Teraz jest Pn lis 20, 2017 6:50 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 33 z 36   [ Posty: 531 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pt lis 18, 2016 4:29 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): So lut 23, 2013 11:41 pm
Posty: 314
Lokalizacja: Szczecin
PawelM. napisał(a):
Ja na szosie tylko z automapa latam i jestem zadowolony


Problemem jest jedynie jej absurdalna cena. 150 zł za rok (Europa) + konieczność zakupu urządzenia (Windows CE lub Android). Jest bardzo dobra na szosie ale jednocześnie jest najdroższym znanym mi oprogramowaniem nawigacyjnym na świecie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pt lis 18, 2016 7:23 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Śr lis 19, 2014 4:36 pm
Posty: 404
Lokalizacja: Marki
Fakt, legalna jest droga :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pt lis 18, 2016 7:55 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pt sie 21, 2015 10:56 am
Posty: 123
Cytuj:
150 zł za rok (Europa)


A nie 450zł za rok Europa? :D
(chyba że przepłaciłem)
Na szczęście Polska na androida 90 czy 100zł :)
Ale to tak nie działa, że po roku zgaśnie :) tylko aktualizować można rok. A ile nowych dróg zrobią po tym roku w następny rok czy 2?
Ja tam cały czas na Automapie śmigam i powiem, że warta jest tej kasy.
Na asfalty super a w terenie jak na moje potrzeby też daje radę.

Leniwy jestem i nie przygotowuję wcześniej tras w komputerze. Po prostu wsiadam, klikam palcem w mapę gdzie chcę i jadę gdzie chcę
i w takich warunkach Automapa o wiele lepiej prowadzi terenem niż darmowa UMP, która ma taki algorytm wytyczania tras ,
że z każdych 100km w Automapie w tej UMP wychodzi 150 i to 80% po asfalcie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pt lis 18, 2016 8:18 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): So lut 23, 2013 11:41 pm
Posty: 314
Lokalizacja: Szczecin
WD40 napisał(a):
Cytuj:
150 zł za rok (Europa)


A nie 450zł za rok Europa? :D
(chyba że przepłaciłem)
Na szczęście Polska na androida 90 czy 100zł :)
Ale to tak nie działa, że po roku zgaśnie :) tylko aktualizować można rok. A ile nowych dróg zrobią po tym roku w następny rok czy 2?
Ja tam cały czas na Automapie śmigam i powiem, że warta jest tej kasy.
Na asfalty super a w terenie jak na moje potrzeby też daje radę.

Leniwy jestem i nie przygotowuję wcześniej tras w komputerze. Po prostu wsiadam, klikam palcem w mapę gdzie chcę i jadę gdzie chcę
i w takich warunkach Automapa o wiele lepiej prowadzi terenem niż darmowa UMP, która ma taki algorytm wytyczania tras ,
że z każdych 100km w Automapie w tej UMP wychodzi 150 i to 80% po asfalcie :D


No faktycznie 150 zł to za przedłużenie na kolejny rok, a na starcie 450 zł :mrgreen: Troszke drożej niz myślalem więc uważam ją za jeszcze bardziej absurdalną. Jest dobra to fakt ale nie za takie pieniądze :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 8:55 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lip 09, 2010 7:18 am
Posty: 735
Lokalizacja: Wawa- Dęblin
Ale własnie AM na androidzie działa hukowo, nie wiem tego na pewno ale od znajomych co przesiedli się z WIN CE na androida z AM - strasznie narzekają.
AM ogarnąłem już na CE we wcześniejszym Beckerze ale nie daje ona tyle możliwości nawigowania w terenie co garmin z topo. Używałem AM do jazdy po śladzie wcześniej narysowanym, było ok, tylko że Garmin prowadzi przez las ścieżką gdzie w AM jest zielone pole. Obsługa śladów w Garminie jest o wiele prostrza niż w AM no i co najważniejsze można zmieniać kolory śladów czego w AM nie ma, trzeba grzebać w plikach żeby to zmienić choć nie jest to niemożliwe.
Nigdy nie miałem legalnej AM i już chyba do niej nie wrócę.

A jeśli chodzi o jazdę po śladzie na Monterra to ja robię to inaczej, prowadź do - ślad, wtedy obok linii śladu rysuje djak by trasę tylko że też ciekną linią i w kolorze różowym czy tam karmazynowym jak to oni piszą w manualu, wtedy zmieniam kolor śladu też na karmazyn i ładnie widać jak by była wytyczona trasa po śladzie idealnie a co najważniejsze pogrubiona linia jest bardzo widoczna. Nie robię ze śladu trasy bo wtedy przyciąga trasę do dróg albo jakieś dziwne punkty wstawia i ślad w rzeczywistości wtedy jest gdzie indziej niż wytyczona trasa.

Mam jedną uwagę do Garmina, szkoda jeszcze nie łyka plików kml i trzeba przerzucać na gpx, z reszty jestem bardzo zadowolony.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 12:15 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Śr lis 19, 2014 4:36 pm
Posty: 404
Lokalizacja: Marki
Ja AM uzywam tylko na asfaltach bo poza to porazka. Na androida do off uzywam locusa ale najlepiej jezdzi mi sie z garminem jednak 64s dla mnie za male-wygodny jestem i chce wiekszego ekranu dlatego kupuje monterre


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 1:55 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt wrz 05, 2008 9:50 pm
Posty: 1757
Kurcze a mi się skopała po 79k km 62s i stoję teraz w rozdrożu czy iść w garmina i zostać przy serii gpsmap 62-64 czy wejść w coś pokroju oregon lub od razu w coś na wieki czyli 276c lub 276cx... doceniałem w garminie to że łatwo planować trasy w Basecamp itp ale wiecznie miałem problemy z zasilaniem wypadającymi przewodami zasilania i awariami samego urządzenia... No i ten chory "prajs "....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 1:56 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt wrz 05, 2008 9:50 pm
Posty: 1757
A... No i w grę wchodzi tylko topo....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 2:38 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt sie 23, 2013 9:01 pm
Posty: 641
Lokalizacja: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin
Ja po dwóch dniach zabawy Monterrą jestem mega ucieszony. Latam z nią wszędzie, do Biedronki na piechotę i samochodem na myjnie :D . Niby inaczej, ale zarazem wszystko tak samo jak w 62S :D . Jest topo, jest Osmand. Jeszcze tylko to jakoś upchnąć na moto i rower i będzie po sprawie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 3:09 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt wrz 05, 2008 9:50 pm
Posty: 1757
To już taka cena że lepiej dołożyć i kupić 276cx... :/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 3:11 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt sie 23, 2013 9:01 pm
Posty: 641
Lokalizacja: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin
Albo upolować używkę :wink: .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 3:26 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lip 09, 2010 7:18 am
Posty: 735
Lokalizacja: Wawa- Dęblin
miotacztruskawek napisał(a):
Ja po dwóch dniach zabawy Monterrą jestem mega ucieszony. Latam z nią wszędzie, do Biedronki na piechotę i samochodem na myjnie :D . Niby inaczej, ale zarazem wszystko tak samo jak w 62S :D .


Miałem tak samo przez pierwszy tydzień, padał deszcz więc woziłem ją w samochodzie i testowałem różne nawigacje po asfalcie, jestem bardzo zadowolony z Sygic ale po dołożeniu City Navigatora stwierdzam że Garmin jest o wiele prostszy w trasie i nie potrzeba mi żadnych innych wodotrysków, jak skręcam w las przełączam tryb na motocykl z mapą topo i znów jest git :)

Urządzenie spokojnie można upolować za mniej niż 1.5 tys ale trzeba okazji, w pl to urządzenie nie jest tak popularne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 4:05 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt sie 23, 2013 9:01 pm
Posty: 641
Lokalizacja: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin
No Garmin mi sam w sobie wystarcza do samej nawigacji. Tylko na asfaltach w 62 jest stanowczo za mały wyświetlacz... Jak lecisz szybko po asfalcie i czasem się trafią dwa skrzyżowania pod rząd to zanim się połapiesz o co chodzi, to musisz już zawracać. Stąd przesiadka na większy wyświetlacz. Oregony i Montany być może by wystarczyły, ale właśnie trafiła się za tauzena Monterra :D .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So lis 19, 2016 7:57 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Wt sie 10, 2010 10:09 am
Posty: 521
Kto kupuje AM legalną na androida? :P
Ja używam jej tylko i wyłącznie na asfalty głównie w Polsce, gdzie dla mnie jest niezastąpiona, oczywiście wynika to z przyzwyczajenia.
Co do działania AM na Androidzie, czasami zdarza się wersja która nie chce współpracować, ale warto poszukać dobrej wersji i problemu nie ma żadnego. Mam ją w Monterze, mam w telefonie i jest git.
Kupiłem Monterrę z 3 letnią aktualizacją map Garmina CNE? która po przyzwyczajeniu też nieźle radzi sobie po Polsce, czasami tylko bezsensownie upiera się do prowadzenia dłuższą albo kompletnie niezrozumiała drogą, da się jednak z tym żyć.
Ogólnie Monterra, jeśli się w nim za dużo nie poinstaluje zbędnych aplikacji, jest na prawdę bezproblemowo działającym i bardzo przydanym urządzeniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 19, 2016 8:23 pm 
Początkujący

Dołączył(a): Pn lut 02, 2015 11:42 pm
Posty: 49
Lokalizacja: Prawie Gdańsk
A ile trzyma bateria?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 33 z 36   [ Posty: 531 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL