Teraz jest Cz lis 23, 2017 5:41 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 4   [ Posty: 49 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: Pt cze 15, 2012 7:56 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N gru 18, 2011 4:50 pm
Posty: 1700
Lokalizacja: Kwidzyn
Jako pierwsi Holendrzy potem Niemcy a teraz rzeźbią temat w US :)

Okazało się że jest sposób na obejście i zmianę mapowania pracy silnika. Powoduje to znaczne poprawienie mocy na 2 i 3 biegu w dolnym zakresie obrotów. Prosta metoda polegająca na zrobieniu zworki co powoduje odcięcie układu odpowiedzialnego za ograniczenie emisji spalin na tych biegach.
Tak zrozumiałem :)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Cytuj:
Dann will ich es mal anders rum versuchen und zusammengefasst wiedergeben, was ich aus dem gelesenen verstanden habe :
- der Kupplungsschalter wird mit einer Büroklammer gebrückt => richtig
- damit wird das Originalmapping aktiviert, also ohne Drossel im 2. + 3. Gang
- nach dem letzten Kommentar von Dieter funktioniert dabei trotzdem noch das TCS und ABS
- Ansprechverhalten direkter / giftiger
- Luxuslösung für diese Vorgehensweise => ein separater Schalter, der das Brücken (Büroklammer) Ein- Ausschaltet
Or;

Quote:
Then I want to try it the other way and summarise, from what I gather;
- The clutch switch is bridged with a paperclip
- This activates the original mapping, so without limiter in 2nd and 3rd gear
- According to the latest reports from Dieter the TCS and ABS will remain active as normal
- Acceleration is more direct and more fierce
- Luxury solution; build a separate switch to enable/disable the bridging


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: Pt cze 15, 2012 9:05 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): So sie 28, 2010 6:24 pm
Posty: 243
Lokalizacja: Bieszczady / Norwegia
he he co sie nie da jak sie da, :mrgreen: :mrgreen: a info przyda sie na przyszlosc :mrgreen:

tylko teraz pytanie gdzie ta wtyka jest :?: :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 16, 2012 8:23 am 
Aktywny

Dołączył(a): Pt sie 27, 2010 1:22 pm
Posty: 166
Lokalizacja: Szczecin
Mozna jeszcze odblokowac komputer ECU i wtedy w trybie sport duza poprawa na pierwszych trzech biegach.
Koszty to ok 460EUR u niemiaszkow off-de-road.de


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 16, 2012 9:45 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N gru 18, 2011 4:50 pm
Posty: 1700
Lokalizacja: Kwidzyn
a co tam, dzisiaj to zrobiłem to znaczy zworkę.....................................................................................................................................................................................................................................................................................


Yuuuuuuuuuuhhhhhhhhaaaaa :!: :!: :!: KOCHAM YAMAHĘ :!: :!: :!:
Idę jeździć dalej i jak ochłonę to napisze więcej :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 16, 2012 10:57 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz paź 02, 2008 1:50 am
Posty: 747
Lokalizacja: z Lasu
tylko uważaj byś gwarancji nie stracił :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 16, 2012 11:13 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N gru 18, 2011 4:50 pm
Posty: 1700
Lokalizacja: Kwidzyn
Dobra panie i panowie :D
Pojeździłem z modem pod kierownicą i mogę powiedzieć że inżynierowie yamahy zostawili nam mały prezent.
Teraz moja Super Tenera nie ma dwóch trybów “T” i “S” ma jeden właściwy “SS” czyli Super Sport :mrgreen:
Silnik zbiera sie od 2000 obrotów i oddaje moc liniowo aż do czerwonego pola bez znaczenia na którym biegu jadę.
Najlepiej “ciąg” odczuć można do 4biegu natomiast ze startu kontrola trakcji blokuje uślizg kola do 3biegu. Po prostu czuć z.a.je.bisty FUN !! 8)

Nie wiem ile koni czy momentu przyrasta ale kopie przyzwoicie.
No i zawsze można wrócić do trybu wyjściowego wkładając wtyczkę w swoje miejsce.
Niech moc będzie z nami ...

Pozdrawiam
sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 16, 2012 5:40 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pn gru 20, 2010 7:37 pm
Posty: 117
Dobrze czytac takie newsy.Dzisiaj mialem jazde probna ST1200 i...zguplem!Niesamowity motocykl. Pora bedzie zegnac F800.Pozdrawiamhttp://advrider.pl/posting.ph ... 7&t=11200#. :twisted:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 16, 2012 6:47 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N gru 18, 2011 4:50 pm
Posty: 1700
Lokalizacja: Kwidzyn
Czas najwyższy docenić walory Yamaszki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: N cze 17, 2012 9:52 am 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N mar 27, 2011 9:04 am
Posty: 688
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie
A spalanie się zwiększyło czy jeszcze nie mierzyłeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: N cze 17, 2012 1:18 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N gru 18, 2011 4:50 pm
Posty: 1700
Lokalizacja: Kwidzyn
szctom napisał(a):
Mozna jeszcze odblokowac komputer ECU i wtedy w trybie sport duza poprawa na pierwszych trzech biegach.
Koszty to ok 460EUR u niemiaszkow off-de-road.de

Coś mi się zdaje że o takie same osiągi chodzi :D


kabat napisał(a):
A spalanie się zwiększyło czy jeszcze nie mierzyłeś?


Pomiar po przejechaniu około 80km w normalnej turystycznej jeździe (do 140) , wychodzi niecałe 6l/100km

[ img ]

Pozdrawiam
sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: Pn cze 18, 2012 7:28 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz paź 02, 2008 1:50 am
Posty: 747
Lokalizacja: z Lasu
ciekawe ile będzie przy pałowaniu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: So cze 23, 2012 6:37 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N gru 18, 2011 4:50 pm
Posty: 1700
Lokalizacja: Kwidzyn
Jak sobie przypałujesz tak zapłacisz 8) od 5 w górę :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: N cze 24, 2012 9:43 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz paź 02, 2008 1:50 am
Posty: 747
Lokalizacja: z Lasu
??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: Śr lip 04, 2012 3:48 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr kwi 15, 2009 5:39 pm
Posty: 1069
Lokalizacja: Podkarpacie
Sylwester wrzuć proszę zdjęcie lokalizacji tej wtyki najlepiej z palcem wskazującym a przysłużysz się
nieuzdolnionym detektywom. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pierwotne mapowanie XT1200Z
PostNapisane: Śr lip 04, 2012 4:23 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): So sie 28, 2010 6:24 pm
Posty: 243
Lokalizacja: Bieszczady / Norwegia
Acent napisał(a):
Sylwester wrzuć proszę zdjęcie lokalizacji tej wtyki najlepiej z palcem wskazującym a przysłużysz się
nieuzdolnionym detektywom. :)


na kierownicy po lewej stronie pod pompa sprzegla, nie da sie nie zauwazyc :mrgreen: :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 4   [ Posty: 49 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL