Teraz jest Śr lis 22, 2017 4:41 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 9 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie do posiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 12:46 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz cze 07, 2012 9:24 pm
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław
Witam!

Ciągle walczę z instalacją - prawdopodobnie walnął jakiś bezpiecznik. Wszystko wygląda na sprawne (światła, klakson etc) za wyjątkiem rozrusznika - w chwili naciśnięcia słychać tylko "cyk" i koniec.
Przyznaję na wstępie, że mogłem doprowadzić do zjarania jakiegoś bezpiecznika poprzez styknięcie przewodu masowego (normalnie przymocowanego do śruby mocowania rozrusznika) wraz z przewodem prądowym podłączonym do rozrusznika (tego na środku) - działając w lekkim amoku podpiąłem go wczoraj razem z prądowym w rozruszniku i to może być wskazówka do problemu.

Kolejny problem jest w tym, że nie mogę zlokalizować bezpieczników. Zaczynam się obawiać, że ich nie mam - okolica instalacji w miejscu gdzie prawdopodobnie powinny się znajdować jest amatorsko "modyfikowana" przez poprzedniego właściciela...

Proszę o ewentualne zdjęcie ze wskazaniem miejsca bezpieczników lub o jakiś pomysł dotyczący w/w problemu.

Dodam, że włożony jest rozrusznik z 3TB (ale to chyba nie ma większego znaczenia - wyglądają jednakowo).


Ostatnio edytowano Pn lis 05, 2012 7:49 am przez voyte07, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 2:08 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N lip 03, 2011 4:50 pm
Posty: 773
Moze aku masz rozladowane ;P nie no zart. a rozruszni kjest w ogole sprawny?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 2:24 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz cze 07, 2012 9:24 pm
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław
Aku i rozrusznik sa sprawne. Wyciagniete z jezdzacego moto.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 4:14 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N cze 27, 2010 5:26 pm
Posty: 630
Lokalizacja: Zabrze
Podepnij na krótko. Może przekaźnik się zjarał?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 4:30 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): So cze 28, 2008 8:41 pm
Posty: 59
Lokalizacja: Tarnów
Bezpieczników nie ma zbyt wiele. W zasadzie znalazłem jeden. Tak jak pisze Artur, pewnikiem styk w przekaźniku upaliłeś.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 4:42 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz cze 07, 2012 9:24 pm
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław
Rzorzo napisał(a):
Bezpieczników nie ma zbyt wiele. W zasadzie znalazłem jeden. Tak jak pisze Artur, pewnikiem styk w przekaźniku upaliłeś.



Proszę jeszcze o wskazanie miejsca bezpiecznika i ewentualnie jego typu.

PS. który przekaźnik mógł się uszkodzić? Ten owalny czy jakiś inny?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 6:02 pm 
Świeżak

Dołączył(a): N sty 29, 2012 1:12 am
Posty: 10
[ img ]
coś takiego powinno siedzieć i to sprawdź


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 6:17 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz cze 07, 2012 9:24 pm
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław
enduro904 napisał(a):
coś takiego powinno siedzieć i to sprawdź


Jest - wygląda ok, wydaje dźwięk cykania (nie wiem tylko czy to dobrze czy źle)

Zrobiłem również test "na krótko" wg waszej sugestii.

Najpierw stary rozrusznik (wymontowany) - zakręcił.

Obecnie założony - nie zakręcił - stoi "na dębowo", nie obraca się a na przewodach robi się zwarcie.

Doszedłem do wniosku, że na 90% źle go skręciłem (wcześniej działał - wyjąłem go z jeżdżącego moto) w wyniku czego się nie obraca. Jutro zweryfikuję to na 100%.

Mam tylko nadzieję, że nic wczoraj nie "przypaliłem". Chyba nie powinienem, biorąc pod uwagę, że prąd do rozrusznika dochodzi...

Dzięki wszystkim za pomoc !!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pytanie do pisiadaczy 3AJ
PostNapisane: Pn paź 08, 2012 8:24 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N cze 27, 2010 5:26 pm
Posty: 630
Lokalizacja: Zabrze
Jak już będziesz go wyjmował, to rozbierz i zobacz jak wyglądają szczotki i ile ich zostało. Koszt wymiany śmieszny, a te się kończą w najmniej odpowiednim momencie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 9 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL