Teraz jest Wt lis 21, 2017 7:12 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 24 z 25   [ Posty: 371 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 6:48 am 
Początkujący

Dołączył(a): Wt paź 08, 2013 8:06 am
Posty: 16
A o jeszcze dodam ze jak się zdecydujesz na bezlusterkowca dla możliwości zmiany obiektywu to weź pod uwagę 'crop factor'. Jest to opisane na wiki. W skrócie to jaki masz rozmiar matrycy wpływa na rzeczywisty zoom po tym jak podlaczysz obiektyw. Zoom obiektywu w mm razy crop factor daje potoczny 'zoom'. Im mniejsza matryca tym większy crop factor i tym trudniej o szerokokątny obiektyw (bo mm sa mnozone przez większą liczbę)

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 8:45 am 
Aktywny

Dołączył(a): Pn cze 25, 2012 9:07 pm
Posty: 104
Czy rx 100 kupionynw USA będzie się czymś różnił od tego produkowanego na Europę. Chodzi mi o formaty i inne specyfikacje. Pytam bo coś siee o uszy obiło ze mogą być problemy z dostosowaniem sprzętu w europie itp :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 9:12 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr kwi 15, 2009 5:39 pm
Posty: 1069
Lokalizacja: Podkarpacie
Nie wprowadzisz polskiej wersji językowej.Reszta działa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 10:43 am 
Aktywny

Dołączył(a): Pn cze 25, 2012 9:07 pm
Posty: 104
Dzięki bardzo :D. Wiec trzeba pomyśleć nad droższa wersja europejską


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 12:24 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn lis 08, 2010 2:18 pm
Posty: 334
Ostatnio się skusiłem na RX100II, jako uzupełnienie do pełnoklatkowej cegły Canona i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością fotek z tego pudełka. Jak na taką kieszonkową zabawkę rewelacja.
Rzeczywiście - małe szumy na wysokim iso (i bez kolorowych artefaktów - podobne do ziarna z negatywu), obiektyw też daje radę, jego niedoskonałości widać dopiero na powiększeniach bliskich 1:1.
W trybie wideo ma możliwość sterowania wszystkimi nastawami i daje lepszy obraz od tych zminiaturyzowanych 'ślubo-komunio' plastikowych kamer,
można podłączyć zewn mikrofon, choć ostatnio testowo rejestrowałem koncert tylko
przez wewn mikrofony i dźwięk nagrał się tak, że da się tego słuchać - co mnie zaskoczyło.
Zastrzeżenia mam gł do obiektywu, a właściwie tego że max otwarcie przysłony się szybko zmniejsza przy
zmianie ogniskowej.
Mikro-przyciski na obudowie też bywają irytujące (trochę za małe na moje paluchy, a w rękawiczkach to już w ogóle ciężko to obsługiwać)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 1:27 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pn cze 11, 2012 11:45 am
Posty: 664
Lokalizacja: Wrocław
Horoś napisał(a):
Czy ktoś wie jak ustawić w LX7 płynne przejście slow motion jak w tym filmie ?
http://www.youtube.com/watch?v=kEQGClH-yLg

Osobiście montuję to tak, że całe ujęcia jest w Slow, tnę to na kawałki i tylko to co ma być slow zostawiam a resztę przyspieszam w programie do edycji przy 100fps np x4, w ten sposób masz normalną prędkość która nagle zwalnia, możesz "etap zwolnienia" pociąć na 4 odcinki i stopniowo zmieniać prędkość wtedy będziesz miał bardziej płynny efekt.

katta napisał(a):
W trybie wideo ma możliwość sterowania wszystkimi nastawami i daje lepszy obraz od tych zminiaturyzowanych 'ślubo-komunio' plastikowych kamer,

Odnośnie RX100 też byłem wielkim jego entuzjastą, ale w końcu nie zdecydowałem się na niego, a obraz musi dawać lepszy skoro ma kilka razy większą matrycę ;) kwestia tylko ile pociągnie bateria przy trybie video - osobiście kupiłem druga baterię i ładowarkę do swojego LX7


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 4:32 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Pn lis 08, 2010 2:18 pm
Posty: 334
Cytuj:
Odnośnie RX100 też byłem wielkim jego entuzjastą, ale w końcu nie zdecydowałem się na niego, a obraz musi dawać lepszy skoro ma kilka razy większą matrycę kwestia tylko ile pociągnie bateria przy trybie video

- filmowałem przez około 1h w trybie hd 24M, z zoomowaniem, ciągłym af i wielokrotnym on/off/start/stop + jakieś fotki - po tej akcji wyswietlacz pokazywał jeszcze 3/4 baterii - trudno powiedzieć ile by jeszcze pociagnął na tych 3/4.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 6:55 pm 
Aktywny

Dołączył(a): N lut 24, 2013 11:05 pm
Posty: 152
Lokalizacja: Złotoryja
Lx7 mówicie.
Byłam własnie w kilku sklepach.
Bardzo polecano mi Nexy.
Nie wiem na ile gość się zna, ale na temat każdej mojej propozycji potrafił sporo powiedzieć, albo po prostu długo sprzedaje i pamięta parametry :D

Trochę mnie skusił Lx7, ale gdzieś w głowie wciąż coś myślę o bezlusterkowcu.
Rx100 też mi się podoba. Jest nawet w sklepie nie daleko, więc chyba skoczę pomacać. Tylko droższy niestety jest, nie wiem czy warto dokładać więcej.

ex1 napisał(a):

wybrałem LX7 i jestem bardzo zadowolony. mega kompaktowy, bardzo jasny, zadziwia funkcjami na każdym kroku...
robi świetne zdjęcia jak np. takie...

[ img ]

am do tego kręci filmy że hej... no i ma 120 i 100 kl/s co się bardzo przydaje... :)

Exie? To foto jest na automacie robione?

Chciałabym by aparat sam robił ładne zdjęcia na automacie, wówczas gdy ja nie mam czasu się bawić. Np. zeskakuje moto by strzelić fotkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 7:29 pm 
Początkujący

Dołączył(a): Wt paź 08, 2013 8:06 am
Posty: 16
Nex ma tylko sens jak jesteś pewien ze kiedykolwiek zmienisz/kupisz drugie szklo.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 9:15 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N wrz 16, 2007 8:29 pm
Posty: 7799
Lokalizacja: Szczecin
przez bardzo długi czas myślałem nad nexem 5 najnowszej wersji. a do tego kitowy mały oibiekjw bo teraz taki wypuścieli.

jednak wybrałem lx7, i wiem że to był dobry wybór, tak naprawdę daje mi on to co potrzebuję, czyli uniwersalność. Być może nex byłby w kilku sytuacjach lepszy, ale moim zdaniem w większości zadań sprawdził by sie gorzej.

ja sporo pstrykam na automacie... głównie własnei dlatego że fotki robię prawie w biegu.. ta przykładowa fota jest na automacie. tak samo jak i te pozostałe.. niezależnie od światła aparat sobie świetnie radzi...

[ img ]

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 9:39 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 07, 2010 8:41 pm
Posty: 2807
Lokalizacja: WWA
ex1 napisał(a):
przez bardzo długi czas myślałem nad nexem 5 najnowszej wersji. a do tego kitowy mały oibiekjw bo teraz taki wypuścieli.

jednak wybrałem lx7, i wiem że to był dobry wybór, tak naprawdę daje mi on to co potrzebuję, czyli uniwersalność. Być może nex byłby w kilku sytuacjach lepszy, ale moim zdaniem w większości zadań sprawdził by sie gorzej.

ja sporo pstrykam na automacie... głównie własnei dlatego że fotki robię prawie w biegu.. ta przykładowa fota jest na automacie. tak samo jak i te pozostałe.. niezależnie od światła aparat sobie świetnie radzi...

[ img ]

[ img ]


Widzę, że jesteś zadowolony, ale czy sprawdziłeś jak by sobie w tych warunkach poradziły inne żeby pisać, że jest Ok. Jakie masz porównania jeśli w ogóle masz. Bo może inne aparaty ujawniły by wiele ciekawszy obraz od tego. Tego nie wiem, ale pytam. Tak zadziornie oczywiście :wink: :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 10:11 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N wrz 16, 2007 8:29 pm
Posty: 7799
Lokalizacja: Szczecin
nie mam dużego porównania.. zawodowcem nie jestem
pstrykałem dotychczas R1, EP-1, i kilkoma słąbszymi i wcześniejszymi konstrukcjami. LX7 wypada mi najlepiej, często lepiej niż R1.

taki jest me zdanie, amatora


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 10:21 pm 
Początkujący

Dołączył(a): Wt paź 08, 2013 8:06 am
Posty: 16
Nez względu na wybrany aparat ;) Zachęcam do użycia trybu A (aperture priority/priorytet przeslony) to jest taki 'pol automat'. Ustawiacie ręcznie przeslone ( czyli dyktujecie glebie ostrości i ogólnie ostrość optyczna obiektywu bo ona zazwyczaj jest najlepsza około f7) a automat ustawia za was czas naświetlania. Jeśli ten z kolei wam się nie podoba (np za długi i boicie się poruszonego foto) możecie wymusić na aparacie odstępstwo od ustawionego z automatu czasu lub odpuścić trochę przesłonę. Ale podkreślam... Na starcie macie ustawiony czas tak jak uważa automat i nikt was nie zmusza do grzebania. A jak macie natchnienie to bez zmiany jakiegokolwiek trybu jedna 'gałką' przechodzicie do własnej twórczości.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re:
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 10:44 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 07, 2010 8:41 pm
Posty: 2807
Lokalizacja: WWA
pawelb napisał(a):
Nez względu na wybrany aparat ;) Zachęcam do użycia trybu A (aperture priority/priorytet przeslony) to jest taki 'pol automat'. Ustawiacie ręcznie przeslone ( czyli dyktujecie glebie ostrości i ogólnie ostrość optyczna obiektywu bo ona zazwyczaj jest najlepsza około f7) a automat ustawia za was czas naświetlania. Jeśli ten z kolei wam się nie podoba (np za długi i boicie się poruszonego foto) możecie wymusić na aparacie odstępstwo od ustawionego z automatu czasu lub odpuścić trochę przesłonę. Ale podkreślam... Na starcie macie ustawiony czas tak jak uważa automat i nikt was nie zmusza do grzebania. A jak macie natchnienie to bez zmiany jakiegokolwiek trybu jedna 'gałką' przechodzicie do własnej twórczości.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk


jak dla mnie kiepski pomysł. lepiej już używać full amator, bo jak bez wiedzy zaczynamy coś kombinować to wyjdzie źle. Światłomierz to proste urządzenie i mierzy zawszę na 18% kodaka.
Ex ma rację :) A ja pytam z ciekawości , bo nie jestem obiektywny :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki aparat
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 11:12 pm 
Aktywny

Dołączył(a): N lut 27, 2011 6:33 pm
Posty: 135
Lokalizacja: WZ
joannapelka napisał(a):
Czy rx 100 kupionynw USA będzie się czymś różnił od tego produkowanego na Europę. Chodzi mi o formaty i inne specyfikacje. Pytam bo coś siee o uszy obiło ze mogą być problemy z dostosowaniem sprzętu w europie itp :D

Sory za off ale kupiłem kosiarkę do trawy na której jest napis, że przeznaczona jest jedynie na USA i Australię. :shock:
O co kaman. :?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 24 z 25   [ Posty: 371 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL