Teraz jest Śr lis 22, 2017 9:19 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 4   [ Posty: 48 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Wt mar 31, 2015 11:45 pm 
Początkujący

Dołączył(a): N mar 22, 2015 10:17 pm
Posty: 47
Lokalizacja: Hard River
jak by się miała utrzymać pogoda z dzisiaj to polecam

https://www.youtube.com/watch?v=DTVB1md5Ot8

:mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 8:18 am 
Aktywny

Dołączył(a): N paź 04, 2009 8:05 pm
Posty: 135
Lokalizacja: STALOWA WOLA / MIELEC
Ja do Pamiru założyłem Mitasa 07 zrobiłem ponad 14 tys km i jeszcze męsa na niej zostało na jakieś może 5 tys. km . Polecam Mitasa 07 Trwała i tania opona.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 9:09 am 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pt lis 21, 2008 10:14 pm
Posty: 256
Lokalizacja: Kraków/Brzozów/Gdańsk
Wg mnie na taką trasę z pasażerem to jak wspomniano: Anakee czy inne Tourance. W terenie z kuframi i pasażerem i tak nie poszalejesz a przynajmniej nie będą ci wyły te kostki czy jodełki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 10:20 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Cz maja 29, 2014 11:15 am
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
DOBRA - NA TYŁ LECI ANAKKE2


Ale niestety mam problem z przodem - co możecie polecić jako oponę 90/10%
Nie chce szumu, chcę spokojną jazdę i dobrze trzymającą gumę

Wspomniany został zestaw K60Sc na przód tył E07


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 10:36 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Cz sty 11, 2007 11:19 am
Posty: 3832
Lokalizacja: Zalesie Górne
Ja nie mogę powiedzieć słowa złego na Metzeler Sahara 3. Lubię Metzelera - ma dobrze dobraną mieszankę - idzie dobrze i po suchym i po mokrym. Nie jest głośna na twardym. Przy czym Sahara całkiem dobrze sprawuje się też na szutrze. Dla mnie bardzo dobra opona 80/20 czy nawet 90/10. i w sumie nie aż tak droga...

http://www.oponeo.pl/dane-opony-motocyk ... Autj8P8HAQ

Kolega czosnek męczył trochę te gumy - niech coś doda :) ale pozwolę sobie skopiować jego wypowiedź po wykończeniu kompletu...

Cytuj:
Jako, że Sahary dożyły swych dni pozwolę sobie dorzucić jeszcze kilka słów.
Zmieniliśmy sahary w Duszanbe kiedy to osiągnęły przebieg ok 11 tyś. km. Więc jednak nie schodzą tak szybko jak to mi się początkowo wydawało. Jeździły na asfaltach, szutrach itp itd. Tył dałby radę jeszcze ze 3 tyś. Oczywiście pod koniec wolały raczej asfalt i delikatny szuter niż jakieś poważniejsze tereny.
Jestem naprawdę z nich zadowolony. Na asfalcie pełny komfort. Na mokrym także nie sprawiły mi nigdy problemów. Na lekki teren (ino jaka jest definicja lekkiego terenu? ) w zupełności wystarczają.
Jest to naprawdę fajna uniwersalna opona. Wydaje mi się nawet, że przód lepiej sobie radzi w błocie od TKC który to w sekundzie zamienił się w slicka i zapchał dokładnie błotem błotnik, blokując mi tym samym koło, czego skutki były łatwe do przewidzenia... no ale to może kwestia kazachskiego lepkiego błocka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 10:46 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lip 01, 2011 11:25 pm
Posty: 465
Borowa napisał(a):
DOBRA - NA TYŁ LECI ANAKKE2


Ale niestety mam problem z przodem - co możecie polecić jako oponę 90/10%
Nie chce szumu, chcę spokojną jazdę i dobrze trzymającą gumę

Wspomniany został zestaw K60Sc na przód tył E07


Sorry, ale nie rozumiem po co ta kombinacja (chyba, że masz już Anakee2). Składanie róznych opon ma sens do jazdy dualowej - np. bardziej trwały tył i agresywniejszy, ale mniej trwały przód - czyli typowe K60+TKC80. Do jazdy asfaltowej to zwykła, nic nie wnosząca rzeźba. Chcesz bardziej szutrowo, ale trochę gorzej na mokrym - to weź zwykłe tourance. Chcesz mieć wypas na asfalcie, bo na szutrach dasz radę na czymkolwiek - to weź coś klasy anakee3, tourance next itd. (co uda Ci się wyrwać taniej). Składanie Anakee 2 z czymkolwiek skończy się tym, że na mokrym bedziesz miał mocniejsze trzymanie tyłu, a w upale mocniejsze trzymanie przodu....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 11:10 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lut 27, 2015 5:41 pm
Posty: 499
Lokalizacja: Bydgoszcz
Siema.

Pamiętaj, że stosowanie dwóch typów/modeli opon powoduje coś na kształt rozjechania stabilności motocykla, zresztą to samo dotyczy samochodów tylko tam masz cztery łapy i dwa ślady, a tu dwie i ślad jeden...
Inny producent czy inny model, to zawsze różne niuanse w konstrukcji wewnętrznej opony, mieszance, a co za tym idzie inna przyczepność i inne prowadzenie, wbrew pozorom te same indeksy nośności i prędkości, to nie wszystko! W skrajnych przypadkach może być tak, że pomiędzy granicą bezpieczeństwa uślizgu przodu i tyłu będzie przepaść, która w efekcie doprowadzić może do niekontrolowanego uślizgu w złożeniu, którego kompletnie nie będziesz się spodziewał, a dodatkowo jedziesz mocniej niż zwykle obciążony i nie sam z tego co wiem..

Jedź do salonu BMW Dobrzański do Przemka Żyły i przejedź się f800gs na Anakee 3 może to Cię przekona, że wygląd tej opony nie przekreśla jej walorów w podziale 80/20.
Dodatkowo robi większe przebiegi i ma mniejsze opory toczenia od poprzedniczki z której byłeś zadowolony..

Nie zakładaj dwóch różnych opon na przód i tył, bo zmienisz właściwości trakcyjne motocykla.

Uwierz, możesz mi w tym temacie zaufać :)

Pytanie dlaczego na PW ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 11:15 am 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Cz maja 29, 2014 11:15 am
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
niuestety przez niezapowiedziane wydatek kasy przed wyjazdem
(przegląd 20kkm, kupno opon, szyby wysokiej, plus inne ...) muszę popatrzeć w kierunku obniżania kosztów.
Mam od znajomego świeżą anakee2 z małym przebiegiem mniej niż 3kkm w cenie 1/3 nowej sztuki.
Niestety jego przód ma jakąś wadę bo bije (odstana albo uszkodzone oploty)
Mogę szukać przodu Anakee2 ale ona mimo wszystko jest dość głośna.

Jeśli nie znajdę zadowalającego kompletu lub zestawu różnych, użyje kredytówkę ale nie lubię żyć na kreche ot co


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 11:31 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt lip 01, 2011 11:25 pm
Posty: 465
Borowa napisał(a):
... użyje kredytówkę ale nie lubię żyć na kreche ot co


Opony to jedna z tych rzeczy, gdzie krecha ma sens ... Jeden raz w życiu nie posłuchałem Huberta z Motogumy, że mam złe opony i skończyło się to źle ..... :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 1:07 pm 
poeta forumowy

Dołączył(a): Pt lis 21, 2008 10:14 pm
Posty: 256
Lokalizacja: Kraków/Brzozów/Gdańsk
Borowa napisał(a):
Mogę szukać przodu Anakee2 ale ona mimo wszystko jest dość głośna.

Jakakolwiek dualowa opona raczej cichsza nie będzie :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 1:15 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 10, 2011 1:05 pm
Posty: 593
Lokalizacja: Żukowo
Nie oszczędzaj na oponach. Nie w przypadku tak dalekiej trasy. Jakie poczynisz oszczędności? 200 -300 zł? Jeśli odpukać, strzeli Ci opona to możesz zakończyć wyprawę w najmniej oczekiwanym momencie i w sposób w jaki byś nie chciał. Narazisz się i plecaczek na utratę zdrowia. NIE WARTO !!!!
Jak coś to lepiej pojechać trochę bliżej (wydać mniej) ale mieć komfort bezpieczeństwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 1:29 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Cz maja 29, 2014 11:15 am
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
tomkuchcik napisał(a):
Nie oszczędzaj na oponach. Nie w przypadku tak dalekiej trasy. Jakie poczynisz oszczędności? 200 -300 zł? Jeśli odpukać, strzeli Ci opona to możesz zakończyć wyprawę w najmniej oczekiwanym momencie i w sposób w jaki byś nie chciał. Narazisz się i plecaczek na utratę zdrowia. NIE WARTO !!!!
Jak coś to lepiej pojechać trochę bliżej (wydać mniej) ale mieć komfort bezpieczeństwa.


Z dużym uśmiechem na ustach ......


Tak patrzę na Twój avatar i zastanawiam się jakie porady przyjąć...


:mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 2:56 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 10, 2011 1:05 pm
Posty: 593
Lokalizacja: Żukowo
To jest akurat mój kolega. Tą CBR-ką objechał na szutrach gościa na KLR.
Niestety poległ na brodach :D (za mały prześwit)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 6:26 pm 
Aktywny

Dołączył(a): Pn lip 21, 2014 6:50 am
Posty: 189
Lokalizacja: Warszawa
Dunlop TR91 Trailmax spełni wszystkie potrzeby wzorowo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy taka ilość mięsa starczy na podróż?
PostNapisane: Cz kwi 02, 2015 6:42 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn sty 15, 2007 12:14 am
Posty: 1073
Lokalizacja: Krosno
Miałem ostatnio Anakee 2, super oponka ale strasznie głośny tył.
Leci w oczach więc na pewno Ci nie starczy...

Tourance EXP mają podobno wycofać, teraz założyłem starsze sprawdzone Tourance i jest cacy (choć raz miałem z nimi przygodę)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 4   [ Posty: 48 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL