Teraz jest Pn wrz 16, 2019 2:05 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 8 z 36   [ Posty: 531 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pn maja 24, 2010 9:16 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 18, 2007 7:00 pm
Posty: 420
Lokalizacja: Gdańsk
Ja polecam takie coś jak nawigacja jednak podłączyć na stałe a nie przez gniazdka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pn maja 24, 2010 9:18 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt sie 14, 2009 7:46 pm
Posty: 380
Lokalizacja: Wawa
gniazdo zapalniczki sie przydaje do różnych, innych gadżetów ... ale w przypadku zasilania 60tki poszedłem w nieco innym kierunku.
Kupiłem podobny to tego z rysunku zestaw(na ebaju w stanach) ale żeby mi wtyczka nie wystawała za bardzo to przewód upitoliłem zaraz za wtykiem i zacisnąłem szybkozłączki(czy jak to się tam zwie). Bezpośrednio z aku przez bezpiecznik wyprowadziłem przewody zasilające również z szybkozłączkami. I teraz kiedy mi potrzeba montuje 60tke i przewód zasilający - nic zbędnego nie wystaje. Aaaa ten wtyk który mi został po obcięciu również zarobiłem szybkozłączkami i jakby z jakichś przyczyn mi trzeba było to mogę wrócić do starej konfiguracji
[ img ]

nie zdecydowałem się na zasilanie przez gniazdo USB - moim zdaniem jest zbyt delikatne


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pn maja 24, 2010 9:30 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So mar 07, 2009 8:34 pm
Posty: 1089
rambo napisał(a):
Ja polecam takie coś jak nawigacja jednak podłączyć na stałe a nie przez gniazdka

W Dakarze TomToma mam podłączonego na stałe, jest też dodatkowe gniazdo choćby dla podładowania w zimie akumulatora (wiadomo jaka jest dostępność aku w F650) . W DRZ mam tylko gniazdo, gdyż przez większą część roku żadne dodatkowe urządzenie nie jest potrzebne. Podoba mi się natomiast patent irving'a - na czas wyjazdu można wypiąć szybkozłączki z gniazda i połączyć je z zaprezentowanym kablem. Jedno tylko pytanie- czy owa obcięta końcówka z oryginalnego kabla Gatmina to tylko wtyczka (z bezpiecznikiem- jak podaje jej opis) czy jeszcze nie zawiera dodatkowych układów elektronicznych. W końcu w motocyklu, zależnie od obrotów mamy zmienne wartości napięcia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pn maja 24, 2010 9:40 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
wicia napisał(a):
Dzięki za info.
Ja mam tylko małe gniazdo. Ale nawet z przeróbką wyjdzie taniej.
A nie wiecie czy gdzieś można dokupić wtyczkę BMW CAN-BUS?
To ma jakąś polską nazwę?



Nie wiem czy ma polska nazwe
Ale tutaj masz numer czesci

# 83,300,413,585..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Pn maja 24, 2010 9:49 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt sie 14, 2009 7:46 pm
Posty: 380
Lokalizacja: Wawa
akcent napisał(a):
rambo napisał(a):
Ja polecam takie coś jak nawigacja jednak podłączyć na stałe a nie przez gniazdka

W Dakarze TomToma mam podłączonego na stałe, jest też dodatkowe gniazdo choćby dla podładowania w zimie akumulatora (wiadomo jaka jest dostępność aku w F650) . W DRZ mam tylko gniazdo, gdyż przez większą część roku żadne dodatkowe urządzenie nie jest potrzebne. Podoba mi się natomiast patent irving'a - na czas wyjazdu można wypiąć szybkozłączki z gniazda i połączyć je z zaprezentowanym kablem. Jedno tylko pytanie- czy owa obcięta końcówka z oryginalnego kabla Gatmina to tylko wtyczka (z bezpiecznikiem- jak podaje jej opis) czy jeszcze nie zawiera dodatkowych układów elektronicznych. W końcu w motocyklu, zależnie od obrotów mamy zmienne wartości napięcia.

i to jest jeszcze jeden plus zasilania przez 'okrągłe' gniazdo zamiast USB - 60tka ma na tym gnieździe regulator napięcia i jest w stanie przyjąć do (o ile dobrze pamiętam ) 36V. Więc żadne skoki napięcia w instalacji nam nie straszne. Gniazdo USB nie ma takiego ficzera.
A co do obciętej częsci - po rozkręceniu wysypał się z niej bezpiecznik, dioda LED i oporniczek do tejże diodki - wiec w tym przypadku nie ma mowy o ekstra elektronice w środku.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Wt cze 01, 2010 8:34 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pn lip 20, 2009 9:17 pm
Posty: 292
Lokalizacja: Nowa Ruda - Kotlina Kłodzka
Witam,...
ostatnio na rynku pojawiła sie świerzynka w postaci Goclevera Raidera 350. Z tego co widzę to wszystko wygląda zachęcająco biorac pod uwagę cene, wyglad ( nareszcie daszek), wyposażenie i oczywiście możliwosć instalacji dowolnego softu.
http://www.goclever.net/pl/products/223 ... FE+PL.html
Ciekaw jestem opinii praktycznych dot. użytkowania,..czyli ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :),..niech sie wypowie !

Pozdr.!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: So cze 26, 2010 11:57 pm 
Początkujący

Dołączył(a): So kwi 24, 2010 9:53 pm
Posty: 17
Lokalizacja: VaVa
witam,
mam pytanie dotyczące gpsa NavRoad NR320BM Moto. czy ktoś się z tym zetknął/użytkował? opisy i cena wyglądają bardzo zachęcająco.
poproszę o jakieś opinie jeśli takowe posiadacie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 12:59 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2824
Mój ojciec postanowił kupić sobie jakiegoś GPSa, który ma służyć Jemu jedynie na piesze lub rowerowe wypady w teren i do lasu na grzyby... Postanowiłem się przyłączyć do Jego zakupu, ponieważ obecnie używam Garmina Nuvi 760 naprzemiennie z autem i w moto na asfalcie. Ale ponieważ mam w planie kierunki wschodnie konieczna będzie pewnie zamiana...
I tu pytanie: jakie urządzenie polecilibyście zarówno dla piechura jak i na motocykl?? Budżet: do 1,5k


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 1:49 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pt lis 09, 2007 2:31 pm
Posty: 131
Lokalizacja: Krasny Las
Garmin GPSmap 60CSx


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 1:59 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3841
Lokalizacja: Zalesie Górne
ew. z nowszej serii (następca) - 62s


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 7:34 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1446
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

irving napisał(a):
............ jest w stanie przyjąć do (o ile dobrze pamiętam ) 36V. Więc żadne skoki napięcia w instalacji nam nie straszne...


Bardzo być może. Ja wpinam 60tkę w bezpośrednio w instalację nawet bez bezpiecznika. W żadnym z motocykli nic sie nie działo.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Śr wrz 22, 2010 9:31 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2824
radekb napisał(a):
Garmin GPSmap 60CSx

a czy wersja TOPO jest dość praktyczna?? ktoś używa?? co ona daje??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 9:32 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt sie 14, 2009 7:46 pm
Posty: 380
Lokalizacja: Wawa
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi Ci o 60-tke z GPMapą TOPO.
Generalnie mapka całkiem niezła. Jedyny problem jest taki, że ostatnia wersja to 2009 (i z tego co gdzieś zasłyszałem nie będzie ona aktualizowana - forum Garniak)
Myślę, że jeśli chodzi o piesze wycieczki, grzyby itp to jest OK - jeśli jazda po drogach to TOPO staje się po prostu powoli nieaktualna - zwłaszcza, że sporo się ostatnio u nas buduje przed EURO.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 10:20 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr gru 17, 2008 10:02 pm
Posty: 2824
irving napisał(a):
Myślę, że jeśli chodzi o piesze wycieczki, grzyby itp to jest OK - jeśli jazda po drogach to TOPO staje się po prostu powoli nieaktualna - zwłaszcza, że sporo się ostatnio u nas buduje przed EURO.

a czy aktualizacje od innych modeli nie mogą być??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wybor GPS'a
PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 12:25 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pt sie 14, 2009 7:46 pm
Posty: 380
Lokalizacja: Wawa
masz dwa rodzaje aktualizacji:
- firmware odbiornika - ze strony Garmina
- mapa - ze strony producenta danej mapy(Garmin, Imagis etc)

W żadnym przypadku nie należny próbować wgrywać aktualizacji firmware'u z innego odbiornika (w najlepszym przypadku aktualizacja się nie powiedzie w najgorszym odbiornik się nie uruchomi)

Aktualizacje mapy również powinny być wgrywane dla konkretnej mapy i ich nie zamienisz(z innej mapy)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 8 z 36   [ Posty: 531 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 36  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL