Teraz jest N lis 19, 2017 8:48 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 19 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki waszym zdaniem sa najdokladniejsze mapy Polski na gamin
PostNapisane: Śr paź 17, 2007 2:04 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Witam
Pytanie jak w temacie
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam


Ostatnio edytowano Pt paź 19, 2007 2:28 pm przez beemer, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 17, 2007 1:12 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lut 16, 2007 8:07 pm
Posty: 502
Lokalizacja: Trisiti
najlepsze sa te, które ludzie robia sami i sie nimi dziela z innymi.
niestaty nie zawsze są rutowalne i to dla niektórych moze byc problemem.

niezła baze masz tutaj:
http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalogue.php
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/catalogue.php

a najgorsze to te co zazwyczaj robią "wielkie" firmy i chcą kupe kasy za kiepski produkt


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 17, 2007 1:38 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Rozumiem ..
Dziekuje i pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 17, 2007 8:35 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lut 16, 2007 8:07 pm
Posty: 502
Lokalizacja: Trisiti
beemer napisał(a):
Rozumiem ..
Dziekuje i pozdrawiam


Krótko i nie jestem do końca pewny czy dobrze zrozumialem czy Ty dobrze zrozumiałeś :-)


To podobnie jak z Linuxem, ktory jest darmowy i jest o wiele epok przed "wielkim" windowsem.

Oczywiście do map z powyższych linków potrzebujesz gps-a z mozliwością wgrywania plikow *.img


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 17, 2007 10:22 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Cytuj:

Krótko i nie jestem do końca pewny czy dobrze zrozumialem czy Ty dobrze zrozumiałeś :-)


To podobnie jak z Linuxem, ktory jest darmowy i jest o wiele epok przed "wielkim" windowsem.

Oczywiście do map z powyższych linków potrzebujesz gps-a z mozliwością wgrywania plikow *.img

:-)))) tak Gregor.dobrze zrozumiales ze zrozumialem ..
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 7:25 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr lip 01, 2009 9:44 pm
Posty: 1936
Lokalizacja: Wrocław
Gregor napisał(a):

To podobnie jak z Linuxem, ktory jest darmowy i jest o wiele epok przed "wielkim" windowsem.


ciekawe, ciekawe...
z punktu widzenia normalnego usera:
winda laduje sie szybciej, latwiej sie ja instaluje i konfiguruje i ma dostepne wiecej sterownikow, programow, gier itd
open office nie czyta wszystkich dokumentow MS...
zapomnialem o czyms?
acha! no tak: linux jest za darmo.
...jak PRL ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 4:58 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lut 16, 2007 8:07 pm
Posty: 502
Lokalizacja: Trisiti
Hehe Ron.

Nie chce zaczynać dyskusji nad wyższością świąt bożego narodzenia nad świetami wielkiej nocy.

Powiem Ci tak: albo jesteś baaardzo mało wymagającym userem albo baaaaaaaaaaaaaaardzo dobrze się znasz na windzie.

Ja potrafię każdy system zawiesić (nawet linuxa). Ale z windą jest dużo łatwiej.

A co do darmowości. PRL nie ma tu nic do rzeczy. Z przyjemnością zapłacę dużo kasy za coś co jest tego warte. Jest dobre i się nie psuje.

W przypadku linuxa (również możesz wpłacić kasę) jest inaczej. Tworzą go ludzie dobrej woli, którym nie obce są uwagi userów i betatesterów. Twórcy windy niestety są glusi, od lat te same błedy, te same dziury itd.

Mam oba systemy i lepszy jest linux.

Co do czytania OpenOffice, nie dziw się że niektórych dokumentów nie czyta, są patenty i inne obostrzenia. Ale zastanówmy się który plik linuxa przeczyta winows :-)

Spróbuj podłączyć dysk ntfs do linuxa i odwrotnie :-)

Mozna by tu wiele pisać na ten temat.

A jeżeli któś nie radzi sobie z konfiguracją, no cóz może mały kurs albo kalkulator i zeszyt :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 8:21 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr lip 01, 2009 9:44 pm
Posty: 1936
Lokalizacja: Wrocław
Gregor napisał(a):
Hehe Ron.

Nie chce zaczynać dyskusji nad wyższością świąt bożego narodzenia nad świetami wielkiej nocy.


spoko, az takiego ruchu na forum nie ma, mozemy dyskutowac :)

Cytuj:
Powiem Ci tak: albo jesteś baaardzo mało wymagającym userem albo baaaaaaaaaaaaaaardzo dobrze się znasz na windzie.

Ja potrafię każdy system zawiesić (nawet linuxa). Ale z windą jest dużo łatwiej.

nie wiem co to znaczy 'wymagajacy user'. informatykiem nie jestem.
korzystam z poczty, przegladam internet, bawie sie amatorsko stronkami, korzystam z programow do obrobki zdjec...
(o moj boze! chyba jestem semi pro! :D )
laptopa mam od 3 lat. windowsa na laptopie mam oryginalnego, aktualizacje instaluje jak tylko sie pojawiaja i slowo honoru: nigdy mi sie nie zawiesil ani zarazil wirusami (nie mam dodatkowego antywira ani firewalla oprocz systemowych)

Cytuj:
A co do darmowości. PRL nie ma tu nic do rzeczy. Z przyjemnością zapłacę dużo kasy za coś co jest tego warte. Jest dobre i się nie psuje.


mac &os? :D

Cytuj:
Mam oba systemy i lepszy jest linux.


masz oba i WOLISZ linuxa ;)

Cytuj:
Co do czytania OpenOffice, nie dziw się że niektórych dokumentów nie czyta, są patenty i inne obostrzenia.

nie wiem ale chyba masz racje.

Cytuj:
Ale zastanówmy się który plik linuxa przeczyta winows :-)


txt!!!

:D

Cytuj:
Mozna by tu wiele pisać na ten temat.

A jeżeli któś nie radzi sobie z konfiguracją, no cóz może mały kurs albo kalkulator i zeszyt :-)


uzywam windy, do konfiguracji nie trzeba kalkulatorow i zeszytow ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 8:10 am 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
garmin odpowie ze najlepiej chodza ich odbiorniki na mapach dedykowanych do nich, gpmapa jest pisana na kodach garminowskich wiec teoretycznie powinna sie najlepiej sprawowac
(to tylko info z moich wiadomosci - taka dygresja dla sambora i kodiego)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 11:15 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lut 16, 2007 8:07 pm
Posty: 502
Lokalizacja: Trisiti
AdvHP2rider napisał(a):
garmin odpowie ze najlepiej chodza ich odbiorniki na mapach dedykowanych do nich, gpmapa jest pisana na kodach garminowskich wiec teoretycznie powinna sie najlepiej sprawowac
(to tylko info z moich wiadomosci - taka dygresja dla sambora i kodiego)


To jakbyś napisał, że do odkręcania kół w mercedesie najlepiej pasuje klucz z logo "mercedes" :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 11:31 am 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
przekazuje informacje jaka otrzymalem od kolegi ktory jest gps maniakiem i guru dla mnie w tych tematach, jak masz swoje rozwiazania to ucz sie na bledach - powinienes dojsc do tych samych konkluzji
bo pytanie nie bylo o najtansze czy bezplatne a najlepsze do garmina
wiec daje swoja odpowiedz, beemer przeczyta wszystkie i sobie wybierze co mu odpopwiada


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 1:51 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lut 16, 2007 8:07 pm
Posty: 502
Lokalizacja: Trisiti
AdvHP2rider napisał(a):
przekazuje informacje jaka otrzymalem od kolegi ktory jest gps maniakiem i guru dla mnie w tych tematach, jak masz swoje rozwiazania to ucz sie na bledach - powinienes dojsc do tych samych konkluzji
bo pytanie nie bylo o najtansze czy bezplatne a najlepsze do garmina
wiec daje swoja odpowiedz, beemer przeczyta wszystkie i sobie wybierze co mu odpopwiada


Nie nerwowo :-)

Tomek. Dla jednego nie zawsze jest najlepsze co dla drugiego.

GPmapa ma na pewno swoich zwolenników, ale (myslę że znasz temat) spróbuj z nią pojechać w teren. Z mapkami z linków powyzej możesz walić śmiało.

A Lechu GPS maniak jest guru dla wszystkich. I jest tam cała masa informacji o własnych mapach (Lechu rownież jest autorem wielu z nich).

Myślę, że gdyby znalazł dobrą mapę w sklepie (nawet za duzą kase) to by nie tworzył sobie wlasnych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 2:41 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
Widze ze opini jest kilka...
Niestety ja nie mama zadnego doswiqdczenia z mapami Polski ..
A me zapytanie spowodowane bylo tym ze planuje wyjazd do Polski po 14 latach (prosze sie nie dziwic poprostu tak wyszlo)...i Interesuje mnie czy mozna przejechac drogami szutrowymi..gruntowymi ..z Polnocy Polski do Poludnia. Plan jest taki aby przejechac ta czesc a pozniej Slowacja ..Austria ..Szwajcaria .. Niemcy i powrot do Polski
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 4:07 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Goooood idea.
Nie znam nowszych wersji ale w starym GPSnawigarorze ad 2004 jest wiele dróg nie utwardzonych (często już nie istniejących) które robią wrażenie "wklikanych" z map topo.
Do projektu n-s nie asfaltem chętnie się włączę fizyczneie.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 21, 2007 4:48 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 10, 2007 9:31 am
Posty: 1610
Lokalizacja: Częstochowa
no widzisz. ja taki pomysł mam już od dawna (szlak transpolski).
według mnie najlepsza mapa do jazdy po Polsce enduro (drogi szutrowe) to CNE v.9. Do jazdy samochodem też uciąga, chociaż tu lepsza jest GP Mapa. Pamiętaj planując trasę szutrami z CNE, że niektóre drogi są już nieprzejezdne, lub ich nawet nie widać.
napewno obowiązkowo wizyta na www.gpsmaniak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 19 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL