Teraz jest So lis 18, 2017 5:48 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 28 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 10:19 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Witajcie!

Po kilku latach prob na enduro i 4x4 z wszelkiej masci nawigacjami zakupuje w koncu reczniaka Garmina Wszelkiego rodzaju Nokie, Palmtopy i inne "otwarte" nawigacje dla mnie nie zdaly egzaminu.

Robie sobie w MS jakies trasy testowe i momentami szlag mnie trafia. Jest jakas dobra dusza co wykaze sie zrozumieniem i cierpliwoscia i opowie na ewentualne pytania? :mrgreen: Pewnie innym tez sie przyda :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 7:27 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr wrz 07, 2011 8:37 pm
Posty: 1324
Lokalizacja: Sulechów
MS fajny jest, pisz co ci nie gra !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 8:39 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Dzieki!

W takim razie juz pisze co mi lezy na sercu.

Mam mape GP Mapa TOPO i wyznaczylem sobie bokami trase z punktu A do B.

[ img ]

Mapa jest fajna , bo routowalna, wiec przy dobrych ustawieniach wyznaczania trasy (preferowane boczne) pociagnelo calkiem niezly trip. Ale.. ta mapa nie jest zbyt dokladna i GPS Wielkopolska bije ja na glowe. Wiec wyznaczalem sobie tam gdzie sie dalo trase za pomoca GP Mapa TOPO

[ img ]

a jak brakowalo szczegolow to przelaczalem sie na nieroutowalna GPS Wielkopolska

[ img ]

i jechalem poprostu punktami wzdluz drog. Jak sie przypatrzyc tym screenom to widac,ze w gdzienigdzie trasa jest routowana a w innym miejscu "na kreche". W kazdym razie jest ok i mozna pycic :mrgreen:

Ale...

- Jesli zauwazylem na zdjeciach satelitarnych,ze gdzies obok jest fajna trasa to jak do k**w nedzy np. zmodyfikowac trase ze screen wyzej i dodac w lesie ze 2 punkty, a najlepiej dorysowac z reki slad po ktorym ma mnie nawigowac a pozniej wrocic do pierwotnej trasy? We wlasciwosciach trasy pole "wstaw punkt" jest nieaktywne. Jak juz zdaje sie zauwazylem nie ma mozliwosci poprostu chwycic i "rozciagnac" trase jak w Google Maps?

- Czy jest mozliwosc (albo raczej jak to sie zwyklo robic) zeby w trakcie wyznaczania trasy podgladac mapy satelitarne i rysowac sobie jakis tam slad i pozniej doklejac go do trasy? A moze idzie w garminie "podlozyc" zdjecia jako mape?

- Czy jak wyznaczylem sobie trase jak na pierwszym screenie to jak wrzuce do urzadzenia to pojedzie dokladnie po sladzie czy zrobie sobei rekalkulacje w zaleznosci od mapy i ustawien preferencji trasy? Chcialbym,zeby nawet jesli z routowalnej mapy i ustawien garmina wychodziloby,ze powinna byc rekalkulacja trasy to ten maly gnojek ma mnie prowadzic dokaldnie tak jak sobie wyznaczylem w domu z browarem. Ma sie nie starac byc madrzejszym niz ja ;)

To by bylo na tyle :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 9:01 am 
Aktywny

Dołączył(a): N sty 16, 2011 10:02 pm
Posty: 129
Lokalizacja: Mysiadło
Ten problem można rozwiązać na dwa sposoby:
1. W MS rysujesz ślad mniej więcej w miejscu gdzie nie masz drogi a widzisz ja na Google
2. Jest bardzo sprytna aplikacja która umożliwia rysowanie trasy w Googlu i przenoszenie jej do Garmina: http://www.tyretotravel.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 9:28 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Pierwszy sposob taki mocno partyzancki zreszta sam na niego wpadlem. Sprawdze, ale boje sie ,ze sie moze nie sprawdzic w okolicach gdzie sa jakies gorki czy rzeczki, czyli tam gdzie dokladnosc jest w miare wazna.

Aplikacja wygalda ok, ale po zainstalowaniu wysypuje sie. Sprawdzalem na 2 kompach na obu to samo. Bede walczyc pozniej z tym.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:02 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pt lis 16, 2007 7:39 am
Posty: 2517
Lokalizacja: ZKA
Możesz wyznaczyśc trasę na www.gpsies.com, to taka nakladka na google maps. Jednym kliknięciem przerzucisz trasę do Garmina.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:15 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Siema Louis!

Pieeeekny link. Dokladnie oto zdaje sie chodzilo. Nawet import/export bezposrednio z urzadzenia. Swietna sprawa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 9:53 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1395
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Tyle, że by nawigować po takim roucie musisz w zabawce włączyć opcje nawigacji offroad. Inaczej będzie się ciągło do rutowalnych dróg (przynajmniej mój 60c tak ma). Ergo, wtedy sprzęt nie zrobi rekalkulacji trasy po routowalnej mapie do zadanego szlaczka a jedynie będzie pokazywał kierunek i odległość do najbliższego zwrotu.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:00 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr wrz 07, 2011 8:37 pm
Posty: 1324
Lokalizacja: Sulechów
rrolek napisał(a):
Witam

Tyle, że by nawigować po takim roucie musisz w zabawce włączyć opcje nawigacji offroad. Inaczej będzie się ciągło do rutowalnych dróg (przynajmniej mój 60c tak ma). Ergo, wtedy sprzęt nie zrobi rekalkulacji trasy po routowalnej mapie do zadanego szlaczka a jedynie będzie pokazywał kierunek i odległość do najbliższego zwrotu.

Pozdr
rr


rrolek dobrze gada to samo ustawienie musisz włączyć w MS tzw "po bezdrożach"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: N mar 25, 2012 8:14 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
rrolek napisał(a):
Witam

Tyle, że by nawigować po takim roucie musisz w zabawce włączyć opcje nawigacji offroad. Inaczej będzie się ciągło do rutowalnych dróg (przynajmniej mój 60c tak ma). Ergo, wtedy sprzęt nie zrobi rekalkulacji trasy po routowalnej mapie do zadanego szlaczka a jedynie będzie pokazywał kierunek i odległość do najbliższego zwrotu.

Pozdr
rr


Dzieki!

Troche ujowo, ale da sie przezyc. A da sie skonwertowac zrobiona trase,zeby miala taki wlasnie ksztalt a nie inny? Jakos na sztywno.

Da sie rysowac trase narzedziem do sladu?

Czy preferencje wyznaczania trasy w MS maja sie jakkolwiek do preferencji w urzadzeniu? Tzn w MS wyznaczam sobie trase gdzie preferowane sa bezdroza i ta trase przerzuce do urzadzenia, ktore ma inne preferencje to i tak ja przeliczy po swojemu, tak?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Pn mar 26, 2012 12:11 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
OK,

Urzadzenie mam. Zapomnieli oczywiscie dolozyc uchwytu do motocykla :evil: , wiec przyjdzie dopiero jutro.
Pytanie pierwsze. Oczywiscie dogralem sobie darmowa mape GPS Wielkopolska przez MapSource - zaznaczylem cala i poslalem na urzadzenie. Mam w MS odblokowana mape GP Mapa Topo 2009 probowalem przerzucic fragment z trasa na urzadzenie. Przerzucilo sie, ale przy odpalaniu dostaje komunikat Nie mozna odblokowac map. Nacisne ok i oczywiscie laduje sie tylko darmowa a Topo nie. Usunalem (tzn zbackupowalem) plik gmapsupp.img w glownym katalogu i podmienilem go na plik z mapa wielkopolski, ale blad pokazuje sie nadal.
Gdzie znajde opcje zarzadzania mapami w odbiorniku? Chce usunac wszystkie slady zwiazane z GP Mapa Topo.
W konfiguracjach Map mozna wlaczac i wylaczac poszczegolne mapy, ale topo tam nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Wt mar 27, 2012 11:13 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Wytrzymac niemoglem i przytasmowalem gnoja do kierownicy. Szybki upload zrobionej wczesniej trasy. I oto chodzilo! 8) Nawiguje swietnie. Ekran jest czytelny niezaleznie od tego czy mamy widok kompasu czy mape czytelny. Naprawde niezle sie jechalo.
W jaki sposob moge wybrac, ktora z map ma byc ta nadrzedna? Mam 2 mapy pokrywajace ten sam obszar - jak zdecydowac , ktora sie ma wyswietlac?

Jak wyznaczacie trasy? Akurat we wspanialem Wielkopolscemamy swietna mape GPSWielkopolska.
Mapa Topo jest slaba. Nawet czesto uczeszczanych sciezek nie ma. Ze zdjec satelitarnych z kolei w lasach niewiele widac. Fajne mapy ma geoportal. Nie ma gdzies poskanowanego tego? Bo nie widze opcji zapisu do jpga?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Wt mar 27, 2012 8:42 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 8:20 pm
Posty: 273
Lokalizacja: Przeworsk
newbie007 napisał(a):
W jaki sposob moge wybrac, ktora z map ma byc ta nadrzedna? Mam 2 mapy pokrywajace ten sam obszar - jak zdecydowac , ktora sie ma wyswietlac?


Poczytaj forum garniak.pl. tak na szybko http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=45550
Pliki map garmina można zapisywać stosując 4 nazwy plików (gmapsupp, gmapsup2, gmapbmap, gmapprom), min w ten sposób można nadawać im priorytet wyświetlania.

newbie007 napisał(a):
Jak wyznaczacie trasy?

Najczęściej gpsies.com + geoportal. Zwykle zadowala mnie samo wyświetlenie śladu w Garminie, nie bawię się w nawigowanie z powodów opisanych powyżej.

newbie007 napisał(a):
Fajne mapy ma geoportal. Nie ma gdzies poskanowanego tego? Bo nie widze opcji zapisu do jpga?
Robię zrzut ekranu i kalibruję go w Google Earth, zapisuję do KMZ i wrzucam do Garmina. Musisz pamiętać o uaktywnieniu Custom Maps i max rozmiarze pliku 1024x1024 dpi. Jak mało widać na zdjęciach lotniczych to wykorzystuję mapę toporaficzną, oczywiście z geoportalu. czasem fajne mapy można znaleźć calkiem przypadkiem np. na stronach poświęconych Nordic walking :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Wt mar 27, 2012 10:29 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Dzieki! Poczytam jutro.

A kto wie jak dokonczyc w MS trase, ktora sie zaczelo wczesniej? Bo uzycie "Narzedzia Trasa" nawet na ostatnim punkcie powoduje zaczecie sie drugiej trasy w miejscu gdzie konczy sie pierwsza. Bessensu :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania/prosba o pomoc - GARMIN / MapSource
PostNapisane: Śr mar 28, 2012 2:09 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am
Posty: 1340
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
No i poczytalem.

Tylko to nie rozwiazuje specjalnie tematu. Bo ja map nie wgrywalem jako osobne pliki, a w MS zaznaczalem interesujace wycinki i robilem upload. Wtedy to zdaje sie wszystko zapisuje sie w jakims jednym pliku i nie ma jak tego rozdzielic. Badziewie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 28 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL