| Autor |
Wiadomość |
|
shaman9
|
Tytuł: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Pn lut 08, 2010 8:12 pm |
|
|
|
Czy ktoś przerabiał kiedyś taki temat??? Wybieram się z kumplami wiosną na Ukrainę na wypad offroadowy i mamy mały dylemat, ponieważ dwa z trzech naszych sprzętów nie mają homologacji drogowej ( crf, yz ). Planujemy zapakować maszyny na busa i tak przekroczyć granicę, lecz mam obawy czy Ukraińscy pogranicznicy nas wpuszczą jeśli nie pokarzemy im dokumentów od motocykli przewożonych na busie. Czy ktoś może przerabiał taki temat i czy coś takiego przejdzie?
|
|
| Góra |
|
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Pn lut 08, 2010 9:57 pm |
|
| bajkopisarz forumowy |
 |
Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am Posty: 450 Lokalizacja: z krzaczorów
|
|
Witam
Parę lat temu rozmawiałem z chłopakami z klubu w Lublinie. lecieli na zawody motocrossowe. Dobrze ze było ich stado (więcej głów niż pojazdów) i mieli zaproszenie, a w zasadzie potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia od ukraińskiego klubu. Bez tego, mówili była by lipa. Ale to było bodajże w 2005.
Pozdr rr
_________________ Są jeszcze piękne zadupia na tym świecie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pawlos133
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Cz maja 06, 2010 10:00 pm |
|
| Początkujący |
 |
Dołączył(a): N lis 01, 2009 7:28 pm Posty: 31 Lokalizacja: Warszawa/Ciechanów
|
|
Odezwij się do murzynów i Transalpejczyków, ale z tego co słyszałem to najlepiej jest mieć moto zarejestrowane na siebie.
_________________ Trzeba kochać wszystkie motocykle.
|
|
| Góra |
|
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Cz maja 06, 2010 10:15 pm |
|
Dołączył(a): Wt kwi 13, 2010 9:16 am Posty: 51 Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
|
Homologacja, homologacja... Macie jakiekolwiek papiery na to, ze motongi sa Wasze? Mowie o fakturze/umowiec etc? Bo z wiezieniem nie bedziecie mieli problemu pewnie. W kazdym razie nic,czego "piatka" albo pare "piatek" by nie zalatwilo. Przy wyjezdzie moze byc problem, bo jak udowodnicie,ze Wasze?  Ja polecam chocby ubezpieczyc dziady. Najlepiej w firmie, ktora znaja na Ukrainie np. allianz. Do tego umowa kupna/faktura (z datami) przetlumaczona przez tlumacza i nie powinno byc problemu. Przerabiane bylo z quadem niezarejestrowanym. Gdyby nie te papiery to przy wyjezdzie bylby problem.
_________________ Pozdrawiam Wojtek
KLR
|
|
| Góra |
|
 |
|
shaman9
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Cz maja 06, 2010 10:39 pm |
|
|
|
O ile ja posiadam jakąś umowę i fakturę to obawiam się że koledzy nie maja kompletnie nic i tu może być problem. Byłem już raz na Ukrainie Tdmem i przy wyjeździe Ukraiński pogranicznik skrupulatnie sprawdzał numery ramy i wnikliwie się przyglądał moim dokumentom. Już widzę jego minę kiedy zapytany o dokumenty usłyszy że nie istnieją:D Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jakie nasuwa mi się w tej chwili jest odpuścić sobie Ukrainę i udać się w obszary UE np. do Rumuni.
|
|
| Góra |
|
 |
|
michur
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Pt maja 07, 2010 8:58 am |
|
| prozaik forumowy |
 |
Dołączył(a): So kwi 19, 2008 10:05 pm Posty: 346 Lokalizacja: Wrocław/krakow
|
|
dokladne. UE moze byc problematyczne. W sumie cos w tym jest. Jak udowodnicc ze krosiwo jest twoje?
W rumuni,nikt,nic ni sprawdza.
_________________ | super drz super s |
|
|
| Góra |
|
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Pn maja 10, 2010 7:53 pm |
|
| bajkopisarz forumowy |
 |
Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am Posty: 450 Lokalizacja: z krzaczorów
|
Witam michur napisał(a): .....W rumuni,nikt,nic ni sprawdza. Może teraz. W 2004 dokładnie sprawdzali nam papierki na moto, ubezpieczenia i nawet kazali blachę koledze przykręcić (miał ja w bagażniku, motki na przyczepie) Pozdr rr
_________________ Są jeszcze piękne zadupia na tym świecie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
michur
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Wt maja 11, 2010 7:24 am |
|
| prozaik forumowy |
 |
Dołączył(a): So kwi 19, 2008 10:05 pm Posty: 346 Lokalizacja: Wrocław/krakow
|
|
nam sie udalo ze straznikami parku narodowego wypic browara...mowili tylko aby unikac duzych miast. A wszedzie indziej...............jechac.
_________________ | super drz super s |
|
|
| Góra |
|
 |
|
JaroGL75
|
Tytuł: Re: Ukraina - przejazd przez granice moto bez homologacji Napisane: Cz maja 13, 2010 9:14 pm |
|
| Początkujący |
 |
Dołączył(a): N mar 29, 2009 5:25 pm Posty: 39 Lokalizacja: Tarnów
|
|
Mozna kupić CRF i YZ z homologacją. Sam mam taką i wtedy nie ma problemu.
_________________ BMW R1150GS ADV Słowacja, Czechy, Węgry, Niemcy, Austria, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Maedonia, Albania, Ukraina, Rosja, Rumunia, Bułgaria
|
|
| Góra |
|
 |