Teraz jest So lis 18, 2017 12:20 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czujnik temperatury - przepływowy?
PostNapisane: So lip 22, 2017 12:04 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt sie 02, 2011 11:15 am
Posty: 1332
Cześć,
muszę zamontować w DRZ czujnik temperatury który będzie uruchamiał wentylator.
Zazwyczaj czujnik taki montowany jest w chłodnicy, ale u mnie nie ma wolnego otworu w obudowie - wersja E oryginalnie nie miała wiatraka.
Przyszedł mi do głowy pomysł aby zamontować jakiś taki czujnik przepływowy.
Są takie rozwiązania stosowane w instalacjach gazowych, ale nie wiem jak go dobrać aby uruchamiał wiatrak w okolicy 90 st. C.
Ostatecznie mogę wytoczyć jakąś małą obudowę którą zamocuję na przewód i do której wkręcę ten standardowy czujnik - ale to może być wymyślanie prochu od nowa.

Jednym słowem proszę o pomoc doświadczonych kolegów :)

Pozdrowionka
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2017 1:20 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pt paź 22, 2010 7:36 pm
Posty: 107
Lokalizacja: WKZ/LRY
W Trampku taki czujnik jest na dole prawej chłodnicy. Może zwyczajnie wywierć otwór, nagwintuj, opłucz układ i wkręć jakiś. Uszczelnij epoksydem. Jak nie to weź kostkę alu i zrób trzy kanały i gwinty. Dwa na przewody trzeci na czujnik. Wkomponuj w układ.
Aha w TA ponoć podchodzi czujnik z Civika. Nie sprawdziłem bo nie dostałem. Ale zwykły temp nie przepływ.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy?
PostNapisane: So lip 22, 2017 1:48 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Śr lip 16, 2008 12:46 pm
Posty: 244
Potrzebny jest adapter wpinany na przewód , tak jak w tym zestawie :
http://allegro.pl/wentylator-do-ktm-hus ... ml#thumb/4


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 22, 2017 2:22 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pt paź 22, 2010 7:36 pm
Posty: 107
Lokalizacja: WKZ/LRY
Toż mu piszę by se zrobił trójnik i dokoptował jaki czujnik standardowy do tego ale za ułamek tej kwoty coś przytoczył. Jak ma dostęp.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy?
PostNapisane: N lip 23, 2017 7:52 am 
Zadomowiony

Dołączył(a): N lip 13, 2014 1:49 pm
Posty: 96
Lokalizacja: centrum...
Zrobienie trojnika z ALU jak sie ma dotep do tokoraki, frezarki bedzie najsensowniejsze i najtansze, ale jeśli uslugowo to obawiam sie ze bedzie znacznie drozsze niz gotowy...

http://kosonorthamerica.com/shop/motorc ... r-adaptor/
w PL mi sie nigdzie nie rzucilo na szybko w oczy, ale napewno z Amazona bedzie rozsadnie:
https://www.amazon.com/Koso-America-Tem ... 3_img_2?ie

Natomiast co do czujnika, mozna dobrac czyjnik 'wlacz/wylacz' ale napewno lepszym rozwiazaniem bedzie czyjnik temperatury + maly kontroler ktory wyswietli temperature i bedzie mozna ustawic moment zalaczenia wiatraka (jak ktos siedzi w mikrokontrolerach to jest ponizej 50 PLN i dzien wlasnej roboty :)).

Co do samego wiatraka to stosowanie komputerowego to raczej strzal w kolano... odrobina wody/blota i po nim... lepiej dolozyc i kupic konkretnie 'automotive', np. spala
tutaj w PL:
http://www.inter-instal.com/kategoria/w ... y-spal/12v
wczesniej mieli normalnie na stronie fi96 za rozsadne pieniadze, trzebaby ich odpytac.

A tu fajne uchwyty (pogladowo):
http://www.ebay.com/itm/20pc-Universal- ... fc&vxp=mtr


A jak ktos przeliczy czas na ogarniecie tego to wcale nie najgorszym pomyslem jest gotowy zestaw:
http://www.trailtech.net/digital-gauges ... al-fan-kit


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 23, 2017 12:38 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Cz paź 20, 2011 10:55 am
Posty: 98
Lokalizacja: O! Pole...
Wyguglaj sobie np. adapter Koso. Są gotowe elementy do montażu czujników temperatury. Jak ktoś zakładał licznik typu acewell to mógł się z tym spotkać.
Zamiast wiatraka komputerowego pomyśl nad wiatrakiem chłodnicy z chińskiego quada. Od groma tego na allegro.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy?
PostNapisane: N lip 30, 2017 8:54 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Wt sie 02, 2011 11:15 am
Posty: 1332
A co Wy na to aby nie zmniejszać przepływu i zrobić mały bypass do czujnika?
Jest to o tyle tańsze rozwiązanie, że kostka do czujnika nie musi zachowywać parametrów przewodu.
Wystarczy zrobić kostkę z 3 gwintami M14 - z dwa króćce M14 i czujnik M14 :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy?
PostNapisane: Pn lip 31, 2017 9:05 am 
Początkujący

Dołączył(a): Śr lip 13, 2011 5:55 pm
Posty: 24
Ja u siebie w E dołożyłem wiatraczek od jakiegoś quada na manualny pstryczek. Dodatkowo wyświetlacz chiński temperatury (sonda powędrowała w żeberka chłodnicy najlbiżej wpływu wody z silnika). Temeraturę z reguły pokazywało 70-90st. Włączałem wiatrak pow. 80, albo jak było wiadomo że będzie orane mocno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL