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 8:26 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lip 18, 2009 10:30 am
Posty: 2149
Lokalizacja: Gdańsk
Tak jak pisałem wcześniej, dokonałem konwersji śladu na trasę (kilka tras) programem WinGDB3 i całość "wgrałem" do Zumo 220.

Jest to lekko upierdliwa (konieczna konwersja, z jednego śladu powstaje kilka tras), ale jedyna metoda aby zobaczyć cudzy ślad (prawie) w Zumo 220.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 8:56 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
marekm napisał(a):
Tak jak pisałem wcześniej, dokonałem konwersji śladu na trasę (kilka tras) programem WinGDB3 i całość "wgrałem" do Zumo 220.

Jest to lekko upierdliwa (konieczna konwersja, z jednego śladu powstaje kilka tras), ale jedyna metoda aby zobaczyć cudzy ślad (prawie) w Zumo 220.



Ja mialem na mysli co innego ..
Przeciez 220 zapisuje swoj slad w pamieci wewnetrzenej ..
Generalnie slad ten powinien byc zapisany w folderze Archive..
Zobacz czy mozna w ten folder wstawic inne slady z koncowka gpx..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 20, 2011 11:49 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
zrobiłem zgodnie z instrukcją, wywaliłem punkty, zostawiłem ślad, wysłałem do garmina i doopa nie mogę tego śladu znaleźć...

a tak BTW - czy wie ktoś może jak z kompa przygotowaną trasę wrzucić do nawi do zakładki TRASY?? bo jak już cosik tam wrzucę, to zawsze ląduje w ULUBIONE


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: So maja 21, 2011 8:45 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn sie 10, 2009 5:20 pm
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
marekm napisał(a):
Tak jak pisałem wcześniej, dokonałem konwersji śladu na trasę (kilka tras) programem WinGDB3 i całość "wgrałem" do Zumo 220.
Jest to lekko upierdliwa (konieczna konwersja, z jednego śladu powstaje kilka tras), ale jedyna metoda aby zobaczyć cudzy ślad (prawie) w Zumo 220.

potwierdzam, upierdliwe ale działa,
przeważnie zumo nieco koryguje taką konwertowaną trasę dopasowując pierwotny ślad do dróg które widzi na swojej mapie, ale czasami zostawi ślad biegnący poza jakąkolwiek drogą, ciekawe od czego to zależy

beemer napisał(a):
Ja mialem na mysli co innego ..
Przeciez 220 zapisuje swoj slad w pamieci wewnetrzenej ..
Generalnie slad ten powinien byc zapisany w folderze Archive..
Zobacz czy mozna w ten folder wstawic inne slady z koncowka gpx..

nie da się, przynajmniej mi się nie udało,
być moze trasa w garminie to nie tylko plik z końcówką gpx ale również jakieś dodatkowe elementy umieszczane w innych folderach lub w systemie urządzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 1:40 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
Ufff...
Podłączyłem navi do kompa, włączyłem MapSource i ślad jest - sukces!!

edit:
z usunięciem części śladu już sobie poradziłem (znalazłem we właściwościach śladu możliwość usuwania poszczególnych punktów). Jak teraz zgrać ten ślad tak, zebyście mogli z niego skorzystać??
lorsol napisał(a):
- najpewniej pojawi nam sie slad podzielony na kilka odcinkow - korzystamy wtedy z narzedzia MS do laczenia sladow; po polaczeniu mamy jeden, gotowy slad 'ready to race'

- ostatnia czynnoscia jest przejscie do okna 'punkty' w MS i ich skasowanie (Ctrl+A i Del); tym samym pozostanie nam do przerzucenia do garmina tylko slad, bez zbednych punktow

Pomoc potrzebna:
- zrobiłem zgodnie z instrukcją, mam zakładkę "ślady" (jest ich 12), zaznaczam wszystkie, następnie "narzędzia", dalej "łącz ślady" i...???? Nic się nie dzieje, a ja nie wiem co dalej...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 2:38 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz mar 12, 2009 4:16 pm
Posty: 1237
Lokalizacja: Małopolska
Jaqb z Kaszub napisał(a):
- zrobiłem zgodnie z instrukcją, mam zakładkę "ślady" (jest ich 12), zaznaczam wszystkie, następnie "narzędzia", dalej "łącz ślady" i...???? Nic się nie dzieje, a ja nie wiem co dalej...

Klikasz na pierwszy ślad dajesz lącz ślady przejeżdzasz kursorem na mapę i klikasz na pierwszy punkt nastepnego śladu i tak do połączenia w całość

potem normalnie zapisujesz jako plik GDB.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 2:58 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
koziarz napisał(a):
zapisujesz jako plik GDB.
super!! Zrobione!! Dzięki wielkie! Podpowiedz jeszcze proszę dwie rzeczy:
1. jak wkleić ten plik na Forum aby każdy mógł go sobie pobrać?
2. mam jeszcze jedną trasę w dwóch śladach z jednego dnia - jak te ślady połączyć??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 3:08 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz mar 12, 2009 4:16 pm
Posty: 1237
Lokalizacja: Małopolska
odp1. najlepiej bedzie jak wrzucisz na jakiegos rapidshare i podasz lik np http://hellshare.pl/ ew www.dropbox.com
odp2. tak jak porzednio chyba ze masz to w 2 plikach to otwierasz MS1 ze sladem i kopiujesz otwierasz drugiego MS2 ze sladami i wklejasz (czyli ctrl-c, ctrl -v)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 2:45 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
coś mnie trafi...
przerzuciłem ślad z navi do MS - obrobiłem - zapisałem - wysłałem ponownie z poziomu MS do navi - ale za diabła nigdzie w nawigacji tego śladu znaleźć nie mogę... Dlaczego?? Czy obrobione ślady powinienem zapisać inaczej? Jako trasa? Jak to zrobić??

BTW.
Z jakim rozszerzeniem powinienem zapisywać ślad, aby wysłać go do navi?
Do wyboru mam poniższe:
*.gdb
*.mps
*.dxf
*.gpx


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 2:54 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
Jaqb z Kaszub napisał(a):
Dlaczego??
bo o tej porze to sie do baby trzeba tulic, a nie grzebac w nawigacjach ;)

u mnie w zumiaku slady i trasy nie pojawiaja sie same z siebie, trzeba je wczytac/uaktywnic z poziomu nawigacji jeszcze; moze u Ciebie takze ? co do MP: jesli wysylasz trase/slad do nawigacji bezposrednio z Map Sourcea, to w sumie nie ma znaczenia, jak to sobie zapisujesz na komputerze; pogrzeb w nawigacji, czy nie ma tam czegos zwanego 'dziennik podrozy', wlasne slady + opcja 'importuj', pokaz, etc...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 25, 2012 10:02 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Minio napisał(a):
lorsol napisał(a):
moze slad z google maps ktory chcesz przeniesc do garmina nie jest upubliczniony badz zapisany - i wtedy strona gps visualizer nie jest wstanie sciagnac sobie danych...

Miałeś rację, trasa nie była publiczna... zrobiłem publiczną i wszystko działa ;-)
dzięki



U mnie nie dziala. :evil:

Cos zle robie?

Link do mapy:

https://mapy.google.pl/maps/ms?msid=202 ... 3,4.938354

klejalem krotki i dlugie linki - to samo. :|


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 3   [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL