Teraz jest Cz lis 23, 2017 9:32 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 16 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ....
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 1:21 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
zacznij od relacji Sambora i Pastora:

http://motostrada.net/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=4&id=51&Itemid=28


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: ....
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 3:57 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
To ja przepraszam :wink: a angielskie strony też ?

ja teraz czytam Scott'a 'Adventure Motorcycling Handbook' - rewelacja !!! sporo jest tam też o środkowej Azji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 4:55 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz sty 04, 2007 12:05 pm
Posty: 238
Lokalizacja: Pułtusk/Wawa
Czesc,

Ja planuje wyjazd do Kazachstanu w te wakacje, trasa przez Ukraine i Rosje. W jedna strone okolo 2600km (do granicy). Planuje dojechac przynajmniej do jeziora Aralskiego. Zobaczymy jak wyjdzie bo bede mial na to okolo 3 tygodni tylko. Do Kazachstanu potrzebna jest wiza (50$) a zeby ja dostac trzeba miec zaproszenie. Mozna od kogos znajomego, albo od biura turystycznego. Na Horizons Unlimited dostalem namiar na goscia, ktory pomaga motocyklistom w wyjezdzie do Kazachstanu (ma firme turystyczna w KAZ). Przez rosje potrzebna jest wiza tranzytowa. okolo (20$) ale tu nie jestem pewien co do ceny dokladnie. Mozna to sprawdzic na stronie ambasady Rosji. Potrzebne tez jest miedzynarodowe prawo jazdy. Jesli wyjazd nie jest na dluzej niz 30 dni nie trzeba miec badania na obecnosc wirusa HIV. Jedyna mapa kazachstanu jaka udalo mi sie kupic to wydawnictwa Gizi Mapa. http://www.terra-nostra.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=gslnljkldpefcuknqenashypdffpxrga&com=PT/446 Mapy przesmyku Ukraina-Kazachstan raczej nie do zdobycia, bo to tereny wojskowe, ale to tylko 400km i glowna droga prowadzi od granicy do Wladywostkou. Wrazie czego, mam mape Kazachstanu do GPS, ale tylko do polowy kraju.

Jak mi sie cos przypomni to jeszcze dopisze :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 7:55 pm 
Świeżak

Dołączył(a): So sty 06, 2007 7:18 pm
Posty: 6
Lokalizacja: Kozienice/Lublin
Do Rosji nie jest potrzebana wiza tranzytowa jesli okazesz wize kraju docelowego.
Do kazachstanu proponuje pomyslec o wizie tranzytowej bo wydawana jest az na 30 dni !! (powinno wystarczyc)-koszt 20$


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 8:12 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Cz sty 04, 2007 12:05 pm
Posty: 238
Lokalizacja: Pułtusk/Wawa
Masz racje:

http://www.poland.mid.ru/kom_01_pol.html

2. Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, posiadający ważne bilety uprawniające do podróży do państwa docelowego lub inne dowody potwierdzające tranzytowy cel podróży i dokumenty uprawniające do wjazdu do państwa docelowego przejeżdżają przez terytorium Federacji Rosyjskiej do państwa docelowego oraz z powrotem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie ważnych dokumentów stwierdzających tożsamość bez obowiązku posiadania rosyjskich wiz tranzytowych. W przypadkach tych okres pobytu na terytorium Federacji Rosyjskiej nie może być dłuższy niż 10 dni, licząc od dnia wjazdu.

A tu o wizie tranzytowej przez Kazachstan:

http://www.kazakhstan.pl/www/konsularna.html

Podstawą do uzyskania tranzytowej wizy Republiki Kazachstanu jest posiadanie ważnej wizy państwa trzeciego (do którego zmierza podróżujący przez terytorium Republiki Kazachstanu) oraz ważny bilet przejazdowy z potwierdzeniem w nim daty wyjazdu z punktu przesiadki na terytorium Republiki Kazachstanu.

Cudzoziemiec musi wyjechać nie później niż 72 godziny od momentu przekroczenia granicy Kazachstanu lub przybycia do portu lotniczego, znajdujące się na terytorium Republiki Kazachstanu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 12:56 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pt sty 05, 2007 9:08 am
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Data może to Tobie i innym pomoże http://www.multimap.com/map/browse.cgi? ... 0&in.x=7&i
to mapa na podstawie zdjeć satelitarnych tak sądze. Polska jest rozkminiona dokładnie nawet zaznaczone odległości miedzy miejscowościami. Można zaplanować całą trasę. Kazachstan nie jest juz tak rozpisany, ale przy max zoomie sa zaznczone nawet szlaki (na żół) lokalne miedzy wioskami. Pod spodem sa podane współrzędne GPS pkt środka mapy,wiec klikając na jakąś mieścine czy krzyżówke dróg można nieć way pointy do gpsa.

PS TAk mi sie wydaje, po zabawie tą mapą, jeśli sie myle to mnie poprawcie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 1:15 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn sty 15, 2007 10:09 am
Posty: 77
Lokalizacja: świeradów zdrój
data7 napisał(a):
Czesc,

Ja planuje wyjazd do Kazachstanu w te wakacje, trasa przez Ukraine i Rosje. W jedna strone okolo 2600km (do granicy). Planuje dojechac przynajmniej do jeziora Aralskiego. Zobaczymy jak wyjdzie bo bede mial na to okolo 3 tygodni tylko. Do Kazachstanu potrzebna jest wiza (50$) a zeby ja dostac trzeba miec zaproszenie. Mozna od kogos znajomego, albo od biura turystycznego. Na Horizons Unlimited dostalem namiar na goscia, ktory pomaga motocyklistom w wyjezdzie do Kazachstanu (ma firme turystyczna w KAZ). Przez rosje potrzebna jest wiza tranzytowa. okolo (20$) ale tu nie jestem pewien co do ceny dokladnie. Mozna to sprawdzic na stronie ambasady Rosji. Potrzebne tez jest miedzynarodowe prawo jazdy. Jesli wyjazd nie jest na dluzej niz 30 dni nie trzeba miec badania na obecnosc wirusa HIV. Jedyna mapa kazachstanu jaka udalo mi sie kupic to wydawnictwa Gizi Mapa. http://www.terra-nostra.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=gslnljkldpefcuknqenashypdffpxrga&com=PT/446 Mapy przesmyku Ukraina-Kazachstan raczej nie do zdobycia, bo to tereny wojskowe, ale to tylko 400km i glowna droga prowadzi od granicy do Wladywostkou. Wrazie czego, mam mape Kazachstanu do GPS, ale tylko do polowy kraju.

Jak mi sie cos przypomni to jeszcze dopisze :)


Trzy tygodnie to mało na podróż do Kazachstanu. Zaliczysz go tylko i nic wiecej. Podróż -do -około 6dni + powrót również. Najlepiej zapytać
Mystkowskiego który samodzielnie jechał Transalpem.
Pastor jechał busem dzień i noc a Sambor doleciał samolotem do Kirgizji.
Kazachstan najładniejszy w górach przy granicy z Chinami.
Tam warto się udać. Przyroda powala na kolana ( tak mówili kazachscy celnicy)
pozdro.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 2:04 pm 
Początkujący

Dołączył(a): So sty 13, 2007 8:36 am
Posty: 16
Lokalizacja: W-wa
Jeśli będziesz wracał z Gruzji przez Turcje to koniecznie omijaj tureckie wybrzeże morza czarnego (przynajmniej odcinek do Samsun). Wracałem tamtędy w tym roku i oprócz zabetonowanego wybrzeża nic ładnego nie zobaczyłem. A jak zamierzasz wjechać do Gruzji ? Chyba jedynym wyjściem jest dopłynięcie z Soczi jeśli dobrze pamiętam.
Ciekawostka :wink: Odcinek od granicy gruzińskiej w Vale do Warszawy zajął mi 3 i pół dnia przy średniej prędkości mojej rakiety 90km/h,
Na typowym enduro też się da 1600 km dziennie :twisted:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 3:04 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn sty 15, 2007 10:09 am
Posty: 77
Lokalizacja: świeradów zdrój
zajął mi 3 i pół dnia przy średniej prędkości mojej rakiety 90km/h,
Na typowym enduro też się da 1600 km dziennie :twisted:[/quote]


Pewnie ,że się da ale można tak skończyć

http://www.holan.pl/forum/foty/crash/jeden.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 3:12 pm 
Początkujący

Dołączył(a): So sty 13, 2007 8:36 am
Posty: 16
Lokalizacja: W-wa
Ten obrazek nie przedstawia typowego enduro, tylko czołg jakiś po wybuchu Wybacz ale dla mnie duży GS nie jest typowym endurakiem, tylko wygodnym motocyklem turystycznym na kiepskie drogi.

Co do 3 i pól dnia, nie twierdze że tak trzeba, stwierdzam fakt przebycia odległości.... Dzieckiem nie jestem obrazków nie potrzebuje.

pozdrawiam

PS typowe enduro wg mnie singiel do max 650ccm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 3:32 pm 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
jezeli chwycic by Cie za slowo, to zobacz co sie stanie: wpadles w petle z tym 650, bo jezeli gs650 dakar wazy 195kg a hp2 i ktm sperenduro tyle samo a maja lepsze enduro zawiechy to? po co miec jeden skoro mozna miec dwa cylindry 2x wiecej mocy? a wazyc tyle samo
;) taki zart slowny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 3:54 pm 
Zadomowiony

Dołączył(a): Pn sty 15, 2007 10:09 am
Posty: 77
Lokalizacja: świeradów zdrój
AdvHP2rider napisał(a):
jezeli chwycic by Cie za slowo, to zobacz co sie stanie: wpadles w petle z tym 650, bo jezeli gs650 dakar wazy 195kg a hp2 i ktm sperenduro tyle samo a maja lepsze enduro zawiechy to? po co miec jeden skoro mozna miec dwa cylindry 2x wiecej mocy? a wazyc tyle samo
;) taki zart slowny


Panie Tomku, tu nie chodzi tylko o wagę ale i również szerokość motocykla.
Mam Drz -400 którą sporo jeżdzę po lesie, zagajnikach itp.
i czasem jak się wpierdylę konkretnie -to bokser zawisłby na cyckach
czy to na kamieniach, w błocie albo nie przejechałby między drzewami
bO i bywa tak że jedno lusterko składam JAK sie nie mieszczę. ( drugiego nie mam bo przeszkadza).

Co do stwierdzenia "
Co do 3 i pól dnia, nie twierdze że tak trzeba, stwierdzam fakt przebycia odległości.... Dzieckiem nie jestem obrazków nie potrzebuje."
- myśle sobie że ogladanie obrazków rzeczywiscie nic nie daje.
Trzeba w tym uczestniczyć zeby to pojąć. Nie zawsze jednak się
wyjść z tego cało udaje. Enduro po lesie jest zdecydowanie bardziej
bezpiecczne bo z mniejszymi prędkosciami i miększym podłozem.
W ubiegłym roku zaliczyłem również bliskie spotkanie. Z Mercedesem.
Znajomy z którym byłem stwierdził " i tak masz szczęście że nie był
to Arctos "
nara.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 4:06 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 4:17 pm
Posty: 792
AdvHP2rider napisał(a):
jezeli chwycic by Cie za slowo, to zobacz co sie stanie: wpadles w petle z tym 650, bo jezeli gs650 dakar wazy 195kg a hp2 i ktm sperenduro tyle samo a maja lepsze enduro zawiechy to? po co miec jeden skoro mozna miec dwa cylindry 2x wiecej mocy? a wazyc tyle samo
;) taki zart slowny



ale zapomniałeś dodać jeszcze jednej ważnej wady HP2 :arrow: CENY :lol: jak już tak porównujesz to nie omijaj takich elementów . :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 7:31 pm 
Site Admin

Dołączył(a): Śr sty 03, 2007 9:02 pm
Posty: 3755
Lokalizacja: Wrocław
no dobra, niech hapek zostanie dla mnie, nie chce zeby za duzo smigalo takim fajnym moto jak ja :)
ale na kontre gummikuh zostaje jeszcze waskie superenduro KTMa ktore wazy mniej od 650gs dakara ;)
i tak wiecie ze Was podpuszczam, ale czekam na kontre dla waskiego superenduro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 15, 2007 7:58 pm 
Początkujący

Dołączył(a): So sty 13, 2007 8:36 am
Posty: 16
Lokalizacja: W-wa
Kurcze, myślę ze wszyscy się rozjechaliśmy w tej dyskusji. AdvHP2rider wymyśliłeś sam sobie kontrę dla małego GS'a :wink: w postaci Superenduro. Gummikuh wspomniał o DR-Z, dla którego Superenduro nie jest żadnym rywalem, gdyż w warunkach o których Gummikuh pisze DR-Z ma dużo więcej szans i pewnie zdeklasował by spółkę GS & Superenduro.

Z innej beczki to consigliero ciągle czeka na info dotyczące wyjazdu a o to w tym wątku chyba chodzi :D

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 16 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL