Teraz jest Wt lis 21, 2017 6:43 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 12, 2011 6:27 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
GM do MS / MS do GM

co jakis czas ktos ma problem z konwersja pliku z Google Maps (GM) do Map Source (MS), probuje zrobic rzecz odwrotna, badz generalnie gubi sie gdzies pomiedzy; jak ja przykladowo :) niektore sprawy udalo mi sie rozwiazac, wiec opisze je tutaj, moze komus sie przyda; nie sa to jedyne pewnie sposoby, moze nie najlepsze - ale tylko takie znam;


ktos namalowal trase w Google Maps, my chcemy ja sobie wrzucic do naszego garmina;

- kopiujemy sobie link do danej mapy google

[ img ]

- korzystamy ze strony : http://www.gpsvisualizer.com/convert_input - wybieramy rodzaj pliku .gpx (który jest czytany przez MS) i wklejamy wczesniej skopiowany link do okienka „Or provide the URL …”; naciskamy CONVERT;

[ img ]

- otworzy nam się nowa strona z gotowym plikiem z koncowka .gpx – ściągamy plik i otwieramy go w MS;

[ img ]

- najpewniej pojawi nam sie slad podzielony na kilka odcinkow - korzystamy wtedy z narzedzia MS do laczenia sladow; po polaczeniu mamy jeden, gotowy slad 'ready to race'

- ostatnia czynnoscia jest przejscie do okna 'punkty' w MS i ich skasowanie (Ctrl+A i Del); tym samym pozostanie nam do przerzucenia do garmina tylko slad, bez zbednych punktow;

- gotowe :)

- ...a jesli nie... to to co powyzej w wersji obrazkowej :) :



mamy trase w Map Source i chcemy ja przerzucic do Google Maps i udostępnić innym;

- tworzymy sobie slad w MS (badz wykorzystujemy gotowy, np. z naszej ostatniej wycieczki);

- zapisujemy przygotowany slad na naszym komputerze jako plik z koncowka .gpx

- znowu korzystamy ze strony: http://www.gpsvisualizer.com/map?form=googleearth

[ img ]

- ustawiamy „output file type” na .kml

- wgrywamy nasz plik .gpx jako „File #1”

- naciskamy „CREATE KML FILE” (możemy zaznaczyc, by utworzony nowy plik pojawil sie w nowym oknie przeglądarki)

- ściągamy wygenerowany plik na nasz komputer

[ img ]

- logujemy się na nasze konto Google i klikamy na „Moje Mapy”, a nastepnie na „utworz nowa mape”

[ img ]

- klikamy na „importuj”, w nowym okienku uzywamy „przegladaj” by znaleźć nasz niedawno wygenerowany plik .kml

[ img ]

- wciskamy „przekaz na serwer” i czekamy na rezultat :)


uwaga: kiedy mamy slady z garmina o duzej ilości punktow (z naszej ostatniej 10 dniowej wycieczki) i chcemy to zamiescic na GM - GM będzie chcialo podzielic nasza trase na kilka, bądź kilkanascie odcinkow; żeby GM nie tworzylo nam zbyt wielu odcinkow jednego sladu, możemy troche obniżyć ilość punktow w naszym sladzie; uzywamy do tego filtra:

[ img ]

- wybieramy w MS „właściwości” naszego sladu
- wybieramy „filtr”
- zaleznie od naszej woli wybieramy opcje która „uczesze” nasz slad; dzieki temu Google nie pedzili go wogole bądź podzieli tylko na dwa, trzy kawalki a nie na np. dwadziescia… jeśli trasa nie wije się zbyt bardzo bądź prowadzi przez pustynie, możemy ustawic fitrowanie co np. 1km, itd., itd.


Ostatnio edytowano Pt maja 13, 2011 1:33 pm przez lorsol, łącznie edytowano 5 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 12, 2011 7:19 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt mar 03, 2009 5:40 pm
Posty: 2678
Lokalizacja: Stolyca
Super klarowny opis. Dobra robota.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 12, 2011 7:46 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Dzieki!

... robota! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Cz maja 12, 2011 7:59 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N sty 25, 2009 9:58 pm
Posty: 635
Lokalizacja: Stevenage/Wroclaw
ot, to o to chodziło - brawo !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 13, 2011 10:37 am 
Zadomowiony

Dołączył(a): N mar 07, 2010 11:45 am
Posty: 70
Lokalizacja: Marki
Zrobiłem tak jak opisałeś z google do garmina, ale wywala mi za każdym razem błąd, niezależnie czy trasa off, czy autostrada...
[ img ]

Masz jakis pomysł?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 13, 2011 10:54 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
mozesz podac linka do mapy, ktora chcesz przerzucic do garmina ?

przerobilem w ten sposob sporo sladow, wiec sposob chyba jest dobry; moze slad z google maps ktory chcesz przeniesc do garmina nie jest upubliczniony badz zapisany - i wtedy strona gps visualizer nie jest wstanie sciagnac sobie danych...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 13, 2011 12:56 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
ha, to powiedz mi taki myk przy okazji...
Jest w Garminowskim menu zakładka Trasy - dlaczego jak wrzucam trasę z GM poprzez MS to wrzuca mi ją w formie totalnego bałaganu po każdym punkcie z trasy do zakładki Ulubione, a nie w formie jednego pliku do wczytania w zakładce Trasy??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 13, 2011 1:02 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
hej Jaqb,

powiem ci tak :) ja wyrzucam wszystkie punkty, ktore przy transporcie z GM do MS sie tworza; one nie sa mi do niczego potrzebne; zostaje wtedy tylko sam slad - i ten przerzucam do garmina; i wtedy masz porzadeczek :) jesli jest jakis punkt, ktory bardzo chce miec zaznaczony na mapie jak np. stacja paliw albo jadlodajnia - nanosze ten punkt wlasnorecznie w MS;

najlepiej spojrzec na filmik, ktory umiescilem dzisiaj w pierwszym poscie; tam pod sam koniec wlasnie kasuje te piekielne punkty, ktore robia balagan - i zostaje mi sie tylko czysty slad;

l.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 13, 2011 1:11 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
a, wiem w czym ma problem, bo nie działa mi MS nie działa i robiłem to przez Base Camp - jak chce włączyć MapInstall to wyskakuje mi info że muszę mieć przynajmniej jedną mapę z MapSource zainstalowaną a nie wiem o co kaman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pt maja 13, 2011 1:15 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 8:11 am
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
nie mam pojecia, jak pracuje sie z Base Camp niestety; nie mniej z MS to co napisalem powyzej sie sprawdza :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: So maja 14, 2011 10:13 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sie 18, 2008 8:31 am
Posty: 2659
Lokalizacja: Poznań
Jaqb z Kaszub napisał(a):
a, wiem w czym ma problem, bo nie działa mi MS nie działa i robiłem to przez Base Camp - jak chce włączyć MapInstall to wyskakuje mi info że muszę mieć przynajmniej jedną mapę z MapSource zainstalowaną a nie wiem o co kaman


to zainstaluj darmową UMP-pcPL: http://ump.waw.pl/update/ump-pcpl-setup.exe


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: So maja 14, 2011 10:57 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So lut 14, 2009 5:10 pm
Posty: 1996
Lokalizacja: Plymouth/Opole
lorsol jesteś wielki! Miałem z tym problem od dłuższego czasu i strasznie mnie to frustrowało.
U mnie ślady są zapisywane w innym formacie niź .gpx ale też zadziałało! u mnie garmin zapisauje w .tcx. Wielkie dzięki!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pn maja 16, 2011 8:13 am 
Zadomowiony

Dołączył(a): N mar 07, 2010 11:45 am
Posty: 70
Lokalizacja: Marki
lorsol napisał(a):
moze slad z google maps ktory chcesz przeniesc do garmina nie jest upubliczniony badz zapisany - i wtedy strona gps visualizer nie jest wstanie sciagnac sobie danych...

Miałeś rację, trasa nie była publiczna... zrobiłem publiczną i wszystko działa ;-)
dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Pn maja 16, 2011 12:46 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2746
dopra napisał(a):
to zainstaluj darmową UMP-pcPL: http://ump.waw.pl/update/ump-pcpl-setup.exe
Dopra, co powinienem kliknąć??
[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: przenoszenie sladow: GM do MS / MS do GM
PostNapisane: Wt maja 17, 2011 7:34 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn sie 10, 2009 5:20 pm
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
super łopatologicznie wyjaśnione... ale
Zrobiłem po kolei co trzeba, w MS jest niby dobrze, ale nie mogę importować śladu do garmina. Z importem trasy nie ma problemu ale śladu nie mogę przenieść.
W jaki sposób mogę przenieść slad do garmina lub zamienić ślad na trasę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL