Teraz jest Cz lis 23, 2017 2:15 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 40 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 5:12 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

No dobra, dobra, niech Ci już będzie.
Ma kto licencje na zbyciu?

pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 5:15 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Na forum afrykańskim ktoś się oferuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 8:08 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Śr lis 18, 2009 11:34 am
Posty: 374
Lokalizacja: Zielona Góra
Na forum AT to była licencja na TwoNav na urządzenie przenośne. Skorzystałem i teraz fajnie to działa na Larku. A do wspólnego zakupu Land'a chętnie się dołączę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 8:55 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Te 3x licencje to na oprogramowanie do telewizorków, nie Land7. Ja przynajmniej takich informacji na stronie importera nie widzę.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 9:25 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 8:20 pm
Posty: 273
Lokalizacja: Przeworsk
Louis napisał(a):
ale trochę mnie dziwi taka filozofia nawigowania, bo skoro zakładamy, że dopuszczamy pomijanie punktów pośrednich to lepiej nawigować wg. śladu i mamy do samo (a może kolegi myliście obie te techniki nawigowania?). Natomiast zaliczanie poszczególnych punktów bywa czasem niezbędne np. w rajdach terenowych gdzie punkty kontrolne są oznaczone koordynatami gps.


Tak ze swojego skromnego doświadczenia pamiętając o tytule wątku:
1. Nawigowania po waypointach najczęściej używam na trasach "przelotowych"/utwardzonych, gdzie jak pisał wcześniej Louis, pozwala to cieszyć się otaczającą "przyrodą", wiedząc, że do następnego punktu zaplanowanej trasy mamy x km.

2. Nawigacja po śladzie, to przede wszystkim wycieczki zaplanowane na podstawie zdjęć/map z sieci, gdzie zależy mi na dotarciu w określone miejsce, przejechaniu tego obszar w mniej więcej zaplanowany sposób, ale bez zmuszania siebie i nawigacji do "zaliczenia" określonych współrzędnych.

Odnosząc się do wątku Garmin vs Twonav
- bezdyskusyjnie Twonav ma większe możliwości. Ale gdybym miał polecić navi dla topornego/opornego - poleciłbym jednak Garmina. Piszę to na podstawie, swoich doświadczeń z Twonav na androdzie i podsiadanego Oregona.
- osobiście bardzo kibicuję Twonav, bo dla nas klientów nie ma, jak zdrowa konkurencja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Pn kwi 22, 2013 9:48 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Dziś i jutro jest promocja na soft Compegps (TwoNav, Land7, mapy). Wszystko -35%.

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Pn maja 06, 2013 2:33 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): So sie 02, 2008 9:12 pm
Posty: 1524
Lokalizacja: Polska
rrolek napisał(a):
Witam

Louis napisał(a):
Pamiętaj, że przy nawigowaniu wg trasy, musisz zaliczać kolejne punkty trasy. Jeśli pominiesz jeden lub więcej, nawigacja uparcie będzie Cię "nawracała" do pierwszego pominiętego...... ;)

Powyższa uwaga nie dotyczy nawigacji offroad w Garminach (przynajmniej w moim). Jeżeli miniesz punkt a kierunek masz +/- właściwy urządzenie zaczyna kierować na następny "zwrot".
Rzadkie sadzenie punktów w trasie (off) jest dobre jeżeli jedziesz jednak jakąś drogą ścieżką czy po otwartym terenie. W trudnych i wątpliwych miejscach warto posadzić kilka punktów blisko siebie.

Pozdr
rr


W TwoNav jest wiele możliwości ustawień co do zaliczania poszczególnych waypointów przy nawigacji po trasie (Menu > ustawienia > Nawigacja > Nast.WPT), gdzie po pierwsze ustawiamy zasięg waypointu, a następnie sposób działania.
Możemy np ustawić tak, że jak ustawimy zasięg waypointu na 50 m to jak dojedziemy na odległość 50 m od waypointu to nawigacja skieruje nas do kolejnego. Jeśli komuś za mało i tworzy trasę mniej dokładną, to może ustawić np na 300 m.
Mi najlepiej pasuje ustawienie na 50 m, a do tego alarm i jedzie się świetnie nawigując, a przy tym nie patrząc za często na ekran.
Jeśli nawigujemy po śladzie to kieruje nas do najbliższego punktu śladu, a wskazania odległości pokazują odległości do najbliższego waypointu na śladzie (jeśli takowe utworzymy).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Wt maja 07, 2013 9:57 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N maja 09, 2010 7:51 am
Posty: 544
Lokalizacja: Chorzów
spozo napisał(a):
W TwoNav (...) Możemy np ustawić tak, że jak ustawimy zasięg waypointu na 50 m to jak dojedziemy na odległość 50 m od waypointu to nawigacja skieruje nas do kolejnego. Jeśli komuś za mało i tworzy trasę mniej dokładną, to może ustawić np na 300 m


No wlaśnie - szukam tego w Oregonie i coś mi nie idzie :( Kto podpowie ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Wt maja 07, 2013 7:48 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 8:20 pm
Posty: 273
Lokalizacja: Przeworsk
Niestety wg mnie nie ma takiej opcji. O "zaliczeniu" waypoint'a będzie decydował stosunek aktualna dokładność wskazania pozycji / odległość do waypoint'a.

Na przykładzie: jeżeli aktualna dokładność wskazania pozycji wynosi 20 m, to przy zbliżeniu się do waypointa na powiedzmy 9 m Oregon uzna, że jesteśmy w punkcie. Tak przynajmniej rozumiem z obserwacji działania mojej 450-tki.

Może ktoś ma inną wiedzę? Albo chociaż jakiś patent, bo ta opcja Twonava jest bardzo ciekawa i przydatna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: So wrz 21, 2013 12:25 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt sie 02, 2011 11:15 am
Posty: 1333
Szykuję mapę Białorusi i w końcu odkryłem choć pewnie sporo z Was już o tym wie, że:
Ściągamy mapy z np: http://loadmap.net/en
Łączymy je Map Merge od OZIego
Demapujemy z ozf3 na png przy pomocy http://www.terraperfecta.com/demapper.php
Zmieniamy w pliku map w 2 i 3 wierszu ozf3 na png
I proszę działa i trąbi :D pod TwoNav oczywiście :)

Jestem bardzo zadowolony.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz wrz 26, 2013 11:49 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pn cze 11, 2012 11:45 am
Posty: 664
Lokalizacja: Wrocław
newbie007 napisał(a):
...Ja przerobilem chyba wszystkie mozliwe platformy (poza wlasnie twonav) i zawsze to byly polsrodki. Od telefon na symbianie z garminem xt, przez roznej masci paltopy, windowwscy ce, androidy itd....


Cześć
Chłopaki mam pytanie - mój Lark się rozlatuje itd... (po 4 latach ma prawo) - ja rozumiem że wypasiony Garmin albo TwoNav jest super hiper - ale nie mam teraz 2,5 tysia na nawigację, tysia zresztą też nie :?

Czy możecie polecić coś z tych tanich "hipermarketowych" navi?
Jeszcze myślę nad tym cudem - bo mogę wziąć za 200 zł:
Samsung Galaxy Xcover 2
Nie miałem nigdy smartfona i się nie znam, a z nawigacji to używam Automapy na czarnym i Oziego do offu.

Czy dać se spokój i kupić za 150 zł larka, z przeznaczeniem na 2 lata i już?

Trochę w necie poczytałem ale liczę na porady wyjadaczy - zadziała taki 4" G-smartfon jak mu daszek od słońca zrobię :) ?

Ps. PawełS - tego nie znałem poczytam jak będę miał chwilkę


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz wrz 26, 2013 11:53 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
U mnie tak smao z kasa bylo slabo.
Wzialem sobie na raty Garmina z rata chyba 98 /miesiac i zapomnialem o jakichkowliek problemach z nawigacja.

Wywalisz znow 200 zeta to juz masz pol uzywki 62s
Tak Ci tylko mowie, bo ja zostawilem w polsrodkach wartosc drugiego garmina. A ile sie nadenerwowalem i napracowalem to mi nikt nie zabierze :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz wrz 26, 2013 12:02 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pn cze 11, 2012 11:45 am
Posty: 664
Lokalizacja: Wrocław
widzisz tylko ja jeżdżę z kumplem co ma Garmina (jakoś nie lubię tych map i ich odwzorowania - lubię skany bardzo), na PC mam zainstalowane mapsource i kilka map i jakoś bardziej wolę mapy skanowane, z garmina to mi się podoba dosyć Montana - ale nie ma używek.
Przeglądałem trochę garniaka pod kątem wczytywania do gamina map skanowanych i nie jest to takie hop siup - to taka proteza raczej.

Odnośnie problemu dotykowego ekranu to ja takie rozwiązanie wymyśliłem że koło nawigacji kawałek starego "markera" wetknięty w rurkę czy coś tam - wtedy zabłocona rękawica nie przeszkadza.

Ps. Koledze w wakacje "robiłem" gpsa do Gruzji - kupił Clariona czy coś takiego za 180 zł w biedronce - kurcze byłem w szoku Fixa łapał w 5 sek nawet w pomieszczeniu, mój Lark łapie czasem i minutę na zewnątrz.


Ostatnio edytowano Cz wrz 26, 2013 12:07 pm przez mirek-PD, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz wrz 26, 2013 12:06 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N cze 27, 2010 5:26 pm
Posty: 630
Lokalizacja: Zabrze
Ja jakiś czas kupiłem dość taniego S-E Xperia Active. Może nie jest to smarkfon wysokich lotów, ale zależało mi jedynie na odporności na warunki atmosferyczne, żeby to nie było jak pół laptopa i oczywiście mało kosztowało (dałem coś 450zł). W komplecie były dwie tylne obudowy, więc jedną sprzęgłem za pomocą alu-płaskownika do uchwytu z szybkozłączką po marketowej latarce rowerowej (całe 12zł) i zatopiłem na stałe gniazdo ładowarki (wodoszczelne w 100%). W RO Lark zaczął szwankować i smark uratował nawigowanie. Zresztą w słońcu na nim wszystko widać, a larka trzeba przysłaniać ręką. Obecnie to lark jest na zapas, a jeżdżę głównie z telefonem. Używam głównie OruxMaps, czasami coś routowalnego. OruxMaps pozwala na sprzężenie z różnymi portalami, np http://www.mapmytracks.com/Arturros, dzięki czemu można tego używać jako gps-spota - w RO też z tego korzystałem, choć tempa pała nie sprawdziłem, że w opcji zaznaczyłem "private" i nikt i tak nic nie widział :lol: Sam program to temat rzeka, taki bardziej wypasiony Ozi.

[ img ]
[ img ]
[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nawigowanie dla topornych.
PostNapisane: Cz wrz 26, 2013 12:15 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Na 62 i montany i oregony mozesz teraz spokojnie wrzucac skany. Jest to absolutne hop-siup w tym momencie.

Ba! Dla calkiem opornych na technike jest usluga BirdsEye mapy satelitarne calego swiata w ... jakosci.

Ja jestem zwolennikiem testowania najpierw budzetowych rozwiazan i przetestowalem wszystkie. Niechetnie mowie,ze ponioslem sromotna kleske. Nie korzystalem jeszcze ze smartfonowych rozwiazan w pelni, ale dobry smartfon wodooporny to tez kilka stowek.
Te programy to jest tak,ze dzis sa a jutro ich nie ma. A mapy do nich niekoniecznie sa kompatybilne. Ze smarfonem sprobuje niedlugo jak mi sie umwa skonczy :mrgreen:

Garmin byl od dawna i bedzie dlugo po wszytkich Oruxach i androidach. 60tka mojego kuzyna ma juz kupe lat i caly czas dziala bez zajakniecia. Ile przez ten czas by sie zjechalo smartfonow, larkow itd. to mozna sobie policzyc ;)

To oczywiscie moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac.
A ja jestem kutwa. :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 40 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL