Teraz jest Cz lis 23, 2017 12:18 pm


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 16 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 2:41 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt wrz 10, 2010 6:09 pm
Posty: 690
Lokalizacja: Pruszków
Na przyszłe wakacje rozważamy wypad do Turcji i tu pojawia się drobny problem...
W czerwcu 2012r. kumpel dostał tam mandat za prędkość, przekroczenie dosłownie o 8km/h na autostradzie. Problem jest taki, że na kwitku nie ma ani numeru konta ani żadnych innych wytycznych jak opłacić należność. Oczywiście temat olał, wrócił do domu i o sprawie zapomniał, nie spodziewając się rychłego powrotu do Turcji.
Teraz natomiast planując wyjazd i szukając informacji o tamtejszych mandatach, znaleźliśmy zupełnie rozbieżne dane. Niektórzy piszą, że taki mandat należy podrzeć i zapomnieć o nim. Inni natomiast, że przy próbie następnego przekroczenia granicy, delikwent zostanie zatrzymany i za niezapłacony mandat idzie do aresztu, 1 dzień odsiadki za każde 10$ należności.
Czy ktoś z Was może przetrenował już ten temat albo chociaż jest w stanie wskazać jakieś rzetelne źródło informacji?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 3:04 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N sty 21, 2007 9:23 pm
Posty: 597
Nie wjedzie do Turcji bez zapłacenia mandatu. Będzie to kosztowało x2 w stosunku do należności pierwotnej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 3:17 pm 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Cz lut 03, 2011 7:02 pm
Posty: 428
Lokalizacja: Karpacz/Gniezno
Polecam tą granicę:

https://www.google.pl/maps/place/8162+M ... d47ddcea6b

Wszystkie problemy wydają się same rozwiązywać, jeżeli są odpowiednio uargumentowane ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 5:21 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Cz wrz 04, 2008 9:54 am
Posty: 354
Lokalizacja: Gostyń - Śląsk
sambor1965 napisał(a):
Nie wjedzie do Turcji bez zapłacenia mandatu. Będzie to kosztowało x2 w stosunku do należności pierwotnej.



No to Diabeł nie ma czego już szukać w Turcji - 120 km/h w zabudowanym ... :lol: :lol: :lol:

[ img ]

[ img ]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 6:37 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Pn mar 12, 2007 10:08 pm
Posty: 1947
Lokalizacja: S-ec
No to Diabeł nie ma czego już szukać w Turcji - 120 km/h w zabudowanym ... :lol: :lol: :lol:

to Futrzak nic nie załatwił?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 6:43 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): Cz wrz 04, 2008 9:54 am
Posty: 354
Lokalizacja: Gostyń - Śląsk
rumpel napisał(a):
No to Diabeł nie ma czego już szukać w Turcji - 120 km/h w zabudowanym ... :lol: :lol: :lol:

to Futrzak nic nie załatwił?


ten analfabeta? :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 7:00 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt wrz 28, 2007 12:22 pm
Posty: 683
Lokalizacja: Gniezno
a ja nie mogłem wyjechać z Turcji bez opłacenia mandatu. Przy wyjeździe na granicy, celnicy tureccy wiedzieli, że dostałem mandat i u nich trza było opłacić......na marginesie kolejka do płacenia była duża...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 7:03 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N sty 21, 2007 9:23 pm
Posty: 597
Ja tylko przewoziłem motocykle kolegów, którzy złapali w Turcji mandaty i ich nie zapłacili. I żeby przejechać z nimi przez Turcję musiałem za nich to zapłacić. Sprawni są...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: N sty 25, 2015 9:48 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): N lut 25, 2007 7:07 pm
Posty: 2149
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Trzeba tam wysłać Emila łowcę fotoradarów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: Pn sty 26, 2015 10:46 am 
bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): N lut 01, 2009 10:03 pm
Posty: 410
Lokalizacja: Wrocław
Nas też dopadli, wyjechaliśmy bez problemu z Turcji ale wiem że oni nie zapominają i upomną się przy powrocie.
Opcja 1 dzień w Tureckim pierdlu za 10$ średnio mi pasuje szczególnie że bym tam kiwał miesiąc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: Pn sty 26, 2015 8:29 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt wrz 10, 2010 6:09 pm
Posty: 690
Lokalizacja: Pruszków
Sambor, Jankes - a kojarzycie jak stare były te mandaty? Mój koleżka dostał swój 24 czerwca 2012r. Chodzą słuchy, że w Turcji dopiero w 2013r. wprowadzili jakiś centralny rejestr ewidencjonowania mandatów, a ze starszymi nie ma problemu... Tu już nawet nie chodzi o samą kwotę, bo mandat najniższy z taryfikatora, niecałe 300zł. Problem w tym, że za cholerę nie wiadomo jak go zapłacić :!:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: Pn sty 26, 2015 9:23 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt wrz 28, 2007 12:22 pm
Posty: 683
Lokalizacja: Gniezno
no mój miał wtedy ze 2h......na autostradzie przed granicą turecką stał radar, zrobił zdjęcie, za 2 km policja wypisała mandat, a za 200km była granica i tam już mieli info i tam płaciliśmy, takich ludków jak my było ze 20tu.
a było to może z pięć lat temu. Przez pół roku myślałem, że nas oszukali policjanci bo jechaliśmy około 120km/h a dali mandat jak za przekroczenie o kilkadziesiąt. Dopiero po kilku miesiącach zobaczyłem w necie, że motocyklem na autostradzie w Turcji tylko z tego co pamiętam 80km/h.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 10:50 pm 
Aktywny

Dołączył(a): So kwi 03, 2010 11:03 pm
Posty: 199
Lokalizacja: Wawa
W tamtą stronę lepiej wjechać do Grecji i wyjechać w Edirne. Małe przejście, bez kolejek, da się załatwić sporo.
Odnośnie mandatów to do 30% przekroczenia (104 km/h) jest ok 270 zł, powyżej 30% jest jeden mandat za ok 540zł i można cisnąć do odcięcia ;-)
Na pewno nie wsadzają do pudła po 10 bagsów za dzień....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: So lut 14, 2015 1:16 pm 
honorowy bajkopisarz forumowy

Dołączył(a): Pt wrz 10, 2010 6:09 pm
Posty: 690
Lokalizacja: Pruszków
Kolega dostał wreszcie odpowiedź z ambasady tureckiej. W Polsce nie da się takiego mandatu opłacić, jedynie w Turcji, w ichniejszym urzędzie skarbowym lub przy ponownym wjeździe do kraju, na granicy. Kwotę podadzą na miejscu, przy płaceniu.
Natomiast od znajomego Turka mieszkającego w Polsce przyszły jakieś informacje odnośnie kwoty. 5% odsetek od każdego miesiąca zwłoki za mandat, tj. 7,5 lira w tym wypadku, razy 3 lata tj. 270 lirów + 150 lirów kary, tj. 430 lirów, tj. 850zł tak szacunkowo :? Wiecie może po ilu latach mandat się przedawnia? :lol:
Albo zmienimy kierunek albo kumpel będzie miał rekordowo drogie wakacje :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mandat z Turcji - jak to załatwić?
PostNapisane: So lut 14, 2015 4:43 pm 
Aktywny

Dołączył(a): So kwi 10, 2010 9:26 pm
Posty: 106
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Rozwiązaniem jest zmiana nr rejestracyjnego motocykla na którym mandat się dostało, po nim identyfikują przy następnym wjeździe do TR. Znajomy nie popłacił, zmienił moto i ponownie objechał TR do Iranu bez problemów z Policją


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 16 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL