Teraz jest So lis 25, 2017 10:37 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 7 z 9   [ Posty: 131 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 7:19 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
spozo napisał(a):
Rychu72 napisał(a):
Dzięki. Pewnie skończy się na zumo 550 lub 660. Pozdrawiam


Pewnie tak :D
Aktualnie dla motka w podróź (nie koniecznie na off) zumo to najlepsza alternatywa. Teraz tylko pytanie 660, czy 550 :?:


Obydwa te urzadzenia sa dobre ..
Jesli lubisz widok 3D i chcesz miec troche wiekszy wyswietlacz to pewnie zainwestujesz w 660
A jesli interesuje Cie podlaczenie do radia satelitarnego to wybor padnie na 550


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 7:24 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So mar 07, 2009 8:34 pm
Posty: 1089
Dla zamieszania Ci w głowie, prawdą jest że nie ma nic lepszego na offroad niż Garmin, dodam również na Europę na wschód od nas (włącznie z rumunią). Patrząc na Twój profil vstrom to offu będzie mniej, jeśli jazdy będą po Polsce, Europie Zach, czechy, słowacja itd to nie skreślałbym tak szybko z listy zakupów TomToma. Mam Ridera 1, znam jego niedostatki mapowe, ale odnośnie jakości wykonania, niezawodności pracy to najwyższa półka. W kraju mapy oferują sporo dróg szutrowych- testowane w Borach dolnośląskich, Beskid Niski, Mazury. W Dolomitach korzystanie z niego to była poezja. Śladów nie obsługuje- fakt, ale musisz wiedzieć, że przykładowo wspominany przez beemera model serii 2xx notuje ślad o długości ok.300km- na dłuższym wyjeździe albo masz dodatkowo netbooka do zrzucania śladów albo nici z tej funkcji (z wyjazdu wakacyjnego pozostanie Ci ostatnie 300km śladu, zwykle asfaltowy powród drogami które dobrze znasz). Zwykle zwolennicy Garmina nie wspominają o tej "drobnej" niedogodności


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 7:28 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
akcent napisał(a):
Dla zamieszania Ci w głowie, prawdą jest że nie ma nic lepszego na offroad niż Garmin, dodam również na Europę na wschód od nas (włącznie z rumunią). Patrząc na Twój profil vstrom to offu będzie mniej, jeśli jazdy będą po Polsce, Europie Zach, czechy, słowacja itd to nie skreślałbym tak szybko z listy zakupów TomToma. Mam Ridera 1, znam jego niedostatki mapowe, ale odnośnie jakości wykonania, niezawodności pracy to najwyższa półka. W kraju mapy oferują sporo dróg szutrowych- testowane w Borach dolnośląskich, Beskid Niski, Mazury. W Dolomitach korzystanie z niego to była poezja. Śladów nie obsługuje- fakt, ale musisz wiedzieć, że przykładowo wspominany przez beemera model serii 2xx notuje ślad o długości ok.300km- na dłuższym wyjeździe albo masz dodatkowo netbooka do zrzucania śladów albo nici z tej funkcji (z wyjazdu wakacyjnego pozostanie Ci ostatnie 300km śladu, zwykle asfaltowy powród drogami które dobrze znasz). Zwykle zwolennicy Garmina nie wspominają o tej "drobnej" niedogodności



A tu sie mylisz akcent
Po ostatnim update firmware w zumo 550 ( a bylo to kilka miesiecy temu)
Slad jaki zapisuje zumo to grubo ponad 1500km.
Tyle ostatnio zrobilem autem i caly slad byl zapisany ..
Musze tylko sprawdzic teraz jakie jest max.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 7:37 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So mar 07, 2009 8:34 pm
Posty: 1089
beemer napisał(a):
Po ostatnim update firmware w zumo 550 ( a bylo to kilka miesiecy temu)
Slad jaki zapisuje zumo to grubo ponad 1500km.

Tyle, że pisałem o wspomnianej przez Ciebie serii 2xx (StreetPilot) a nie Zumo. Choć możliwość zapisu 1500km to już jest coś, taka informacja jest przydatna. Niemniej jednak osoby lubiące utrwalać ślad (wymieniany jako jedna z podstawowych zalet Garmina) powinny zdawać sobie sprawę z ograniczeń. Przykładowy popularny wypad do Rumunii i nawet 1500km będzie wartością nie gwarantującą zachowania wszelkich danych o odwiedzonych miejscach.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 7:44 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
akcent napisał(a):
beemer napisał(a):
Po ostatnim update firmware w zumo 550 ( a bylo to kilka miesiecy temu)
Slad jaki zapisuje zumo to grubo ponad 1500km.

Tyle, że pisałem o wspomnianej przez Ciebie serii 2xx (StreetPilot) a nie Zumo. Choć możliwość zapisu 1500km to już jest coś, taka informacja jest przydatna. Niemniej jednak osoby lubiące utrwalać ślad (wymieniany jako jedna z podstawowych zalet Garmina) powinny zdawać sobie sprawę z ograniczeń. Przykładowy popularny wypad do Rumunii i nawet 1500km będzie wartością nie gwarantującą zachowania wszelkich danych o odwiedzonych miejscach.



Sorry Akcent- nie doczytalem tego 276..:-))))

Posluchaj w zumo 550 zawsze istnieje mozliwosc zapisanie sladu na karte SD .Co prawda przekonwertuje on go do Routs.
A pozniej mozna to sobie wladowac do MapSource lub na google maps lub wyswietlic na ekranie ..
Tak ja kpisalem po tym update nie wiem jaki jest max zapisu sladu ..

Jesli chodzi o waypoint to max 500..zapis routs 50


Ostatnio edytowano Cz paź 01, 2009 7:48 am przez beemer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 8:02 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So mar 07, 2009 8:34 pm
Posty: 1089
Wyciągniemy z Ciebie więcej informacji niż z oficjalnej strony Garmina :-), gdzie na temat śladów słowem się nie zająknęli, informacja o możliwości zapisu śladu na kartę SD to dla mnie nowość. W standardowym zestawie nawigacji motocyklowej brak słuchawek BT (o ironio jest uchwyt samochodowy), nie widziałem też dedykowanego zestawu na liście akcesorii- błąd Garmina?, dokupiłeś coś do tej łączności przeprzewowdowej, w TT bardzo sobie cenię fabryczny moduł BT.
Dobrze byłoby, gdybyś te informacje umieścił w jakimś wątku poświęconym Zumo, łatwiej byłoby trafić na nie zainteresowanym
duch07 napisał(a):
Wystarczy dzielić ślad i dane będą pełne.Każde wyłączenie odbiornika powoduje zapis dotychczasowego sladu,w MapSource ślad można połączyć w jedną całość .

Piszesz o ZUMO?. A ile takich zapisów(wyłączeń) jest realizowanych, zapis jest do pamięci urządzenia czy na kartę SD, czy jak wspomniał beemer dokonywana jest zmiana śladów na Routes, czy przy tej konwersji na routes nie giną dane (w starych Legendach ilość punktów Routes była mniejsza niż punktów śladu i konwersja powodowała redukcję ilości punktów skaładowych). Dane fabryczną są bardzo skąpe, ot jedynie waga, wymiary, IPX7, wspomniane już Waypoints/favorites/locations: 500
Routes: 50


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 8:19 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
akcent napisał(a):
Wyciągniemy z Ciebie więcej informacji niż z oficjalnej strony Garmina :-), gdzie na temat śladów słowem się nie zająknęli, informacja o możliwości zapisu śladu na kartę SD to dla mnie nowość. W standardowym zestawie nawigacji motocyklowej brak słuchawek BT (o ironio jest uchwyt samochodowy), nie widziałem też dedykowanego zestawu na liście akcesorii- błąd Garmina?, dokupiłeś coś do tej łączności przeprzewowdowej, w TT bardzo sobie cenię fabryczny moduł BT.
Dobrze byłoby, gdybyś te informacje umieścił w jakimś wątku poświęconym Zumo, łatwiej byłoby trafić na nie zainteresowanym
duch07 napisał(a):
Wystarczy dzielić ślad i dane będą pełne.Każde wyłączenie odbiornika powoduje zapis dotychczasowego sladu,w MapSource ślad można połączyć w jedną całość .

Piszesz o ZUMO?. A ile takich zapisów(wyłączeń) jest realizowanych, zapis jest do pamięci urządzenia czy na kartę SD, czy jak wspomniał beemer dokonywana jest zmiana śladów na Routes, czy przy tej konwersji na routes nie giną dane (w starych Legendach ilość punktów Routes była mniejsza niż punktów śladu i konwersja powodowała redukcję ilości punktów skaładowych). Dane fabryczną są bardzo skąpe, ot jedynie waga, wymiary, IPX7, wspomniane już Waypoints/favorites/locations: 500
Routes: 50



No wiec tak ..
Nie pisalem ze jest mozliwosc zapisania sladu na karcie ..Z chwila kiedy chcesz zapisac slad .Zumo konwertuje go do Routs.

Co do zapisu Trip log Zumo jest w stanie zapisac 20 Track logs.kazdy po 10 tys punktow .czyli daje na mto 200 tys lacznie
Masz racje jesli przekonwertujesz truck do Routs to tracisz takei inforamacje jak data i predkosci ..
Ale jesli chcesz uzyskac te wszystkie informacje i truck wystarczy wejsc po podlaczeniu Zumo do kompa
ZUMO:/garmin/archive..gdzie znajdziesz do 20 gpx files
Ktore pozniej moga byc zladowane do MapSource i save jako gpx lub gdb files

A i zapomnialem zapis jest robiony w wewnetrznej pamieci Zumo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 10:10 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So mar 07, 2009 8:34 pm
Posty: 1089
beemer napisał(a):
Co do zapisu Trip log Zumo jest w stanie zapisac 20 Track logs.kazdy po 10 tys punktow .czyli daje na mto 200 tys lacznie
Masz racje jesli przekonwertujesz truck do Routs to tracisz takei inforamacje jak data i predkosci ..

Jeszcze pomęczę Cię, track max 10tyś punktów-czy to tylko ten automatycznie zapisywany. Wspominałeś o zapamiętaniu 1500km trasy, gdyby przejechać to z ciagu to przy limicie 10tyś punktów wychodziłby zapis pozycji średnio co 150metrów. Tak jest rzeczywiście?. Konwersja do routes nie zmniejsza ilości zapisanych punktów?.
Jeszcze kwestia tego BT- masz jakieś swoje rozwiązanie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 3:03 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt cze 01, 2007 11:00 pm
Posty: 2916
Lokalizacja: eh Canada
akcent napisał(a):
beemer napisał(a):
Co do zapisu Trip log Zumo jest w stanie zapisac 20 Track logs.kazdy po 10 tys punktow .czyli daje na mto 200 tys lacznie
Masz racje jesli przekonwertujesz truck do Routs to tracisz takei inforamacje jak data i predkosci ..

Jeszcze pomęczę Cię, track max 10tyś punktów-czy to tylko ten automatycznie zapisywany. Wspominałeś o zapamiętaniu 1500km trasy, gdyby przejechać to z ciagu to przy limicie 10tyś punktów wychodziłby zapis pozycji średnio co 150metrów. Tak jest rzeczywiście?. Konwersja do routes nie zmniejsza ilości zapisanych punktów?.
Jeszcze kwestia tego BT- masz jakieś swoje rozwiązanie



Jesli chodzi o track..tek ten automatycznie zapisany..
Co do konwersji do ROUTS ..pisalem ze w tym przypadku tracisz wszytkie dane ..

Pytasz o BT-ja uzywam Cellular Line w polaczeniu z zumo i Iphone ..
Dziala bezproblemowo .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 01, 2009 9:42 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pn gru 22, 2008 1:38 pm
Posty: 136
Lokalizacja: KRAKóW
Czy ktoś ma jakieś przygody z Crocodylem ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: N paź 04, 2009 7:21 pm 
Początkujący

Dołączył(a): Cz paź 01, 2009 3:21 pm
Posty: 17
Lokalizacja: Tarnów
Witam.
Urzywam krokodyla od pewnego czasu. Rozglądając się przy kupnie kierowałem się ilością dostępnych map krajów w komplecie (42), wodoszczelności no i oczywiście ceną. Z nawigacją da się podróżować w deszczu i nic jej nie jest. Uchwyt do ładowania to porażka. Po klikuset kilometrach wyłamały się plasitkowe ząbki które trzymają nawigację w uchwycie. Po wyłamaniu nie wypada bo trzyma sie na stykach które chroniły plastiki o których pisałem wcześniej ale niestety przestała się ładować. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że to uszkodzenie mechaniczne i raczej gwarancja nie obejmie :/ Żeby naładować opcjonalnie trzeba ściągać zaślepkę i ładować bocznym wejściem niestety jak zacznie padać deszcz trzeba zakładać zaślepkę i na samej baterii jechać dalej. Komunikaty są ciche. Samo menu jest bardzo czytelne i przyjazne dla użytkownika. Co do map to Polska ok ale już np. Litwa to tylko i wyłącznie główne drogi. Tyle moich odczuć po chwili użytkowania tej nawigacji. Skorzystam z porad kolegów i spróbuję dostać się do windowsa i próbować wgrać inne mapy no i oczywiście koniecznie coś zrobić żeby zwiększyc siłę głosu bo powyżej 40km/h to już nic nie słychać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Cz paź 08, 2009 9:35 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pn lip 20, 2009 9:17 pm
Posty: 283
Lokalizacja: Nowa Ruda - Kotlina Kłodzka
bonzocis napisał(a):
Witam.
koniecznie coś zrobić żeby zwiększyc siłę głosu bo powyżej 40km/h to już nic nie słychać.



Witam,..
a spróbuj sobie kupić małe słuchawki tzw. "kanałowe" do uszu. Ja jeżdżę tylko i wyłącznie słuchając poleceń drogowych,.- nie spoglądam zupełnie na wyświetlacz na którym w słońcu zawsze jest kicha bez względu na produkt. Dobre słuchawki nie przeszkadzają podczas nawet długiej jazdy,..powiem wiecej,..lubię ich używać nawet podczas wyłaczonej navi bo świetnie wyciszają szumy w kasku i dużo ciszej się z nimi jeździ, mniej odczuwa się zmęczenie spowodowane hukiem wiatru,...

Pozdr!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Pn paź 12, 2009 6:31 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz sty 22, 2009 2:00 pm
Posty: 233
Lokalizacja: Opole
Z ciekawości wrzuciłem do Krokodyla fajny programik Oziexplorer. Program działa, jednak jest problem z uruchomieniem GPS. Na pamltopie też go uruchomiłem i wszystko hula jak ta lala. Na krokodylu mam komunikat, że nie znalazł GPSa lub GPS zajęty przez inny program. Powiedźcie, jeżeli macie z tym doświadczenie, jakie ustawienia GPSa zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Pn paź 12, 2009 9:16 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pn lip 20, 2009 9:17 pm
Posty: 283
Lokalizacja: Nowa Ruda - Kotlina Kłodzka
Rychu72 napisał(a):
Z ciekawości wrzuciłem do Krokodyla fajny programik Oziexplorer. Program działa, jednak jest problem z uruchomieniem GPS. Na pamltopie też go uruchomiłem i wszystko hula jak ta lala. Na krokodylu mam komunikat, że nie znalazł GPSa lub GPS zajęty przez inny program. Powiedźcie, jeżeli macie z tym doświadczenie, jakie ustawienia GPSa zrobić.

Witam,..
zobacz czy w tym programie jest zdefiniowany port COM na którym pracuje GPS. Mozliwe, ze program domyslnie uzywa innego portu COM. Najlepiej wlaczyc oryginalny program i w nim znaleźć info na jakim COM-ie pracuje GPS. Poźniej to samo wybrać w innym sofcie.

Pozdr.!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Becker Z100 Crocodile
PostNapisane: Pn paź 12, 2009 10:34 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz sty 22, 2009 2:00 pm
Posty: 233
Lokalizacja: Opole
Przetrzepałem całego Krokodyla i instrukcje, ale nigdzie nie znalazłem żadnego portu na kórym działa. Ozi ma COM 1 i COM 2 oraz automatycznie przeszukuje inne COMy. Przy skanowaniu automatycznym jest info, że nie znaleziono GPSa lub jest zajęty przez inny program. Przy włączeniu COM1 i COM2 jest informacja, że nie może się podłączyć do danego portu. Jeżeli wiesz gdzie namierzć ustawienia Krokodyla co do GPS to będę wdzięczny za info.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 7 z 9   [ Posty: 131 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL