Teraz jest So lis 18, 2017 3:13 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 12 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumulatora 12V - sugestie?
PostNapisane: N cze 09, 2013 9:47 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn paź 26, 2009 6:21 pm
Posty: 78
Lokalizacja: Z-ść
Panowie, mam prośbę.
Mam zamiar przystosować moją starą nawigację samochodową Garmin Nuvi 250W do użycia w motocyklu.
Chcę uniknąć typowego gniazda zapalniczki 12V + oryginalny kabel zasilający.
Idealnie chciałbym podłączyć zasilanie bezpośrednio z akumulatora motocykla, z bezpiecznikiem.
Coś takiego:

http://www.moto-akcesoria.pl/kabel-zastepujacy-baterie-12v-do-nawigacji-garmin-zumo-400500550,p,23270

Nie jestem pewny,co do kwestii mniejszego napięcia niż 12V, niezbędnego do zasilenia tego gps'a(?).
Nie mam ochoty płacić za taki kabel 100plnów, podejrzewam, że uda mi się coś takiego samemu sfabrykować, tylko potrzebuje pomysłu ;)
Czy macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuje.
P.


Ostatnio edytowano Pn cze 10, 2013 8:53 pm przez Pole, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: N cze 09, 2013 11:14 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Wt lut 24, 2009 2:04 pm
Posty: 738
Lokalizacja: Tarnow
Spróbuj Paweł może jakiejś ładowarki samochodowej do komórki za 20zł tylko napięcie dopasuj.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 7:45 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
A to nie jest ladowane przez USB?
Jesli tak to powinna kazda z telefony i nawigacji podejsc. Ustandaryzowane jest.
Aczkolwiek np. Blackberry jakos tam zabezpiecza te swoje kable.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 8:43 am 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn paź 26, 2009 6:21 pm
Posty: 78
Lokalizacja: Z-ść
Dzięki chłopaki.
Z tego co się orientuje, to zasilanie jest 5V, czyli typowe USB.
Chiba zakupię przewód zasilający USB - zapalniczka 12V, rozbiorę wtyk, dolutuje przewody "akumulatorowe" bezpośrednio do płytki znajdującej się we wtyku.
Cały bałagan schowam pod siedzeniem a przy kierownicy wypuszczę tylko wtyk USB, powinno zrobić robotę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 8:49 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Szkoda kasy i czasu na lutowanie. Ladowarki USB samochodowe grosze kosztuja. 8)

Ja mam taka:
http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka ... 69651.html

i robi robote


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 12:32 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pn kwi 09, 2012 2:12 pm
Posty: 263
newbie007 napisał(a):
Szkoda kasy i czasu na lutowanie. Ladowarki USB samochodowe grosze kosztuja. 8)

Ja mam taka:
http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka ... 69651.html

i robi robote


:idea:
I działa to z Garminem? Nie przełącza się w tryb pamięci masowej?
Kiedyś zepsuła mi się od drgań ładowarka do Garmina. W grę wchodził tylko oryginał.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 12:34 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Ja mam 60c wpięty bezpośrednio.
Działał i w 520 (gdzie jak niektórzy twierdzą jest w instalacji prąd zmienny :lol: ) jak i w żłótej zarazie.

pozdr
rr


Ostatnio edytowano Pn cze 10, 2013 12:35 pm przez rrolek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 12:35 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
CeloFan napisał(a):
newbie007 napisał(a):
Szkoda kasy i czasu na lutowanie. Ladowarki USB samochodowe grosze kosztuja. 8)

Ja mam taka:
http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka ... 69651.html

i robi robote


:idea:
I działa to z Garminem? Nie przełącza się w tryb pamięci masowej?
Kiedyś zepsuła mi się od drgań ładowarka do Garmina. W grę wchodził tylko oryginał.


Dziala. :)
Swoja co prawda utopilem i juz nie dziala :mrgreen:
Ale zaraz bede kombinowal nastepna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 12:44 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Śr lut 02, 2011 9:38 pm
Posty: 118
CeloFan napisał(a):
newbie007 napisał(a):
Szkoda kasy i czasu na lutowanie. Ladowarki USB samochodowe grosze kosztuja. 8)

Ja mam taka:
http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka ... 69651.html

i robi robote


:idea:
I działa to z Garminem? Nie przełącza się w tryb pamięci masowej?
Kiedyś zepsuła mi się od drgań ładowarka do Garmina. W grę wchodził tylko oryginał.

Ja mam identyczną ładowarkę i działa bezproblemowo (oregon 550t)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 3:50 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz maja 20, 2010 3:05 am
Posty: 685
Lokalizacja: Zambrów
U mnie 62ka też spokojnie daje radę na zwykłej ładowarce za 5 czy 15zł.
Najważniejsze by to wszystko sztywno siedziało.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 8:52 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn paź 26, 2009 6:21 pm
Posty: 78
Lokalizacja: Z-ść
Dzięki za fajne pomysły.
Szykuje się jednak na coś takiego:



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilanie Garmin'a bezpośrenio z akumilatora 12V - suges
PostNapisane: Pn cze 10, 2013 9:01 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 8:53 pm
Posty: 461
Lokalizacja: wwa
CeloFan napisał(a):
newbie007 napisał(a):
Szkoda kasy i czasu na lutowanie. Ladowarki USB samochodowe grosze kosztuja. 8)

Ja mam taka:
http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka ... 69651.html

i robi robote


:idea:
I działa to z Garminem? Nie przełącza się w tryb pamięci masowej?
Kiedyś zepsuła mi się od drgań ładowarka do Garmina. W grę wchodził tylko oryginał.


62 sie przełacza, ale wystarczy jescze raz nacisnąć wł, wył i jest ok. Ja zasilam zwykłym usb

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 12 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL