Teraz jest Wt lis 21, 2017 11:23 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: do jakich odb. mozna podlaczyc Nav-Assistanta
PostNapisane: So sty 20, 2007 3:30 pm 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
prywatne pytanie:
bede sobie robil kokpit Rallye do motocykla, chcialbym sie dowiedzec od kogoś czy do kazdego z odbiornik Garmin mozna podlaczyc Nav-Assistenta czy tylko do niektorych i jakich poniewax N-A z mozliwoscia podlaczenia do odb. GPS wystepuje w tanszej opcji wiec jezeli odbiornik juz sie posiada to trzeba go wykorzystac


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 22, 2007 1:58 am 
Początkujący

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 12:12 am
Posty: 25
Lokalizacja: Polska
większość Garminów wysyła sygnał GPS dalej, w standardzie NMEA 0183. Nie wiem czy to będzie dobrze odebrane przez Nav Assistanta - możesz podać jakieś linki żebym sobie o tym poczytał ?

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 22, 2007 5:15 am 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
www.touratech.com/shops/001/doku1/09-026-0002-0.pdf
oto link ale niestety tylko po niemiecku, doczytać jednak można, że w standardzie NMEA 183 i po kablu: RS232/ RS422 (czy to oznaczenie kabli garminowskich? i jeżeli tak czy to są dwa rożne kable z innymi końcówkami do różnych, np. starszego i młodszego typu odbiorników o innych wyjściach i jaki kabel powinien być do Zumo, jaki go Questa a jaki np. do 60-tki?)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 12:50 am 
Początkujący

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 12:12 am
Posty: 25
Lokalizacja: Polska
Ich kenne deutsch ganz gut :-)

Prz połączeniu z GPS trzeba zwrócić uwagę na:
1. określenie protokołu transmisji danych czyli NMEA 0183
2. typ kabla transmisyjnego (RS 232/422).
3. prędkość przesyłu danych (4800)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 5:37 am 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
dzięki za odpowiedz. a jak w Zumo 550 ustawia się tą prędkość?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 4:22 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz sty 04, 2007 12:05 pm
Posty: 238
Lokalizacja: Pułtusk/Wawa
A ja mam pytanie, TomTom Rider ma opcje obliczania zuzycia paliwa. IMO-100R 300 tez ma taka funkcje, zastanawia mnie na jakiej zasadzie to dziala. Czy wpisujemy srednie zuzycie itp? A co jesli motocykl przy 90km/h spala powiedzmy 3.8-4 a przy 140km/h spala 5-6L? Chodzi mi o zasade dzialania tak z grubsza. Brakuje mi w kokpicie kilku funkcji ktore jedno z tych urzadzen moglo by mi dac :) oczywiscie IMO-100R 300 jest duuzo tanszy, no i gps juz mam wiec drugi nie potrzebny :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 11:17 am 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
sam podajesz srednie zuzycie w obu przypadkach - wiec rezerwa do gadzetu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 11:33 pm 
Początkujący

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 12:12 am
Posty: 25
Lokalizacja: Polska
AdvHP2rider napisał(a):
dzięki za odpowiedz. a jak w Zumo 550 ustawia się tą prędkość?

prędkości w Zumo nie ustawisz, bo Zumo ma port USB, nie posiada złącza RS 232. W tym wypadku istnieje konieczność użycia przelotki RS - USB - a tego nie sprawdzałem. Takie przelotki z reguły działają w podłączaniu urządzenia RS do laptopa który ma tylko USB.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL